HomeInterestingÍme néhány gyakorlat, amit kerülni kell ha problémáid vannak a szíveddel

Íme néhány gyakorlat, amit kerülni kell ha problémáid vannak a szíveddel

Az emberek ha fogyni, vagy szálkásodni, esetleg izmosodni akarnak, akkor egyszerűen csak lemennek a konditerembe, és elkezdik az aerob, illetve a súlyzós edzéseket végezni, hogy minél előbb minél látványosabb eredményt érjenek el. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy nem minden ember csinálhatja ezt főleg azok nem, akik szív betegségben, elégtelenségben szenvednek. Lehet edzeni, csak nem biztos, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat végezhetik, mint a többiek. Ehhez egyedi edzéstervet kell kitalálni, hogy a szervezet megfelelően működjön, és ne kelljen attól félni, hogy bármilyen egészségügyi probléma lép fel.

Mai posztunkban olyan típusú gyakorlatokat is bemutatunk, melyeket el kell távolítani az edzésprogramból. Ezen kívül találtunk olyanokat is, melyeket a szívbetegek nyugodtan végezhetnek.

1, Gyakorlatok, amelyeket nem szabad elvégezni

Az izometrikus gyakorlatok olyan, hosszabb ideig fenntartott statikus pózok, amik során az izmok azért dolgoznak, hogy fenntartsák a mozdulatlanságot, ezáltal pedig anélkül is lehet zsírt égetni, hogy az ember össze-vissza ugrálna.

Ide tartozik például a plank, a felülés, a fekvőtámasz, glute-híd.

Erő kifejtő gyakorlatok: Ezektől igaz, hogy folyamatosan nő az izomtömeg, de vele párhuzamosan a vérnyomás is, sőt akadályozhatja a vér oxigéntartalmát is.

Ilyen gyakorlat például a súlyemelés és a gumikötelekkel történő edzés.

Figyelem: Azoknak az embereknek, akiknek ellenőrizetlen szívelégtelensége, ritmusproblémája és súlyos aorta stenosisa van, körültekintően kell eljárniuk az elvégzett fizikai tevékenységek során.

2, A fenti gyakorlatok helyett inkább csináld ezeket

Nyújtás: A nyújtás olyan gyakorlat, mely nem érinti követlenül a szív egészségét. Pontosan ebből kifolyólag javítja az egyensúlyt, a mozgást valamint az izmok és ízületek egészségét. A legjobb, ha rendszeresen jógázol vagy tajcsizol.

Aerob gyakorlatok: Ezek javíthatják a véráramot és a test oxigénfelhasználását. A lényeg abban rejlik, hogy mérsékleten kell elvégezni őket. Ilyen gyakorlat például a gyors ütemű gyaloglás, könnyű kocogás, vagy épp a kerékpározás.

3, Néhány extra tipp

Mindig maradj hidratált! Igyál vizet akkor is, ha nem vagy szomjas, különösen forró napokon.

Hagyj elegendő időt a testednek a pihenésre! Semmilyen tevékenységet sem szabad túlzásba vinni, és adj magadnak egy kis időt arra, hogy fizikai tevékenységek után regenerálódjon.

Ne végezz gyakorlatokat szabadban, ha túl meleg, hideg vagy párás idő van. A szélsőséges időjárási viszonyok rosszul befolyásolhatják a vérkeringést, megnehezítve a légzést, sőt fájdalmat idézhetnek elő a mellkasban.

Hallgasd a tested: Ha fáradtan, kellemetlenül, szédülten, vagy rendkívül izzadtnak érzed magad, jobb, ha befejezed a testmozgást és lepihensz.

Te milyen gyakran edzel?

Most Popular

Recent Comments