HomeInteresting12 meglepő ok, hogy miért nem alszunk jól

12 meglepő ok, hogy miért nem alszunk jól

A rendszeres alvás hiánya fáradtságot okoz és kimerültséget. Még akkor is, ha épp most ébredtünk fel, továbbá az extra kilók felszedésében is meglehetősen nagy szerepet játszik.

Mutatunk pár tippet arra, hogy mire figyelj oda az alvásnál.

Rossz hőmérséklet

Lehet, hogy fázósak vagyunk, de inkább vegyünk elő egy melegebb takarót és tartsuk a szoba hőmérsékletét 15 és 23 fok között mikor alszunk.

Testmozgás

A testmozgás stimulálja az idegrendszert. Ha az edzőterem után egyből aludni szeretnél ez gondokhoz vezethet. 3 órával lefekvés előtt ne menj edzőterembe.

A rendszeresség hiánya

 

Ha a hétköznapokon össze-vissza alszol a hétvégét meg az ágyba töltöd az semmi jóhoz nem vezet. Próbálj meg minden nap este 10 és éjjel 1 között lefeküdni.

Fények

A legapróbb fény is megzavarhatja az alvásod. Minél sötétebb van, annál jobban alszol. Ha nem tudsz teljes sötétséget csinálni, vegyél fel szemfedőt.

Hangok

Bármilyen zaj megzavarhatja az alvást. Ha a szomszéd túl hangos, használj füldugót.

Az ágyban aludni kell

Sok ember úgy gondolja, hogy az ágy is egy íróasztal, ahol tovább dolgozhat. Engedjük el ezt a rossz szokást és hagyjuk a munkát a hálószobán kívül.

Koffein

Nem titok, hogy a koffein segít ébren maradni. Ne felejtsük el, hogy nem csak a kávéban van, hanem a teában és a csokoládéban is. Igyekezzünk délután ezekből kevesebbet fogyasztani.

Hogyan altassuk el magunkat?

Sokan úgy fekszünk le, hogy nem vagyunk álmosak. Ha 20 perccel lefekvés után sem tudsz elaludni, fogj egy könyvet és kezdj el olvasni. NE E-book-ot. Az pont az ellenkező hatást váltja ki.

Alkohol

Az alkoholtól hamarabb elalszol ez igaz… de ne felejtsd el, hogy az alvásnak több fázisa van és egy jó sörözés nem juttat el a legmélyebb ponthoz. Ezért van az, hogy bármennyit is alszol fáradtnak tűnsz majd.

Túl sokat agyalsz…

A mindennapi problémák meggátolnak abban, hogy az agyad kipihenje magát. Próbáld elterelni a figyelmed valami mással. Számolj báránykákat….

A megszokások rabja

Rengeteg mindennapi rutinjaink belezavarhatnak az alvásunkba. Ilyen például a forró fürdő. Helyette inkább langyos vízben tusoljunk. Sokkal frissebb aggyal fekszünk majd ágyba és jobban alszunk tőle.

Megfelelő pozíció

Ha kényelmetlenül fekszel az többet árt, mint használ. Erre sok esély van olyankor, ha a párunkkal alszunk együtt. Próbálunk kölcsönösen kényelmes pózt felvenni az alváshoz.

Te mit gondolsz erről? Neked nincs gond az „alvókáddal”? 🙂

Most Popular

Recent Comments