HomeInteresting10 hétköznapinak gondolt termék, melynek értékesítése a világ bizonyos országaiban be van...

10 hétköznapinak gondolt termék, melynek értékesítése a világ bizonyos országaiban be van tiltva

Vannak olyan élelmiszerek, melyeket egy országokban annyira veszélyesnek tartanak, hogy megtiltották azok forgalmazását, illetve beimportálását. Sajnos a betiltott termékek olyan adalékanyagokat, összetevőket tartalmaznak, melyek negatívan hatnak az egészségre, és komoly problémákat idézhetnek elő, gondolunk itt szív és érrendszeri megbetegedésekre, vagy rákra. Mivel ezek az összetevők a leghétköznapibb termékekben fordulnak elő, ami sok ember életének szerves részét képezi ezért sokan nem is tudják milyen ártalmas dolgokat fogyasztanak. Annak érdekében, hogy mindenki megtudja mivel kell vigyázni, elkészítettük ezt a cikket, mely leleplezi az igazságot.

1, Csirke

Mind az Egyesült Királyságban, mind Európában tilos klórral kezelt csirkéket árusítani. Ezt a szabályozást 1997-ben vezették be, és mind a mai napig szigorúan is veszik. Igaz, hogy az ilyen eljárásnak kitett húsok kevesebb eséllyel okoznak szalmonella vagy más baktériumok által előidézett betegséget, de Európán belül a klórt veszélyesnek találták. Kiderült, hogy a klórral kezelt húsokon olyan mennyiségben marad meg az anyag, ami még veszélyesebb az egészségre. Olaszországban egy ehhez hasonló tilalmat 2010-ben vezettek be.

2, Müzli, gabonafélék

Sokan azt gondolják, hogy a gabonából készített élelmiszerek egészségesek. Nos valamelyik valóban az, de nem mindegyik. Dánia nem igazán szeretett volna kockáztatni, ezért az összes létező gabonából készített édességet, finomságot betiltották. A Dánok szerint olyan anyagok vannak bennük, melyek nagy mértékben károsítják a gyermekek máját illetve veséit.

3, Szójaszósz

A Föld szójababtermesztésének nagyjából 82%-a genetikailag módosított, ám sajnos az ilyen termékek emberi szervezetre gyakorolt hatását nem sikerült teljes mértékben kivizsgálni. Azt viszont megállapították, hogy etil-karbamátot tartalmaz, ami egy veszélyes karcinogén. Ennek ellenére, azonban Olaszországban és a Perzsa-öbölben tilos ilyen termékeket árusítani vagy egyáltalán beimportálni.

4, Húsok

Kiábrándító, de sajnos a legtöbb állat húsában, például a disznókéban, szarvasmarhafélékében és a pulykákéban egy olyan hormon található, mely a raktopamin névre hallgat. Ez az, ami az állatok rohamos növekedéséért felelős. Azok az emberek, akik ilyen jellegű húsokból túl sokat fogyasztanak nagy esély van rá, hogy rövid időn belül szív és érrendszeri megbetegedésektől fognak szenvedni. 160 országban be van tiltva az olyan húsok forgalmazása, melyben ez a hormon található, ilyen például Kína, Európa számos országa és Oroszország.

5, Chips

Európa szerte és Kanadában megtiltották az olyan chipsek értékesítését, melyben szintetikus zsírpótló anyagok vannak. Azért döntöttek emellett, mert ezek az anyagok megakadályozzák, hogy a szervezet megfelelő tápanyaghoz jusson, illetve gátolja a vitaminok felszívódását is. Arról nem beszélve, hogy túlzott fogyasztás esetén gyomorproblémák alakulnak ki. A legtöbb „light” jelzéssel ellátott termékben megtalálható, például a sajtokban, kekszekben, margarinokban, de még a fagylaltokban is.

6, Alma

Kutatások során kiderült hogy az almák mintegy 80%-a egy bizonyos difenilamint tartalmaz, mely lehetővé teszi, hogy a gyümölcs hónapokon át tárold mindenféle romlási, bomlási folyamat nélkül. Ez az anyag Európában nagyon veszélyesnek számít, sőt akár rákot is okozhat. Az ilyen termékek importálását 2012-ben betiltották.

7, Gyümölcszselék

A gyermekek számára óriási veszélyt jelenthetnek az ilyen termékek, ugyanis fulladást okozhatnak. Mivel nedvesség hatására kicsit megduzzadhatnak, ezért még akkor sem tudják a Heimlich-technikával megmenteni a gyermeket, ha a torkában akadt el a zselé. Pontosan ebből kifolyólag vannak Európa szerteilletve Ausztráliában, valamint Amerikában betiltva.

8, Kenyér

Európában illetve Ausztráliában megtiltották az azodikarbonamid-tartalmú kenyerek értékesítését és beimportálását. A fent említett anyagot használják ahhoz, hogy a kenyér fehér színű legyen illetve, hogy tovább maradjon friss. Viszont az azodikarbonamid asztmát és allergiás rohamokat idézhetnek elő.

9, Instant krumplipüré

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatásai megállapították, hogy a burgonyapürék előállításához használt butil-hidroxi-anizol nevű anyag rákkeltő hatással bír és veszélyes az ember egészségére. Ez az anyag egyénként a gyorsfagyasztott termékekben, majonézben, és a por alapú levesben is megtalálható. Japánban és Európa egyes országaiban tilos ilyen termékeket forgalmazni.

10, Margarin

A margarinban található transzzsírok túlzott fogyasztása negatívan hat az anyagcserére, vérnyomásra a szívre valamint az érrendszerre. Mivel a termék 15%-át teszi ki, ezért nagyon egészségtelen így Svájcban, Kanadában és Dániában például be van tiltva, több országban pedig korlátozásokat vezettek be vele kapcsolatban.

Ti tudtatok erről?

Most Popular

Recent Comments