HomeInterestingÍgy készítsd el egészségesen a pattogatott kukoricát, ami még a memóriára is...

Így készítsd el egészségesen a pattogatott kukoricát, ami még a memóriára is jótékony hatással lesz

A mai világban nincs olyan ember, aki ne evett volna legalább egyszer moziban vagy otthon pattogatott kukoricát. Ez a finom, enyhén ropogós sós finomság tökéletes kiegészítője egy izgalmas filmnek. Viszont ki tudja, honnan származik ez a fajta snack, illetve, hogy mennyire van jótékony hatással a szervezetre?! Az egészséges életmódot követő emberek vagy mellőzik vagy olyan eljárással készítik elő, ami nem annyira káros. Manapság már vannak speciális házi pattogatott kukorica készítő gépek, melyek meleg levegővel pattogtatják ki azokat. Ha valaki nem rendelkezik ilyen masinával az sem gond, ugyanis a mikró is tökéletes ennek elkészítésére. No nem a boltban megvett barna papíros csomagolásosokra gondolunk, hanem a rendes hagyományos szemes változatra, amit egészen máshogy kell megcsinálni. A mostani cikkünkben több információt is felfedünk erről a snackről, sőt egy táplálkozási szakértő is kifejti véleményét vele kapcsolatban.

Hogyan fedezték fel a pattogatott kukoricát?

Annak ellenére, hogy kukoricát Mexikóban, Guatemalában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban, Bolíviában, Chilében és Argentínában is termesztettek, először az aztékok illetve az inkák csináltak belőle pattogatott kukoricát. Ehhez az egész kukoricát tűzbe tették, de volt, hogy a szemeket szénre vagy kemencében „sütötték” meg. Kutatások szerint a pattogatott kukorica az azték birodalom megalapításának egyik alappillére, mivel „Centéotlhoz” imádkoztak, aki állítólag a kukorica istensége volt.

Ahogy telt múlt az idő, úgy változott meg az emberiség is, ám kutatások szerint a pattogatott kukorica számos fontos tápanyagot tartalmaz, mely jótékony hatással van a szervezetre és a test működésére is.

Erről Mayra Alecrim táplálkozási szakértő is beszélt, aki elmondta, hogy a pattogatott kukorica:

B vitamint tartalmaz, mely erősíti az immunrendszert, javítja a májműködést és redukálja a folyadék visszatartást;

Mangán található benne, mely javítja a memóriát;

A benne található magnézium elősegíti a szerotonin képződést, segíti a glikémiás index szabályozását és jótékony hatással van a cukorbetegekre is;

Rosttartalma pozitív hatást gyakorol az emésztőrendszerre és ha megfelelően van elkészítve, akkor még alacsony a kalóriatartalma is.

Elkészítésének legjobb módja

A táplálkozási szakértő mindenkinek azt javasolja, hogy olaj nélkül és kevés sóval érdemes a pattogatott kukoricát elkészíteni, ugyanis velük együtt elveszti jótékony hatásait.

Alecrim ezt az elkészítési javaslatot ajánlja:

Tegyél 4-5 evőkanál pattogatott kukoricát egy üveg edénybe, majd adj hozzá 4 vagy 5 evőkanál vizet. Ezután tegyél hozzá egy kevés sót és fedd le az egészet egy műanyag csomagolással. Egy fogpiszkáló segítségével szúrj apró lyukakat a csomagolásra, fóliára és tedd 4 percre a mikróba.

Amennyiben tovább szeretnéd ízesíteni akkor adj a vízhez olyan fűszernövényeket, mint például kakukkfű, rozmaring vagy oregánó.

A táplálkozási szakértő megjegyzi, hogy a túl sok olaj és só hozzájárul a kellemetlen súlygyarapodáshoz, koleszterinszint növekedéshez. Ebből kifolyólag a magas koleszterinnel rendelkező embereknek óvatosnak kel lenniük. A sok vajjal elkészített kukoricával is csínján kell bánni, mert sok nátrium található benne.

A legjobb, ha az ember egy olyan pattogatott kukoricakészítő gépet szerez be, amihez sem olaj, sem víz hozzáadása nem szükséges. Ezek általában forró levegővel készítik el a finom kukoricát.

Íme egy videó, ami sokat segít a vizuális beállítottságú embereknek, hogyan készítsék el a pattogatott kukoricát.

Hogyan lehet beépíteni a pattogatott kukoricát az étrendbe

A szakértő elmondása alapján a pattogatott kukoricát mindennap lehet fogyasztani, és különösen jó ötlet ezzel kiváltani a vacsorát. Alecrim azonban mindenki figyelmét felhívja arra, hogy a pattogatott kukoricában nincs túl sok fehérje szóval ennek függvényében kell enni. Ha valaki elegendő mennyiségű fehérjét vitt be a szervezetébe a nap során, akkor nincs gond azzal, ha ezt fogyasztják vacsira.

Ha valaki csak és kizárólag ezt eszi, akkor tápanyaghiány léphet fel, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Mielőtt beépítenéd az étrendedbe érdemes egy orvos véleményét is kikérni.

Ti mennyi pattogatott kukoricát esztek?

Most Popular

Recent Comments