HomeInteresting12 rejtélyes tény a Földről, melyre még a kutatók sem tudtak logikus...

12 rejtélyes tény a Földről, melyre még a kutatók sem tudtak logikus magyarázatot adni

Sajnálatos módon Földünknek mind a mai napig vannak olyan részei, amihez tudósaink nem jutnak el akármennyire is próbálkoznak, pedig ők egész életüket annak szentelték, hogy a bolygó legapróbb titkait is felfedezzék. Például eddig még nem sikerült lefúrniuk a föld köpenyéig, ugyanis nagyon mélyen található. Reméljük, a kutatók nem adják fel, és addig próbálkoznak, míg el nem érik a céljukat. Mostani cikkünkben ilyen és ehhez hasonló tényeket gyűjtöttünk össze, melyekre még eddig nem volt logikus magyarázat.

Egyes szeizmológusok úgy gondolják, hogy bolygónk külső része folyékony, míg magja szilárd. A kéreg felett található a köpeny, ami nem tudják, hogy miből áll, mert addig még nem sikerült lejutni, ugyanis mélysége spekulációk alapján 30 és 2900 km között lehet. Eddig csak 12,3 km mélységre tudtak menni Olaszország területén.

A Föld pólusai megváltozhatnak.

Tudósok szerint többször is előfordulhat, hogy a Föld mágneses pólusai megváltoznak. Az utolsó ismert változás 10 millió évvel ezelőtt következett be. Ennek tükrében nagy a valószínűsége, hogy újfent meg fog változni, ám azt nem tudni mikor.

Régebben két holddal rendelkezett a Föld.

Tudósok szerint 4,6 millió évvel ezelőtt a Földnek kettő holdja is volt, csak az egyik 1200 km-re keringett a másiktól mindaddig, míg össze nem ütköztek egymással. Ennek köszönhetően most már van logika abban, hogy miért különbözik a Hold két oldala.

A Holdon van „Holdrengés”

Nem mindenki tud arról, hogy a Holdon is szokott lenni rengés, csak sokkal ritkábban fordulnak elő, valamint az erejük sem túl intenzív.

Földünk gyorsan forog.

Bolygónk Nap körüli mozgása 108 000 km/h-nál is gyorsabb, saját forgása pedig 1600 km/h sebességű. Viszont mi emberek csak abban az esetben érzékeljük a mozgását, ha a sebessége megváltozik, ugyanis a gravitáció miatt az állandó jellegű sebességét nem érezzük.

Az idő egyre csak „nő”

A Földön 21,9 óra volt egy nap 620 millió évvel ezelőtt. Bolygónk 100 évente 70 milliszekundummal lassul le.

Érdekes gravitáció

Bolygónk bizonyos pontján, hol erősebb, hol gyengébb a gravitáció, ami annak köszönhető, hogy nem szabályos gömb formájú. A Hudson-öböl területén figyelhető meg ilyen jellegű anomália. Tudósok elméletei szerint a gyenge gravitáció a gyorsan olvadó gleccserek által okozott alacsony sűrűség miatt következnek be.

A Föld legmelegebb és leghidegebb pontja.

A Líbiában található ‘Aziziya, Földünk legforróbb pontja, ugyanis + 58 ° C-os hőség tombol ott. Ezzel szemben a világunk leghidegebb helyén -73 ° C van, ami nem más, mint az Antarktisz. Viszont 1983-ban egy orosz kutatóállomáson mértek nyár közepén -89,2 ° С-ot, ami valljuk be nem semmi.

Földünk nagyon-nagyon szennyezett.

Való igaz, hogy ezzel nem mondtunk sok újat, ám az űrben lévő asztronauták arról számoltak be, hogy a földünk teljesen máshogy nézett ki 1978-ban, mint 2017-ben. A kék és zöld bolygón, sajnos ma már szürke és barna színek dominálnak, ennek oka pedig a rengeteg hulladék.

Régen a Földön minden lila volt.

Tudósok szerint régen minden, amit ma zöldnek látunk valójában lila volt. Ez amiatt lehetett, mert bizonyos mikrobák, nem klorofillt használtak a nap hasznosítására, hanem olyan organizmusokat, melyek a lila színanyagért voltak felelősek.

Titokzatos óceánok.

A tudósok, bolygónk 410-660 km-es mélységében az úgynevezett köpenyben, eddig nem ismert vízgyűjtő területre bukkantak, mely valószínű több, mint 2,7 milliárd éves. Az itt található vízmennyiség képes lenne háromszor is feltölteni a Földön lévő óceánokat.

Marson lévő élet.

A tudósok éveken át tartó találgatások és kutatások után végre találtak néhány nélkülözhetetlen molekulát a Marson. Az is kiderült, hogy a bolygó talajában szénalapú molekulák vannak, melyek nem a marsjáró maradványai.

Most Popular

Recent Comments