HomeInteresting10 meglepő és őrült tény Svájcról, ami teljesen megváltoztatja az országról alkotott...

10 meglepő és őrült tény Svájcról, ami teljesen megváltoztatja az országról alkotott képed

A legtöbb embernek Svájcról a finom csokik, a megbízható bankok és a mesébe illő tájak jutnak eszébe. Ám ezen kívül még rengeteg olyan érdekesség kapcsolódik az országhoz, amit nagy valószínűséggel eddig nem tudtál!

1. Az országnak nincs sem hivatalos fővárosa, sem elnöke.

Meglepő, de igaz, hogy Svájcnak nincs hivatalos fővárosa, sem elnöke. A gyakorlatban persze Bern a főváros, a névleges államfő pedig Alain Berset.

2. A törvények rendkívül jól működnek.

Az ország a 18. életévüket betöltő férfiakat kötelező katonai szolgálatra hívják, ami során megtanulják használni az egyébként otthon is legálisan tartható fegyvereket. Ez kb. 4 millió fegyvert jelent Svájc 8 milliós lakosára nézve. Ennek ellenére mégis itt az egyik legalacsonyabb a bűncselekmények száma a világon. És igen, a szupermarketek csak 22:00-ig árulhatnak alkoholt.

3. A kenőpénz legális.

2017-ben Svájc a harmadik helyen állt a korrupció ellen aktívan fellépő országok listáján. Ez már csak azért is érdekes, mivel az országban legális a kenőpénz elfogadása. Furcsa ország ez! 🙂

4. A bírságok összege arányos az emberek jövedelmével.

Svájcban a bírságok összege nincs rögzítve, hanem azt közvetlenül az elkövető fizetése alapján határozzák meg. Ez azért elég igazságos!

5. A csokoládé a legnagyobb exporttermékük.

6. A svájci bicska eredetileg római.

A XIX. században népszerű svájci bicskának valójában több korai prototípusa is volt. Az egyik legelterjedtebbet még az ókori Rómában használták. Ez egy kanálból, villából, késből és fogpiszkálóból állt. A ma ismert svájci bicska egyetlen olyan eleme, ami nem Svájcban készül, az a dugóhúzó… viszont ezt is Japánban készítik.

7. A svájci mikulásnak van egy ijesztő barátja.

Ennek a barátnak a neve Schmutzli, aki egyfajta krampusz és a rossz gyerekeket látogatja meg december 6-án.

8. Hotel a szabad ég alatt.

A NullStern Hotel különlegessége, hogy nincsenek falai. Az embereket csak egy ágy és egy szobapincér várja a szabad ég alatt. Na és persze a csodálatos panoráma és a gyönyörű éjszakai égbolt.

9. Genfben a gesztenyefa első hajtása jelenti a tavasz kezdetét.

Genf több, mint 200 évvel ezelőtt hivatalos rendeletben határozta meg a tavasz kezdetét. Ez pedig az, amikor a gesztenyefák első hajtásai megjelennek.

10. Tilos csak egyetlen tengerimalacot tartani.

Ennek egyszerű oka van: a tudósok szerint a tengerimalacok rendkívül társas lények és nem érzik magukat jól egyedül.

Most Popular

Recent Comments