HomeInteresting12 dolog, amit még akkor sem szabad használtan megvenni, ha látszólag jónak...

12 dolog, amit még akkor sem szabad használtan megvenni, ha látszólag jónak tűnik

Tudjuk, hogy a mai világban mindenki szeretne olcsóbban vásárolni magának, főleg akkor ha nincs elegendő pénze arra, hogy új holmikat, háztartási eszközöket…stb vegyen. A legtöbben ilyenkor szoktak rákattanni a használt termékeket reklámozó oldalakra, bejegyzésekre, posztokra, amik olykor kecsegtető ajánlatokat nyomnak a felhasználó szeme elé. Ezzel viszont csínján kell bánni, mert nem mindenből szabad megvenni a használtat, még akkor sem ha jól néz ki és látszólag semmi hibája nincs. A mostani cikkünkben összeszedtünk néhány terméket, amit semmiképp se vegyél meg magadnak használtan, ha egy kicsit is fontos neked a családod és saját magad egészsége.

1, Kristályból készült kancsók, vázák, edények

Tény és való, hogy a régi kristályból készült vázák, kancsók, étkészletek gyönyörű szépen néznek ki, főleg akkor ha megcsillan rajtuk a napfény, ám van ezeknek egy hátulütője. A “The Washington Post” szerint ezek silány, elavult szabványok szerint készültek, ezért nagyjából 30% ólom-oxidot tartalmaztak. Mivel már elég rég készültek ezek a darabok nem érdemes belőlük használtat venni, ha csak nem akarjátok veszélyeztetni az egészségeteket. Vázának viszont tökéletesen alkalmas.

2, Régi edények és étkészletek

A régi ét és edénykészletekkel is majdnem ugyanez a helyzet. Sajnos ezek is tartalmazhatnak olyan veszélyes anyagokat, melyek nem jók a szervezet számára. Arról nem is beszélve, hogy soha nem lehet tudni előtte milyen ételeket, vagy egyáltalán ételeket szolgáltak-e fel benne. Évtizedekkel, századokkal ezelőtt még nem igen tartották be a szabványokat és mindenféle anyagból készítettek edényeket. Ma már tudjuk, hogy a teflon bevonatú edények nagyon rosszak az egészségre nézve. Sokkal biztonságosabb ha modern és mai gyártmányú edényekbe ruházol be inkább.

3, Lábbelik

Mindegy, hogy egy régi stílusú cipő mennyire néz ki jól, sokkal több veszélyt rejt magában, mint gondolnád. Például nem tudhatod, hogy az az ember, aki régen viselte volt-e bármilyen gombás fertőzése. Ha igen, akkor könnyedén elkaphatsz egy nem kívánt fertőzést is. Arról nem beszélve, hogy a használt cipők már tökéletesen felvették régi viselője lábának formáját, ami egyáltalán nem is hasonlít a tiedhez. Ennek tükrében biztos lehetsz benne, hogy nem lesz kényelmes viselet számodra.

4, Porszívó

A porszívó is egy olyan eszköz, amiből nem érdemes használtat venni, ugyanis a porzsák tele lehet olyan szennyeződéssel, atkával, poloskával, ami ha újra a levegőbe jut nem lesz túl kellemes élmény számodra. Ám nem csak a zsák, hanem magában a készülékben is lehet olyan por, ami egyáltalán nem tesz jót a szervezet, egészség számára. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy az ilyen háztartási eszközökből célszerű újat venni.

5, Plüssök

A használt, régi plüssök megvásárlása is sok veszélyt rejthet. Gondolj csak bele, hogy a gyereked egész álló nap azt a játékot hurcibálja, öleli, nyalogatja, puszilgatja…stb. Biztos vagy benne, hogy egy használt játék, amiről azt sem tudod, hogy kié volt alkalmas a kisbabád számára?! Ezek a szőrös játékok rengeteg port, piszkot, poloskát, baktériumot, bolhát rejthetnek, ami egyáltalán nem jó senki egészsége számára. Még akkor sem célszerű ilyet venni, ha magas hőmérsékleten mosod ki, mert léteznek olyan mikrobák, melyek az extrém magas hőmérsékletnek is ellenállnak.

