HomeInterestingMi a helyzet most a világban? - Így magyarázd el a gyermekeidnek

Mi a helyzet most a világban? – Így magyarázd el a gyermekeidnek

A fennálló helyzet miatt az élet és a dolgok napi szinten változnak. Most már nem az a fontos, hogy az emberek milyennek látnak, nem az a fontos, hogy szép legyen a hajad, a körmöd, a arcod… hanem az, hogy mindent megtegyél azért, hogy egészséges maradj és a körülötted lévő személyekre vigyázz. A legfontosabbak közé tartozik, hogy ne felejts el pozitívan gondolkodni, mert a jelenlegi helyzet miatt nagyon könnyű átesni a ló túloldalára és csak negatív gondolatokat érezni. Ha van gyermeked, akkor még jobban oda kell figyelned, hiszen ők nem igen értik, hogy mi is történik most a nagyvilágban, miért kellett otthon maradniuk, miért nem járhatnak iskolába, a tanító néni helyett, miért a szüleikkel kell tanulniuk és így tovább.

A szülők nyakába most komoly feladat szakadt, mert most ismerik meg igazán milyen is egy gyermeket tanítani és új ismeretek birtokába segíteni. Ebben a helyzetben mérik fel, hogy mennyire nehéz is a tanárok élete, mennyire nehéz fenntartani a fiatalok figyelmét és olyan szintű oktatást adni, amit valóban meg is tudnak jegyezni, érteni.

Mivel a gyermekek, ahogy feljebb is említettük nem igen értik a jelen helyzetet, ezért fontos, hogy a szülők sokat beszélgessenek velük és megértessék mennyire fontos, hogy most minden intézkedést, minden higiéniai és egyéb szabályt betartsanak.

Nyugodtan el lehet nekik mondani, hogy most egy olyan betegség van a világban, amit könnyedén meg lehet előzni, ha odafigyelnek a kézmosásra és egyéb higiéniai dolgokra, például eszközök fertőtlenítésére…stb. El kell nekik magyarázni, hogy most azért kell a négy fal között csücsülni a családdal karöltve, hogy minél kevesebb ember legyen beteg és most türelmesnek kell lenni. Az is hasznos, ha elmesélik, mik ennek a vírusnak a tünetei, így ők is tudnak jelezni, ha bármilyen baj lenne. De a legeslegfontosabb, hogy érezzék azt, a szüleik ott állnak mellettük és mindenben segítenek nekik.

Amennyiben a szülők azt tapasztalják, hogy a gyermek fél, vagy túlságosan is aggódik, akkor többször kell vele beszélgetést folytatni arról, hogyha figyelnek nem lesz baj, nem lesznek betegek…stb. Azzal is meg lehet nyugtatni a lelküket, hogy semmi sem állandó és az élet megy tovább, ez a helyzet is el fog múlni, de ahhoz most otthon kell lenni.

Annak érdekében, hogy egy kicsit eltereljék a figyelmüket a gondokról, a tanulás mellett több otthon is elvégezhető programot kell kitalálni. Lehet játszani, kirakósozni, társasozni, színezni, közösen mesét, filmet nézni, esetleg főzni, sütni, beszélgetni, mesekönyvet olvasni… és még sorolhatnánk. Muszáj, hogy le legyen kötve a figyelmük, mert így ők sokkal kevesebbet fognak a kialakult helyzeten gondolkodni, arról nem beszélve, hogy így nem nagyítják fel fejben a dolgokat.

A koronavíus miatt kialakult házi karantén lehetővé teszi a családok számára, hogy sokkal jobb viszont ápoljanak egymással, az elmaradt beszélgetéseket bepótolják, több időt töltsenek együtt, közös otthoni programokat tartsanak és értékeljék egymást!

Annak érdekében, hogy ne csavarodjanak be az emberek, fontos, hogy a rémhírek, negatív tartalmú cikkek olvasását leredukálják és arra gondoljanak, hogy nemsokára fellélegezhetnek és újra minden a rendes kerékvágásba kerül. Nem szabad szorongani, mert a gyerekek nagyon könnyen megérzik az ilyet és ők is elkezdnek aggódni, ami senkinek sem jó. Nem szabad túl gondolni a vírust sem, mert akkor folyamatosan az kattog majd fejben ez pedig még több negatív érzelmet szül. Próbáljon mindenki lehiggadni és a mának élni, türelmesnek lenni és minden figyelmet a családnak szentelni. Közös erővel sokkal könnyebb átvészelni ezt az időszakot, mint egyedül.

A közös edzések, sportolási lehetőségek még jobban összekovácsolják a családot. Indítsatok tornázós videót, és csináljátok együtt a TV előtt, vagy ha van rá lehetőségetek, kezdjetek el ping-pongozni az ebédlő asztalon, labdázni, passzolgatni a nappaliban és még sorolhatnám. Ez feszültség levezetés gyanánt is tökéletes lehet. Ha közösen terveztek egy napirendet azzal is megkönnyítitek a dolgotokat és nem mellesleg nem vesztitek el az időérzéketeket.

Azért fontos, közösen megtervezni a napot, mert így a fiatalok érzik, hogy az ő döntésük, véleményük is ugyanolyan fontos, mint felnőtt szüleiké. Közös videokonferenciás beszélgetéseket is le lehet bonyolítani a nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal, hogy ne csak a közvetlen családdal legyenek napi kontaktban.

A járvány lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek megtanuljanak együtt élni, dolgozni, közös döntéseket hozni, és egymásra valamint embertársaikra figyelni. Segít megérteni, hogy nem a külsőségek a legfontosabbak az életben, hanem az összetartás és a felelősségvállalás.

Most Popular

Recent Comments