HomeInterestingÍme, a 9 leggyakrabban hamisított termék, amiből te is napi szinten vásárolhatsz!

Íme, a 9 leggyakrabban hamisított termék, amiből te is napi szinten vásárolhatsz!

A termékek hamisítása nagyon jövedelmező vállalkozás egyes cégeknél. Csak az USA-ban, a hamisított termékek forgalma meghaladja az évi 650 milliárd dollárt. Tehát még a legismertebb ételek is hamisak lehetnek, és a vevők gyakran kellemetlen meglepetésben részesülhetnek, egy-egy termék felbontása után. Mi most megmutatjuk azt a 9 terméket, amit a leggyakrabban hamisítanak a világon.

Zöldborsó.

Hamisított borsó – keveréke szójabab, színezékek és nátrium-metabiszulfitot tartalmaz. Az utóbbi felhasználását egyébként betiltották sok országban, mert nagyban befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát, illetve problémákat okoz az anyagcserében.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

Olyan borsókat vásárolj, amik feltüntetik a termék származási helyét. A túl világos, természetellenes szín azt jelzi, hogy bizonyos színezékanyagok kerültek hozzá, hogy fokozzák a természetes színét.

Fahéj.

Amit mi valójában fahéjnak tartunk, nem más, mint Kasszia. Az olcsó fűszer, mindenhol fahéj néven kerül eladásra, ám ez másfajta illatú, és ami a legfontosabb, az egészségre is veszélyes (a Kassziában lévő aromás vegyületek migrént okozhatnak)

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

Az „igazi” fahéj csomagolásán leggyakrabban „Cinnamomum verum” szöveg van feltüntetve, míg a hamisítottan, „Cinnamomum aromaticum”.

A fahéj botjai nagyon törékenyek és könnyedek, kinézete hasonlít a papirusz tekercsekhez. A Kasszia- elég kemény, csíkos és fényes barna színű a kérge.

Áfonya.

Egy fogyasztói jogokkal foglalkozó központ tanulmányt végzett azokról a termékekről, amelyeknek az alapanyaga áfonya. A legtöbb termékben nem volt egyáltalán áfonya.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

Olvasd el a leírását a terméknek. Az Indigókármin (E132) festék jelenléte azt jelzi, hogy a termékben valószínűleg nem található áfonya.

Ásványvíz.

Az ásványvíz egyedülálló termék, a termelési folyamat és az azt követő palackozás során nem kerül semmilyen plusz kezelés alá, mert közvetlenül a forrásból kerül a palackba a víz. (Legalábbis sokan ezt hiszik.)

A hamis ásványvíz, valójában csapvíz, jód és só keveréke. Ennek megvásárlása fokozza az egészségügyi problémákat a minőségellenőrzés hiánya miatt.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

Az igazi ásványvíz palackján feltüntetik a származási forrást, pontos használati és alkalmazási javaslatokat adnak.

Ügyelj arra, hogy a címke sima felületű, a betűtípus világos legyen, valamint a kupak szorosan rá legyen csavarva.

Tejszínhab.

Egyes tejszínhab-gyártók a termék előállítása során tejtermék nélkül gyártják le a termékeket. 1966-ban egy amerikai kémikus, William Mitchell kitalálta a tejszínhab helyettesítőjét, amely kókuszolajból, kukoricaszirupból, természetes ízfokozóból és sűrítőanyagokból állt. Igaz van benne tej is, de nagyon minimális. Természetesen ez a fajta krém is előnyös: nem esik össze, szépen néz ki, és egy kezdő cukrász is könnyen dolgozhat vele. De az igazi ínyencek azonnal észlelik a helyettesítést.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

A tejszínhab címkéjén elsősorban a „krém” szónak kell lennie, nem pedig a „növényi zsírok” vagy a „cukor” szónak.
A hamis krémek készítői, nagyon ravaszak, mert a csomagoláson ábrázolják azt, hogy krém tejszínhab, de a leírásban is szerepelnie kell a „tejtermék” vagy a „tejszínhab” szónak. Figyelj a szavakra – itt tényleg számítanak.

Kaviár.

A kaviár gyártói valódi „bajnokok” a hamisításban. Bizonyos gyártók különféle típusú ikrákra cserélik ki, például repülő hal (tobiko) ikrákra. Az előfestett fekete kaviár a legdrágábbnak számított kaviár, amire oda kell figyelni. A szakértők megjegyzik, hogy nem könnyű megkülönböztetni a hamis kaviárt az eredetitől. Európában értékesített kaviár 2 harmad része nem valós.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

A fekete kaviár nem egyforma, az összes ikra különböző méretű.

A repülő hal ikrája, valamivel nagyobb, mint a Kapellán lazac ikrája.

Ha a vörös kaviár a fogadhoz tapad, nagyon rágós, és erős halszaga van, akkor az sajnos, hamis.

Ragadós hús.

A legtöbb gyártó nem szereti a hulladéktermékeket, mert minél több a hulladék, annál több a veszteség. Ezért a vegyészek egy csodálatos dolognak nevezték át ezt, transzglutamináznak, ami magyarul ragadós húst jelent. Ennek a segítségével száz szétszórt húsdarab válik eggyé.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

A gyártók mezőgazdasági termékeinek beszerzése, félkész termékek és feldolgozott élelmiszerek használatát mellőzzük el. A ragadós húst könnyen meg lehet különböztetni a darabok természetellenes összekötő vonalaival.

Neimad Senoj (@truth_n_logic) által megosztott bejegyzés,

Hamburger.

A XXI. századi hamburgereknél a húspogácsát hamisítják. 2016-ban, Impossible Foods cég bevezette a marhahúst helyettesítő géntechnológiával módosított élesztőt, texturált búzát és burgonyakeményítőt. Az igazi és a hamis megkülönböztetése nem egyszerű. Ezen kívül, gyakran a hamburger zsemlék szójababból és más összetevőkből állnak.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

Nyilvánvaló a válasz: hamburgerek mellőzése és a gyorsételek elkerülése.

Füstölt termékek.

A természetes füstölés, meglehetősen hosszú és fárasztó folyamat, így a gyártók egyre inkább a „folyékony füstölést” alkalmazzák. A füstölt élelmiszerek nem jók az egészség számára (nem számít, hogy milyen módon végezték el rajta a füstölést), egy hónapban csak kétszer szabad ilyen jellegű élelmiszereket fogyasztani.

Mit tegyél, hogy ne vedd meg a hamisat?

A füstölt húsnak vagy a halnak száraznak kell lennie. Ne legyen túl élénk színe. A teljes felület színe legyen sima, sötét foltoktól mentesek.

Most Popular

Recent Comments