HomeInterestingTudod miért 4 számjegyből áll a PIN-kód? Soha nem gondoltad volna...

Tudod miért 4 számjegyből áll a PIN-kód? Soha nem gondoltad volna…

Elgondolkodtatok már azon, hogy miért pont négy számjegyből áll a PIN-kód? Meg fogtok lepődni, hogy mi ennek az oka.

Valamivel több mint 50 évvel ezelőtt John Shepherd-Barron brit feltaláló épp a fürdőkádban ücsörgött és megálmodott egy olyan automatát, amivel készpénzt lehet kivenni a bankszámlánkról. Igen, így lett az első ATM (Automated Teller Machine, ATM).

„Belém hasított a gondolat, hogy kellene valami, amivel a világon bárhol hozzájuthatok a saját pénzemhez. A csokoládéautomata ugrott be, és az, hogy csokoládét készpénzzel helyettesítem.”

John meg is alkotott egy berendezést, ami lehetővé teszi a kártyabirtokos számára, hogy a bankszámlájáról pénzt vegye le, továbbá lekérdezhesse az egyenleget is.

A világon először egy Reg Varney nevű brit komikus használta a gépet. Pénzt vett le egy bankautomatából 1967. június 27-én.

Shepherd-Barron tisztában volt azzal, hogy ezt valamilyen formában biztonságossá kell tenni. Szükség kell legyen valamiféle azonosításra, ezért eleinte egy hatszámjegyű titkos kóddal védte le az ügyfelek számláját.

Miért lett végül csak 4 számjegy?

A 6 számjegyet a hadseregben használatos hatszámjegyű azonosítók miatt választotta, de a felesége, Caroline memóriája miatt lerövidítette négyre…

„A konyhaasztalnál ültünk, amikor azt mondta, hogy csak négy számot tud megjegyezni, így miatta a négyszámjegyű vált standarddá a világban.”

Tény és való, hogy kényelmesebb 4 számjegyet megjegyezni, mint hatot, de hat számjegy eseténén egymillió IPIN-kód-kombináció lehetséges, míg négynél csak 10.000.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Most Popular

Recent Comments