HomeInteresting10 étel, amit TILOS a gyerekeknek adni, mutatjuk az alternatívákat.

10 étel, amit TILOS a gyerekeknek adni, mutatjuk az alternatívákat.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 100 csecsemő szenved csecsemő botulizmusban, amit a mézben található baktériumok okoznak. Ez komolyan befolyásolhatja a gyerekek immunrendszerét, ami még nem annyira erős, hogy mindennek ellen tudjon állni. A mézen kívül vannak még olyan ételek, amiket nem célszerű a gyermekeknek adni, ilyen például a joghurt, a chips, a gumicukor, az üdítők… stb. A mai cikkünkben olyan alternatív megoldásokat hoztunk el, amikkel a káros élelmiszereket könnyedén lehet helyettesíteni.

1, Gyümölcslé, üdítőitalok és sportitalok.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szerint az egy évnél fiatalabb gyermekeknek nem ajánlott gyümölcslevet fogyasztaniuk, az idősebbek pedig csak korlátozva ihatnak ilyen italokat. Sportitalokat nem szabad nekik adni, mert brómozott növényi olajat tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják az idegrendszert, a bőrt és az emlékezetet is. Ezenkívül mindkét ital nagy mennyiségű kalóriát és cukrot tartalmaz, ami köztudott, hogy káros.

Alternatív megoldások: készíts gyermekeidnek gyümölcs turmixot joghurttal vagy tejjel, esetleg szénsavas vízzel.

2, Joghurt.

A gyerekeknek szánt joghurtok nem annyira egészségesek, mint mondják. Ezekben a joghurtokban rengeteg színezék és cukor található, melyek nem tesznek jót a gyermek szervezetének. Az évek során számos élelmiszer-színezéket betiltottak már, melyek károsan hatottak a gyerekekre.

Alternatív megoldás: ha a gyermeked elmúlt egy éves vehetsz natúr joghurtot, amit egy kevés mézel megédesíthetsz. Emellett tehetsz bele mazsolát, vagy egy kis friss gyümölcsöt is.

3, Pattogatott kukorica mikróban.

Kevesen tudják, hogy a mikrós pattogatott kukorica zacskója veszélyes vegyszereket bocsáthat ki, például perfluorozott vegyi anyagokat, amiket a gyorséttermi csomagolópapíroknál is használnak. Melegítés során ezek olyan vegyületeket bocsátanak ki, melyek károsan hathatnak a gyermek fejlődésére.

Alternatív megoldás: a pattogatott kukoricát serpenyőben is el lehet készíteni, amihez csak egy kis olívaolaj kell. A serpenyőt fel kell melegíteni majd hozzátenni az olajat és a kukoricamagokat. Miután bent vannak le kell fedni és 5-7 percet kell várni, mire kipattognak.

4, Méz.

Meglepőnek tűnhet, de a méz veszélyes lehet az egy évesnél fiatalabb szervezet számára. A mézben található mérgező baktériumok csecsemő botulizmusnak nevezett betegséget okozhatnak, mely a gyermek immunrendszerét érinti. Ez izomgyengeséghez, légzési problémákhoz is vezethet. Csak az Egyesült Államokban évente 100 csecsemő botulizmus eset fordul elő.

Alternatív megoldás: 1 éves kor után a gyerekek már fogyaszthatnak mézet. Ameddig viszont nem érik el ezt a kort, pépesített gyümölcsöt lehet nekik adni, amik tele vannak vitaminokkal.

5, Konzerv paradicsom.

A biszfenol-A (BPA) egy mérgező elem, ami sok csomagolóanyagban megtalálható, például a műanyagban, vagy a konzervdobozokban. Ez a veszélyes elem befolyásolhatja a gyermek fejlődését, reproduktív rendszerét és az agyukat is. Legrosszabb esetben rák kialakulását is okozhatja.

Alternatív megoldás: csak üvegben kapható paradicsomszószból készíts legközelebb spagettit, de még jobb, ha friss paradicsomot vágsz nagyon apró kockákra.

6, Alacsony zsírtartalmú ételek és italok.

Sok szülő a cukor mellőzése érdekében inkább a mesterséges édesítőszereket részesíti előnyben. Ez azonban sokkal veszélyesebb, ugyanis egy tanulmány keretein belül kiderült, hogy ezek az élelmiszerek lekorlátozzák a szervezetben azokat a fontos enzimeket, amelyek a cukorbetegség és az elhízás ellen vannak.

Alternatív megoldás: adj gyermekednek friss gyümölcsöt, vagy készíts frissen facsart gyümölcsléből jégkrémet.

7, Feldolgozott termékek, hot-dog.

Minden feldolgozott húst, így a hot-dogot is kerülni kell. Az American Cancer Society által végzett tanulmány kimutatta, a napi 50 g feldolgozott hús elfogyasztása 18% -kal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Alternatív megoldás: nagyszerű megoldás a hal alapú termékek fogyasztása. A hal sokkal egészségesebb, mint bármilyen hús. A halból készült hamburgerek, vagy csak szimplán a vegetáriánus  hamburgerek jobb választásnak bizonyulnak.

8, Rágógumi.

A rágógumi nem tesz jót a gyermekek számára. Először is azért, mert a legtöbb ilyen termék nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, ami károsítja a fogakat és fogszuvasodáshoz vezethet. A cukormentes változat szorbitot tartalmaz, ami viszont hasmenést okozhat. A legveszélyesebb pedig, ha véletlenül nyeli le ugyanis fulladáshoz vezethet. Ha a gyerek folyamatosan több kisebb rágót nyel le, akkor az egyfajta gátat épít az emésztőrendszerben, ami nem tesz jót a szervezetnek.

Alernatív megoldás: mivel ez egyáltalán nem tesz jót, ezért jobb elkerülni a terméket. Helyettesíthet például sárgarépával, uborkával, vagy más egészséges zöldséggel, gyümölccsel.

9, Gumicukor.

A gyerekek imádják a gumicukrot, de ez olyan, mintha nyers cukrot ennének. Mivel egyáltalán nem egészséges, így nem célszerű ilyen termékeket adni a gyermeknek, mert extra cukorterhelésben részesülhetnek. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a nagy mennyiségű cukor, hiperaktivitást, valamint agresszív és figyelemzavaros viselkedést okozhat.

Alternatív megoldás: ösztönözd gyermeked az aszalt gyümölcsök fogyasztására.

10, Burgonya chips.

A chips minden gyermek kedvenc nasija, ám ezek nem egészséges ételek. Ezek a termékek magas zsír-, kalória, és sótartalmúak ezért mindenféleképpen kerülni kell őket, mert csak ártanak a gyermeki szervezetnek. A túl sok só számos problémát okozhat, például magas vérnyomást vagy elhízást.

Alternatív megoldás: te magad is könnyedén elkészítheted a sütőben ezt a finomságot, ha a burgonyákat felszeleteled és kisütöd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments