HomeInteresting10 tény, amelyek teljesen megváltoztatják a világról való elképzelésünket

10 tény, amelyek teljesen megváltoztatják a világról való elképzelésünket

  1. A világ legtöbb bűnelkövetése a Vatikán államban van

Ha az arányokat nézzük, akkor sokkal rosszabb a helyzet a Vatikánban, mint New York-ban. Ennek az az oka, hogy 492 fő a lakossága, és erre jutott 827 nyilvántartott bűnügyi eset. Tehát ez alapján itt volt a legmagasabb a bűnözés aránya a világon.

2. A lajhárok akár 40 percig is tudnak úszni

Ez önmagában is meglepő, de az még inkább, hogy ezt a 40 percet egyetlen lélegzetvétellel tudják megtenni. Ha belegondolunk abba, hogy egyébként milyen lassúak, az a víz alatt remek szolgálatot tesz, köszönhető ez a lassú anyagcserének.

3. Az emberi nyelvnek nincsenek speciális zónái

Ezeket még biológia órán jól megtanultuk, azonban ez a teória egyre jobban látszik megdőlni. A zónákat aszerint különböztetjük meg, hol gyűlik össze a legtöbb ugyanolyan ízreceptor.

4. A kutyák látása sem fekete-fehér

Sokszor mondták azt, hogy a kutyák nem látnak színeket, azonban a tudósok megcáfolták ezt a tényt. Kutyáink ugyanis meg tudják különböztetni a kék és a sárga színeket is, és alapvetően nem látnak rosszabbul, mint az emberek. Össz-vissz csak a piros és a zöld között nem látják a különbséget.

5. A juhok a nyírás után harcolnak egymással, mert nem ismerik fel a másikat

Mivel megvan a saját maga rendszerük és kinek hol a helye, így egy nyírás után nehéz ezt újra kialakítani. Ezért van az, hogy az első pár napban egymásnak esnek.

6. Newton híres almája nem esett a fejére

Mint jól tudjuk az alma nagy mértékben hozzájárult a gravitáció elméletének kidolgozásához. William Stuckley Newtonról írt életrajzi könyvében azonban cáfolja a legendát.

7. A háttérkép megváltoztatása csökkenti a stresszt

Ha megváltoztatjuk gépünkön a háttérképet valami természetbeli képre, az csökkenti a stresszt. Érdemes valami nyugodtságot sugárzó képet keresni.

8. A dorombolás nem csak a macska kiváltsága

A macskán kívül számtalan más állat is tud dorombolni, példának okáért: medve, róka, hiéna és a nyúl is képes rá.

9. Teljes sötétségben az emberi szép ki tud szúrni egy 48 km-re égő gyertyát

A kutatók szerint ez akkor működne, ha teljes mértékben egyenes lenne a Föld. Így azonban különböző kísérleteket tudtak elvégezni ezzel kapcsolatban, hogy bebizonyítsák az emberi szem élességét.

10. Egy tonna mobiltelefon több aranyat tartalmaz, mint egy tonna aranyérc

A környezetvédők szerint, ha a telefonokat elküldenénk feldolgozásra, nagy mennyiségű nemesfémet lehetne belőle kinyerni. De mivel egy ilyen művelet nem költséghatékony, ezért nem is érdemes vele nagyon foglalkozni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments