HomeInteresting10 hétköznapi dolog, ami hatalmas változáson ment keresztül az idő során!

10 hétköznapi dolog, ami hatalmas változáson ment keresztül az idő során!

Ahogy a világ, úgy az eszközeink és az igényeink is változnak. A modern kor mindenre hatással van. Nincs is talán olyan dolog a földön amit ne fejlesztenének és újítanának meg folyton. Ezért is láthatjuk, hogy egy adott tárgy milyen volt amikor feltalálták, és milyen napjainkban. Egy pár dolgot kiemelve mutatjuk be ilyen tárgyakat.

1. Repülőgépek

A kezdeteknél még nem ügyeltek a biztonságra. A gyerekek szabadon járkálhattak, az étel és ital fogyasztási nem volt korlátozva. A második világháború óta szükséges a biztonsági öv használat. Ételt és italt csak az első osztályon szolgálnak fel. 

2. Autók.

Az első autók története azoknak a gőzmozdonyoknak a megjelenésével kezdődött, amelyek képesek voltak embereket szállítani. Az első autó, amit belső égésű motorral gyártottak, 3 kerékkel rendelkezett és egy csörlő szerű volt a kormánya. Az autók őse koránt sem olyan kényelmes mint a mai darabok.

3. Bicikli.

Az első bicikli olyan volt mint a ma ismert futóbiciklik. Fából készítették, és nem volt pedálja. 1862-ben, egy hasonló gépet hoztak létre és később a francia mester által szabadalmaztatták a gyártását. Mára már szolgálja a kényelmünket egy ülés. Pedál, a fékek és a váltó könnyíti a közlekedést.

4. Porszívó

Az első gépeket a 19 század végén kezdték gyártani az Egyesült Államokban. Ezek olyan hatalmas gépek voltak, hogy egyes helységekbe be sem lehetett vinni.Persze fokozatosan, mint sok más találmány, a porszívók is csendesebbek, kisebbek és hatékonyabbak lettek.  Ma már létezik a robot verzió aminél nincs szükség emberi beavatkozásra.

5. Hajszárító.

A 19.századi eszköz nem igényelt elektromos energiát. Kerámiából készült. Az elektromos verzió feltalálása óta hatalmas fejlődésen esett át ez a készülék is. Ma már minden háztartásban van. 

6. Szintetizátor.

Az első hangszerek között tartjuk nyilván. A kezdeti hangszer Telharmonium névre hallgatott. A bal oldali képen látható Termen Alexandra Stepanov, aki játszik a hangszeren anélkül, hogy megérintené. De ez nem volt szükséges, mivel a hangot a speciális antennák érzékenységi zónájában történő mozgás vezérelte.

7. Játékkonzol

Az első ilyen konzol 1972-ben jelent meg, és az első játék egy asztalitenisz szimuláció volt. Meglepő, de nagy gyűjtőknél még ma is találhatók ilyen működő darabok.  

8. Mobiltelefon.

A mobiltelefonokat 1910 körül kezdték el tesztelni. Az első prototípus 1973 ban jelent meg. Ekkor még horribilis áron árulták őket. de ez nem riasztotta vissza a vásárlókat. Várólistás vásárlási lehetőség volt a készülékre. Nos, azóta sokat változott. A modern mobiltelefon már nem hasonlít egy tégla alakjára és tömegére. És ma már sokkal olcsóbb és okosabb is. 

9. A fehérnemű.

Az első darabok amelyeket ókori egyiptomi sírokban találtak puha bőrből készültek. A közép korban ennek használata majdnem feledésbe merült, de a fűzők segítségével helyettesítették ezek szerepét.

10. Kamera.

A fotográfia története a 19. századra nyúlik vissza. A társadalom minden szintjén tömeges igény jelentkezett a valóságot legteljesebben megközelítő ábrázolás rögzítésére. Már nem tartották elsőrendűnek a képek mitológiai és vallásos mondanivalóját. Fontosabbnak tűnt az ábrázolás. Ma már egy telefon képes minden technikai szolgálatot megoldani. 

Most Popular

Recent Comments