HomeInteresting10 dolog, amit a szakemberek egyáltalán nem ajánlanak elalvás előtt!

10 dolog, amit a szakemberek egyáltalán nem ajánlanak elalvás előtt!

Az emberek nagy része sajnos álmatlanságban szenved. De a rossz alvás okai nem mindig kapcsolódnak egészségügyi problémákhoz. Egyes esti szokások, amik eléggé normálisnak tűnnek számunkra, valójában negatív hatással lehetnek az alvásunkra és álmatlanságot is okozhatnak. Ezeket a tevékenységeket gyűjtöttük most össze, hogy ti is tisztában legyetek azzal, miket nem célszerű csinálni közvetlenül lefekvés előtt.

Dohányzás

Akárcsak a koffein, a nikotin is stimuláló hatással van a szervezetünkre. Növeli a szívverést és a vérnyomást. Ezek a dolgok nem járulnak hozzá az egészséges alváshoz. Az alvás minősége nem lesz kielégítő: a dohányosok nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságban, mint azok, akik nem dohányoznak. Ha nem akarod abbahagyni a dohányzást, próbálj elalvás előtt nem rágyújtani, ha 1,5-2 órával előtte szívod el az utolsót az már segít, gyorsabban elaludni.

Edzés

Általánosságban elmondható, hogy az edzés jó hatással van az alvásra, mivel gyorsabban el tudunk tőle elaludni, nem mellesleg enyhíti a stresszt. De csak akkor működik, ha az edzést 3-4 órával (vagy akár 6 órával) lefekvés előtt végzed. Ha hazaértél az edzőteremből, és egyenesen az ágyad felé vetted az irányt, a tested nem fogja hagyni, hogy elaludj – különösen akkor, ha egy forró zuhany előzte meg. Ez ugyanis felpörgeti az idegrendszert.

Víz

Alvás előtt egy kis mennyiségű folyadék jó a tested számára. De ha túl sok vizet iszol, akkor valószínűleg éjszaka felébredsz, mert ki kell menned a mosdóba, és reggel táskák jelenhetnek meg a szemed alatt. Találd meg a megfelelő mennyiségű folyadékot, ami nem okoz problémát az éjszaka folyamán.

Szunyókálás.

A délutáni szunyókálás jót tesz az emberi szervezetnek, de csak akkor, ha nem este fele történik. Célszerű egy kora délutáni időpontot választani a szundikálásra, különben az éjszakai alvásod rovására mehet. Este meg próbálj elaludni, mindennap kb. ugyanabban az időben, és aludd ki a 8 órádat, ez segít, hogy másnap friss és üde legyél.

Kreatív tevékenységek.

Sokan úgy gondolják, hogy a kreatív tevékenységek pihentető jellegűek. Ám ez nem igaz,  az agynak pihenésre van szüksége, alvás előtt. Ha rajzolsz, vagy számítógépes játékokkal játszol, az agyad nagyon aktív lesz. Ezért, ha sokáig maradsz fent, fáradt leszel másnap.

A kreatív tevékenységek sok erőfeszítést igényelnek. Alvás előtt le kell nyugtatni az agyat, amihez időre van szükség. Éppen ezért jobb elkerülni az aktívabb agyi tevékenységeket, célszerű inkább olvasni egy könyvet, és máris jobban fogsz aludni éjszaka.

Elektronikai eszközök használata

Ajánlott alvás előtt kikapcsolni a laptopot és a telefont, mert ezek a készülékek olyan fényt bocsátanak ki, amely roncsolják az alvást. Jobb elkerülni már ilyenkor a telefon használatát. Válassz inkább egy könyvet, ami kevésbé káros a szemre és jobban tudsz  tőle aludni.

Este már ne dolgozz, mert elalvásnál is ezen fog járni az agyad, ami szintén rontja az alvás minőségét. Inkább gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amiket másnap el szeretnél végezni.

Altató.

Amikor az ember álmatlanságban szenved, akkor valószínű lelki okai vannak. Ilyenkor az emberek gyakran altatóhoz és antidepresszáns tablettákhoz folyamodnak, hogy végre aludhassanak. Ám több ilyen gyógyszer keveredése, nemhogy rossz alvást, de éberséget is kiválthat.

Ha tényleg szüksége van bizonyos gyógyszerekre, hogy el tudj aludni, beszélj a házi orvosoddal. Érdemes megismerkednie az összes gyógyszer mellékhatásával, mivel legtöbbjük alvászavarokat okoz.

Idegesség

Az idegesség nem járul hozzá a megfelelő alváshoz. Ha híreket nézel, vagy valakivel kakaskodásba kezdesz az interneten, mielőtt aludni mész, ne lepődj meg, ha nem tudsz elaludni. Még az ártalmatlan dolgok is okozhatnak alvási problémákat: például ijesztő vagy szomorú történetű könyv. Az izgatottság szintén nem jó alvás előtt, például ha megnézed a kedvenc focicsapatod meccsét az is befolyásolja majd a későbbi alvást.

Győződj meg róla, hogy elméd nyugodt állapotba van, mielőtt aludni mész. Próbálj meg figyelmen kívül hagyni, minden olyan dolgot, amik negatív hatással lehetnek az agyadra.

Forró zuhany

Sokan azt gondolják, hogy egy forró fürdő hozzájárul a jó alváshoz. Az orvosok bebizonyították, hogy ez tényleg olyan hőmérsékleti különbség, ami segít elaludni: minél nagyobb ez a különbség, annál jobban szeretnénk aludni. Ezért, ha túl energikus vagy és le akarsz nyugodni meleg zuhanyt veszel.

De a magas vízhőmérséklet alvási problémákat okoz, hatással van a bőrre, stimulálja a véráramlást a felső bőrrétegbe. Ha 10 percnél hosszabb ideig vagy forró zuhany alatt, akkor a természetes zsírréteget lemossa, és a bőröd sebezhetőbbé válik.

Házi állattal való alvás

Sok háziállat tulajdonos szeret kedvencével aludni, ami egyáltalán nem jó dolog. Először is, az állatok alvási szokásai eltérnek az emberekétől. A háziállatok alvása rövidebb, és gyakrabban változtatnak alvó pózt, mint az emberek, amivel éjszaka felébreszthetnek.

Másodszor, az állatok bőrén található mikrobák és a szőr negatív hatást gyakorolhat az egészségre és az alvásra, még akkor is, ha nem vagy allergiás az állatokra.

Most Popular

Recent Comments