HomeInteresting10 mítosz a megfázásról, amit az emberek nagy része rosszul tud!

10 mítosz a megfázásról, amit az emberek nagy része rosszul tud!

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy miben különbözik egymástól a megfázás és az influenza. Nos annak érdekében, hogy mindenkiben egyszer s mindenkorra letisztázzuk az eltéréseket, összegyűjtöttük mind a két betegségnek a tüneteit. Valamint a legnépszerűbb mítoszokat, amit ezekkel a betegségekkel kapcsolatban hisznek az emberek.

Mítosz 1: A hidegtől influenza alakul ki.

Náthát és az influenzát különböző vírusok okozzák. A korai szakaszban sokan nem látják a különbséget a két betegség között. Itt van néhány adat, hogy megértsétek, a megfázás és az influenza közti eltérést:

Ha megfáztál nagyon ritkán alakul ki láz, ha mégis, akkor 38 fok fölé sose megy a testhő. Az influenza esetében viszont a hőmérséklet hirtelen 39 fok vagy akár afölé is emelkedhet.

A tüsszögés a meghűlés jele, ilyen tünet viszont az influenzánál nincs.

Mítosz 2: A felső légúti megbetegedés antibiotikumokkal gyógyítható.

Az antibiotikumok nem képesek elpusztítani a vírust, mivel szerkezetük eltér a baktériumokétól. Az ilyen gyógyszerek szedése kárt is okozhat: a takonykór tünetei nem fognak elmúlni, a vírus pedig tovább fog szaporodni a szervezetben.

Az eredmény éppen az ellenkezője lesz: legyengíti az immunrendszert így nem tud a test megfelelően védekezni.

Mítosz 3: A megfázás nem kezelhető.

A tipikus meghűlés tünetei 3 napra redukálhatók a megfelelő kezeléssel, ám ha vársz a betegséggel akár egy hónapra is kitolhatod, a szövődményekről nem is beszélve. Ha légzési nehézségeid adódnak azonnal hívd a mentőket.

Mítosz 4: Megfázással nincs okod rá, hogy otthon maradj.

Sokan azt gondolják, hogy egy szimpla náthával nem muszáj otthon maradni, pedig ha nem pihenik ki a betegséget, akkor sokkal tovább is eltarthat. Ezáltal késleltetik a gyógyulást.

Mítosz 5: Felső légúti betegséggel feküdni kell.

A rendszeres ágyban fekvés hörghurutot és tüdőgyulladást idézhet elő. Amint egy kicsit jobban érzed magad, célszerű aktív tevékenységet végezni.

Mítosz 6: A hideg levegő megfázást okozhat.

Az egyetlen esély, hogy kialakuljon a nátha, ha valaki megfertőz a vírusaival. Az emberek azt hiszik a hideg levegő és a légkondi is hatással van erre, pedig nincs. Tisztázzuk egyszer s mindenkorra, hogy a megfázás csak és kizárólag vírusok útján kapható el.

Most Popular

Recent Comments