HomeInterestingHollandia a különleges igazságügyi rendszere miatt bezárhatja börtönei kapuit - Íme a...

Hollandia a különleges igazságügyi rendszere miatt bezárhatja börtönei kapuit – Íme a részletek

Hollandiában még mindig nagyon alacsony a bűnözési ráta, ám ennek ellenére ott is van börtön, de egyre többet számolnak fel belőle. valószínű, hogy ennek az lehet az oka, hogy a börtönökben is emberként bánnak az elítéltekkel. 2018-ban például 4 börtönt számoltak fel és menekülteknek szánt szálláshellyé alakították át. Mostani posztunkban azt szeretnénk nektek bemutatni, hogyan sikerült a hollandoknak csökkenteni a börtönök lakóinak számát azáltal, hogy empatikusan és emberi módon közelítik meg őket.

Emberségesen kezelik őket

A hollandok egy speciális rehabilitációs kezelést kínálnak a mentális betegek számára, ugyanis ott a legtöbb bűnöző ebből a problémából kifolyólag cselekszik olyat, ami miatt bekerülhet a börtönbe. Az igazságügyi rendszer leginkább a megelőzésen és a megértésen alapul, mintsem a büntetésen. A bűncselekményeket elkövető emberek többnyire pénzbírságra számíthatnak vagy kötelezőn részt kell venniük egy pszichológiai rehabilitációs programon.

Ez a módszer azon az elképzelésen alapul, hogy a bűnözőket is normális emberekként kell tekinteni, s úgy kell hozzájuk állni, hogy a kiszabott rehabilitáció után is hasznos részei lehetnek a társadalomnak. Miriam van Driel pszichológus szerint az ahogyan a börtönben bánnak egy elítélttel nagy mértékben befolyásolja azt miként fog újra beilleszkedni a társadalomba. Ha például úgy kezelik őket, mint a kutyákat, akkor úgy is fognak visszatérni, ám ha emberségesen viszonyulnak hozzájuk, akkor aszerint fognak újra beilleszkedni.

Az intervenciós programok segítenek a börtönbe jutott embereknek

A börtönre ítélt embereknek terápiás kezeléseket ajánlanak fel, hogy a lehető leggyorsabban vissza tudjanak kerülni a társadalomba. Ezeknek a programoknak az célja, hogy megvédjék a lakosságot, mikor az illetők kikerülnek a börtönből. Tanulmányok szerint ez a fajta hozzáállás illetve program sikeresnek bizonyult.

Börtönből lett menekült szálláshelyek

A holland börtönök közül sok kiürült, ezért úgy döntöttek, hogy más célokra használják fel. Néhányat más országok béreltek ki, és élhető közeggé alakították a menekültek számára. De más tervekkel is előrukkoltak már, amiből meg is valósítottak egyet. Például a Koepelgevangenisben található börtönt egyetemmé alakították át.

Mit gondolsz, a hollandokhoz hasonló hozzáállást be lehetne vezetni a haza börtönökben? Neked mi a véleményed erről?

Most Popular

Recent Comments