HomeInterestingMiért folyik éjszaka a nyálad és mit tehetsz ellene?! Íme a megoldás!

Miért folyik éjszaka a nyálad és mit tehetsz ellene?! Íme a megoldás!

A nyálfolyás vagy nyáladzás akkor jelentkezik, ha valaki szájában túl sok termelődik és nyitott szájnál ez értelem szerűen kifolyik. Ezzel mindenki tisztában van. Azzal is, hogy ha ez rendszeresen jelentkezik, akkor egy éppen fejlődő betegség vagy valami rendellenesség jele lehet?

Mutatunk nektek ezzel kapcsolatban pár érdekességet.

Miért „folyik”?

 

Az alvásnak több fázisa van, többé-kevésbé azonos időtartamúak. A fő fázis a gyors szemmozgás, vagyis a REM fázis. A REM fázis alatt a test mély álomba merül, és nyugodt, mély alvást tapasztalunk. Ebben a szakaszban bizonyos ingerületátvivő anyagok felszabadulása gátolt, hogy az izommozgásokat megakadályozza a szervezet. A nyáladzás ilyenkor következik be, tehát azt jelenti, hogy nagyon mélyen és jól alszol. Ilyenkor az agyi funkciók teljesen lelassulnak, hogy a szervezet tudjon pihenni és regenerálódni. Ezért, amikor jól alszol, a tested teljesen ellazul, a szád is kinyílik. Ez normális, egészséges állapot. Tehát alapvetően nincs ezzel probléma, sőt…összességében egészséges. De a túlzott nyálfolyásra érdemes odafigyelni. Egyéb okai is lehetnek ennek a „jelenségnek”. Továbbá meg lehet próbálni tenni ellene, ugyanis vendégségben nem biztos, hogy örülnek nekünk ha összenyálazunk náluk mindent.

Mit tehetünk ellene?

1. Tiszta orr

Okozhatja az eltömődött orr is. Így az ember kénytelen a száján át venni a levegőt. Ez sok nyeléshez vezetne. Az orrüregek tisztán tartása biztosítja a szabad légzést. Egy forró zuhany, illóolajok és különböző krémek (Vick Vaporub stb.) megfelelő megoldás lehet.

2. Változtassunk alvó pozíciót

Oldalt vagy hason fekve van a legnagyobb esély arra, hogy összenyálazzuk az ágyneműt. Háton fekve van a legnagyobb esély rá, hogy ezt elkerüljük. Mondjuk a horkolás meg pont így jelentkezik legnagyobb valószínűséggel..

3. Alvási apnoe

Bárkivel előfordulhat, hogy alvás közben a nyelve egy-két másodpercre hátracsúszik és felhorkant. Ez önmagában még nem betegség. Ha azonban óránként 5-10 alkalomnál többször észleljük a legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradásokat, már betegségről beszélhetünk. Ha ilyenkor a levegőáramlás 10 % alá esik apnoéról, ha a 20 % fölött, de 50 % alatt marad, akkor hypopnoéról beszélünk. A kettő összegének óránkénti átlaga adja az úgynevezett apnoe/hypopnoe vagyis légzészavar indexet, ami alapján a betegség súlyossága meghatározható. A horkolás és nyáladzás az alvási apnoe főbb mutai. Ha ilyen gyanú merül fel akkor célszerű orvoshoz látogatni. Ne feledjük, hogy például a dohányzás és alkohol növelik az ilyen problémák kialakulásának valószínűségét.

4. Túlsúly

Az alvászavarokkal küzdő emberek több mint 50%-a túlsúlyos.

5. Speciális eszközök használata

Léteznek speciális eszközök, amelyek csökkenthetik az éjszakai nyáladzást. Orvossal kell konzultálni. Ezek általában jobb szájzárást biztosítanak vagy segítenek a nyelésben.

6. Biztos, hogy a megfelelő gyógyszert választottad?

Egyes gyógyszerek nyáltúltermelést okozhatnak. Többek között az antibiotikumok.

7. Fej tartása

Ha egy magasabb párnán alszunk, akkor a fejünk magasabban van. Ez is egy módszer, ami beválhat, de figyeljünk rá, hogy kényelmesen aludjunk.

8. Műtét?

Egyes orvosok műtétet szoktak javasolni, hogy eltávolítsák a mirigyeket. Ez persze olyan esetekben, amikor súlyos neurológiai problémák merülnek fel a túlzott nyáltermelődés mögött. Ez legyen a legvégső megoldás, vagy inkább az se.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Most Popular

Recent Comments