HomeImage12 furcsa dolog, ami csak Japánban van

12 furcsa dolog, ami csak Japánban van

Japánban rengeteg olyan dolog van, ami egy európai ember számára furcsa lehet. Ha vagyunk olyan szerencsések az életben, hogy egyszer eljutunk oda, rengeteg szabályt kell figyelembe venni és megfogadni. Van, amit kifejezetten illetlenségnek vesznek, és sértő számukra, ha nem így teszel.De nézzük is, melyek ezek:

  1. Nem festik a hajukat

Jó pár évvel ezelőttig a Japánok is előszeretettel festették a hajukat, de mára ez már kikopott, csakúgy mint a festék a hajukból. Mára ők is a természetességnél rakják le a voksukat, és nagyon ritka az, aki festeti. A diáknak egyenesen tilos, és ha valaki mégis más színre festetné, igazolnia kell önmagát a hatóságok előtt egy gyerekkori képpel.

2. Nem igazán lehet vendégségbe menni a másikhoz

Mivel az otthont szentnek és sérthetetlennek tartják, így nem mennek a barátok egymáshoz vendégségbe. Helyette inkább különböző éttermekben és kávézókban találkoznak. A családtagok sem igazán mennek a másikhoz, nagyon jó indoknak kell lennie ahhoz, hogy vendégségbe menjenek a másikhoz.

3. Soha nem esznek útközben

Teljesen más az étkezési kultúrájuk, mint nekünk. Nagyon nagy tisztelettel vannak az étel iránt, így ők el sem tudják képzelni azt, hogy rohanva, az utcán egyék meg az ebédet. Mindig leülnek és nyugodtan fogyasztják el kedvenc ebédjüket.

4. Nem dudálnak

Tokió az egyik legzsúfoltabb város, mégse hallani egyetlenegy dudaszót sem. Nagyon illetlennek és gorombának tartják, ha valaki rádudál a másikra, inkább türelmesen várakoznak. Nálunk ez bevett szokás sajnos a stressz enyhítésére.

5. Japánban alig van vegetáriánus

Nem nagyon fog itt egy vega megfelelő ételt találni magának, mivel még a tésztát is húsleves lében főzik ki. Így aki nem fogyaszt hús, nézzen előtte körbe milyen lehetőségei vannak.

6. Az orrfújás illetlenségnek számít

Ha valakinek folyik az orra, azt nem igazán tűrik jól, ha kifújja az utcán. Ehelyett maszkot kell felraknia. Érdekes tény, hogy mennyire zavarja őket ez, de az, hogy csámcsognak a tésztaételek fogyasztása közben, az senkit nem zavar.

7. Nincs munka utáni pihenés

A felkelő nap országában nem nagyon van lehetőség munka utáni kikapcsolódásra. Mivel nem valami fényesek a munkakörülmények, sőt kifejezetten rosszak, így heti 60 óra munka után már csak arra vágynak, hogy bedőljenek az ágyba.

8. A japánok nem segítik egymást a munkában

Japánban nem szokás más ember munkájába besegíteni vagy megcsinálni. Ők ezt kifejezetten sértésnek veszik, mivel úgy értelmezik el akarod venni a munkáját.

9. Nincsenek köztéri szemetesek

Talán az első, amin meglepődhetünk, ha Japánban járunk, hogy nincsenek szemetesek a városokban. Ennek nagyon egyszerű oka van, mivel a 2000-es évek elején sokszor rejtettek bombát a kukákba, így száműzték a városokból. Ezért a szemetet lerakják egy kupacba az emberek és a kukások pedig elviszik.

10. Minden apróságot észrevesznek

A japán társasalom eléggé szenzitív, így ha kicsit másképp szólunk a mellettünk lévőhöz, ők egyből le tudják szűrni a hanglejtésből és a gesztikulációból, ha valami nincs rendben.

11. A japán nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak

A nemek közti egyenlőtlenség eléggé nagy a japánoknál, de mégis elfogadott. A japánok szerint ugyanis a nők helye a gyerekek mellett és a konyhában van, ha valaki mégis úgy dönt, hogy karriert épít, el kell fogadnia, habár kereshet annyit mint egy férfi, munkáját sosem fogják úgy értékelni. Viszont házasság után a férj fizetése a nő zsebében landol, aki onnantól fogja kezeli a pénzt a családban.

12. Nem fizetik ki a túlórát

A japánok szeretnek dolgozni, és sokszor ragadnak bent az irodában. Ennek ellenére nem fizetik ki nekik a túlórákat, de mégis szívesen teszik ezt. Az alkalmazottak fizetése ugyanis attól függ, hogy milyen a munkához való hozzáállásuk. Ebből kifolyólag igyekeznek minél több időt bent tölteni a munkahelyen, ezzel bebiztosítva magukat.

Most Popular

Recent Comments