HomeInteresting11 káros dolog a konyhában, amiről biztosan nem tudtál!

11 káros dolog a konyhában, amiről biztosan nem tudtál!

Egy Észak-Karolinai egyetem kutatói a háziasszonyok szokásait tanulmányozták. A nők átlagosan napi 71 percet töltenek a konyhában. Ez a helység az egyik legfontosabb a házban. Itt mindennek kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie. Egy első osztályú konyhában is lehetnek olyan dolgok, amik a munkát megnehezítik és további takarítást igényelnek.

Mutatunk nektek ebből egy összeállítást.

Univerzális vágódeszkák

Egy-egy vágódeszkát mindig „specializáljunk” egy adott fajta élelmiszerre. Külön legyen zöldséges, halas, húsos. Így egy adott fajta baktérium nem terjed át más eszközökre is. A barázdák és a karcolások ideális hely a megtelepedésükre.

Bútor lábak nélkül

A konyhaszekrények alatt por, kosz, élősködők és kisállatok szőre telepedhet meg. Célszerű olyan bútort választani (vagy a meglévőd lefedni), ami ezt megakadályozza.

Parketta

A parketta nem alkalmas a konyhába. A repedések és illesztések között megmaradhatnak baktériumok és a kosz. Minél kevésbé egyenlőtlen egy padló felülete, annál könnyebb tisztítani.

A mindent-törölköző

Kutatók 100 háztartási törölközőt teszteltek 1 hónap használat után. Ezek fele tartalmazott olyan baktériumokat, amelyek megbetegedéseket okozhatnak. Legyen legalább 2 törölköző a konyhában és hetente cseréljük őket. A leghigiénikusabb megoldás a papírtörlő. Azt csak egyszer használjuk.

Késtartó

Sok helyet foglal, tele van késekkel, amiket sosem használunk. Egy jó konyhába 3 éles kés kell csupán.

Hullámcső

Rendkívül nehéz takarítani. Persze könnyen beszerelhető de nagyon sok por ragadhat a redők közé. Válasszunk olyan szellőztetőt, ami be van építve a mennyezetbe és eltakarja a szellőzőcsövet.

Műanyag tárolók

Ha megkarcolódik célszerű lecserélni. A repedésekben baktériumok telepedhetnek meg. Az egyszer használatos edények pedig nem alkalmasak az élelmiszer újra tárolására.

Nem használt konyhai eszközök

Amit nem használunk attól célszerű megszabadulni. Csak porosodik a szekrény tetején évekig. Lehet, hogy valakinek jól jönne. Több hely marad a hasznos dolgokra.

Konyhai sziget kályhával

Még akkor is, ha a konyha mérete lehetővé teszi jobb ha elengedjük ezt az elképzelést. Ha valami eldurran főzés közben, akkor szinte az egész konyhát takarítani kell. Egy falhoz épített esetén a mögötte lévő falat kell csak letakarítani és a tűzhely előtti részt.

Háztartási gépek az ablakpárkányon.

A hőmérséklet különbségtől a készülék meghibásodhat. Különösen igaz ez a mikrohullámú sütőre.

Vízforraló

Ha lenyelnénk egy kis vízkődarabkát, attól nem lesz semmi bajunk. De ha ez rendszeresen megtörténik, akkor az nem túl egészséges. Citromsavval, ecettel célszerű tisztítani. Gyakran, ugyanis a vízkő az egészségkárosításon kívül az eszköz meghibásodásához is vezethet.

Mit gondoltok? Mi a véleményetek? Írjátok meg kommentben!

Most Popular

Recent Comments