HomeInteresting10 hétköznapi tárgy, aminek helyes használatát máig nem ismerjük!

10 hétköznapi tárgy, aminek helyes használatát máig nem ismerjük!

Rengeteg olyan tárgy és eszköz van jelen az életünkben, melynek valódi rendeltetését nem ismerjük, attól függetlenül, hogy minden egyes nap találkozunk velük. Néhány hétköznapi tárgy sokkal több lehetőséget tartogat magában, mint azt gondolnánk és olykor ezek a zseniális funkciók mindenki előtt rejtve maradnak.

Alábbi cikkünkben 10 hétköznapi tárgyat mutatunk be, amelyeket vagy helytelenül vagy nem eléggé kreatívan használtunk, netalán szerepüket nem ismertük eléggé.

1. Az elviteles pohár fedele

Két hasznos információnk is van ezekkel a műanyag fedelekkel kapcsolatban.
Tudtad, hogy egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy 100%-ig biztos legyél abban, hogy papírpoharad teteje jól zár-e?
Azok a tetők amelyeken egy apró kis lyuk van szuper szigetelők, ugyanis a kis lyukon távozó felesleges meleg levegőnek köszönhetően a tető szinte rásimul, sokkal jobban illeszkedik a pohár szájához.

Másodszor: A fedélen lévő gömbök,kiemelkedések egy „titkos üzenetet” is hordoznak, igaz, csak a vendéglátó egység alkalmazottai számára. A gyorsétteremek konyhájában általában előre is előkészítenek jó pár italt, a fedeleken lévő kerek gombok segítenek abban, hogy a munkavállaló gyorsan azonosítani tudja, mi van az pohárban: tea, kávé vagy cappuccino. Nagyon egyszerűen oldják ezt meg, az adott italcsoporthoz tartozó ‘bubit’ egyszerűen benyomják, ezzel az általános megjelöléssel gyorsítják a munkát, hiszen így nem kell minden egyes pohárban belenézni.

2. Fürdőhab

A fürdőhabnak nem csak esztétikai és kényeztető funkciója van. A buborékok hőszigetelőként működnek, így a forró fürdő hab nélkül gyorsabban lehűl, mivel a felszínen a hőveszteség következik be.

3. Levehető fejtámla

A gépkocsi fejtámlái megvédik az utasok fejét egy hirtelen fékezés vagy ütközés során. A légzsákokkal és övekkel együtt segítenek a baleset túlélésben. A fejtámláknak azonban rejtett funkciói is vannak.

Egyrészt párnaként is használhatod, ha a kocsiban kényszerülsz aludni, másrészt hegyes szárával kiverheted az autó ablakát, ha valamiért bent ragadnál.

4. Három fogantyús kanna

Elgondolkoztál már valaha azon, miért van egyes kannákon 3 fogantyú? A kérdés megválaszolásához 90 évet kell visszamennünk. A kanna kialakítását a Wehrmacht német mérnökei felelősek, ugyanis anno a katonáknak 2 teli vagy 4 üres tartályt kellett cipelnie. A négy üres tartályt azonban nehezen lehetett volna összefogni, így sokkal könnyebben boldogultak, ahogy akkor is, mikor valamilyen oknál fogva ketten cipeltek egy kannát, sokkal kényelmesebben lehetett így ráfogni a tartályra.

5. Fekete film a mikrohullámú sütő ajtaján

A mikrohullámú sütő ajtaján a fekete fólia nem esztétikai szempontból van ott, nagyon is szükségszerű. A rácsozott felület ugyanis az ún. Faraday kalitkája.

A Faraday-kalitka az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész. A Faraday-kalitka belsejébe nem hatol be a gyorsan változó elektromos vagy mágneses tér, így a belsejében lévő dolgok ezen hatásoktól védve vannak.

A fenti képen a Faraday ketrecbe zárt emberek láthatók. A kívülről érkező erőteljes elektromos töltés nem okoz semmilyen kényelmetlenséget, mivel az nem tud behatolni. Ezen elv szerint működik a mikró is.

6. Akasztó az ingen

Az 1960-as években akasztót kezdtek varrni a férfiak ingeire, hogy azok is, akik nem rendelkeztek vállfával, felakaszthassák azt, elkerülve azok gyűrődését. Azonban ennek a kis részletnek is van „titkos célja”. Korábban az amerikai egyetemeken levágták azoknak az akasztóját, akik már randevúzni kezdtek valakivel. Így mindenki láthatta, hogy az adott fiatalember már nem szabad.

7. Mikrohullámú sütőben elkészíthető rizs csomagolása

A mikrohullámú rizs főzésére szolgáló csomagoláson speciális szelepek találhatók, amik adott pillanatban kinyílnak így a zacskó levegővel telik meg. Ez biztosítja, hogy a csomag ne boruljon az oldalára.

8. Frissen tartó- vagy alufólia tekercs doboza

A csomagoló fóliák dobozainak végén apró behajtható fülek vannak, hogy azok segítségével rögzíthesd a a bennük rejlő tekercseket és így könnyebben és biztonságosabban használhasd azt.

9. A bodyk vállrésze

A szülők tudják, hogy a baba felöltöztetése egy egészen különleges és nehézkes művelet. De a ruhagyártók több dologgal is könnyebbé tették az anyák és apukák életét.
A body vállrészén látható mélyedések ugyanis arra szolgálnak, hogy a csemetét háton fekve is le tudjuk vetkőztetni. A két bevágás ugyanis lehetővé teszi, hogy a gyerekről egyszerűen a lába felé lehúzzuk a ruhát ahelyett, hogy a fején keresztül ‘rángatnánk’ le róla.

10. A Toffifee dobozán található mélyedések

Ha azt gondolod, hogy a csokik közötti lyukak csupán díszként funkcionálnak, akkor tévedsz. Ugyanis, ha megnyomod a lyukat, akkor a csoki kiugrik a helyéről, és nem kell vele szenvedni.

Ha hasznosnak találtad a cikket, ne felejtsd el megosztani másokkal is!

Most Popular

Recent Comments