6, Elektromos készülékek

A mai világban elég sokan próbálják eladni régi, már feleslegessé vált elektronikus eszközeiket, hátha valakinek épp arra van szüksége. Ez azért nem jó ötlet, mivel a régi készülékeknél már komolyan fennáll a veszélye annak, hogy hamar tönkre mennek, rövidzárlatot csinálnak és ilyenkor akár lakástüzeket is okozhatnak. Még egy vadonatúj készülék is csinálhat ilyet, akkor gondolj bele, hogy egy régi készüléknél mennyi esély lehet rá.

7, Ágymatrac

Hála istennek nincsenek olyan üzletek, raktárak, ahol használt és feleslegessé vált ágymatracokat lehet vásárolni, ám érdemes a rokonok, barátok ajánlatát is visszautasítani. A matracok a poloskák, bolhák, egyéb élőlények kedvenc helyeként szolgálnak, akik kellemetlen pillanatokat okozhatnak neked. A szövetek között megtelepedett koszról, porról, mikrobákról nem is beszélve. Még akkor is, ha az ismerősödet a legjobb szándék vezérli se fogadd el a matracot, mivel biztosra veheted, hogy nem a te testalkatodnak, súlyodnak megfelelően van kifeküdve. Ez olyan, mint a használt cipő…

8, Régi babaágy

Újabb dolog, amiből nem érdemes a régi, használt darabokat megvásárolni. Az évtizedekkel ezelőtti szabványok egyáltalán nem felelnek meg a maiaknak, s így akár veszélyeztetheted a gyermeked egészségét is. Minden egyes évben változnak azok az előírások, melyek a babaágyakra és egyéb kiegészítőkre, kellékekre vonatkoznak. Ha tényleg a legnagyobb biztonságban akarod tudni gyermeked, akkor válassz új kiságyat.

9, Párnák, takarók

A párnákra, paplanokra, takarókra pontosan ugyanaz vonatkozik, mint feljebb az ágymatracokra. Ezekben is szép számmal lehet találni olyan káros mikrobát, ami veszélyezteti az egészséget, a felgyülemlett porról atkáról, bolháról…stb nem beszélve. Szakemberek szerint a poloskák, egyéb rovarok képesek akár egy éven át is megélni a szövetek között. A díszpárnákra is ugyanez vonatkozik, így azokkal is csínján kell bánni, ha olyan hirdetést látsz.

10, Gumicsizma

Tudjuk, hogy sokan abban a hitben vannak, hogy a vízálló ruhadarabok, lábbellik örökké tartanak, de sajnos mindenkit el kell szomorítanunk mivel ez nem így van. Azoknak is megvan a “szavatossági ideje”, ami nagyjából 1-2 év. Az időjárás miatt és a rendszeres hordás miatt folyamatosan amortizálódik, majd végül tönkremegy ezért nem érdemes használtat venni belőle.

11, Sisakok, sapkák, kalapok

A bukósisakokat szándékosan úgy alakították ki, hogy azok ellenálljanak az erős ütésnek. Persze ennek is megvan, hogy hány esésig képes védeni maximálisan a fejet. Egy használt sisak esetében nem lehetsz benne 100%-ig biztos, hogy a lehetséges eséstől meg fog védeni, ezért érdemes inkább új darabot vásárolni belőle. Arról nem beszélve, hogy a haj és a fejbőr az emberi test egyik legkoszosabb része közé tartozik, még akkor is, ha rendszeresen van mosva. Ugyanez vonatkozik a kalapokra, sapkákra is.

12, Szőnyegek

Használt szőnyeget sem célszerű vásárolni, mert a szálak között megbújó por, piszok, penész, poloska…stb kicsit sem tesznek jót az egészségnek. Arról nem beszélve, hogy penészspórák is lehetnek benne, amitől bizony gyakorlatilag képtelenség megszabadulni. Mi azt javasoljuk, hogy senki se kockáztasson inkább fektessen be egy új darabba, abból baj nem lehet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments