HomeInterestingEz a kis eszköz olyan hatalmas áttörést érhet el a világban, amilyet...

Ez a kis eszköz olyan hatalmas áttörést érhet el a világban, amilyet még életedben nem láttál!

Ez a robotkígyó képes érzékelni a vízszennyezést pontosan azon a ponton, ahol a szennyezés van.

A vízszennyezés jelenleg a világ egyik legfontosabb témája a világon. A legtöbben azt feltételezték, hogy a benzin és az olaj, az egyedüli olyan anyag, ami nagyban károsíthatja az óceánjainkat. Ám ezeken kívül számos más anyag és hulladék van, ami sokkal nagyobb kárt tud okozni, mint a fent említett anyagok.

A fő probléma jelenleg az óceánokban a beleszórt műanyaghulladék mennyisége. Ez az egyik oka annak, hogy az egyszer használatos műanyag zacskókat lassan kivonják a forgalomból, és eltávolítják a világ minden tájáról. Most a műanyag szívószálak a legújabb sláger, amelyekért aggódni kell, hiszen a gyorséttermekben kapható szívószálak nagyon átvették a hatalmat, ám szerencsére már egyre több étterem kezdi lecserélni őket valami más alternatív megoldásra.

Ezzel a módszerrel leredukálhatjuk azt az arányt, ami belekerülhet az óceánokba. De mi a helyzet a már fennálló kárral? Az Ecole Polytechnique Federale de Lausanne kutatói olyan lehetőséget közelítettek meg, amit eddig senki sem. A technológiának köszönhetően létrehozták ezt a robotkígyót, ami hatalmas áttörés lehet a szennyezettség megoldására.

 

A kígyó másfél méter hosszú és ahogy az a fenti videóban is látható, úszva keresi a vízben található szennyeződéseket. Nagy területeket képes bejárni, vagyis úszni és az eredményeket egyből továbbítani a part mentén várakozó tudósoknak. Nem csak felismeri a szennyeződést, hanem felszippantja annak forrását. Elég praktikus módszer a vízszennyezés típusainak nyomon követésére, amelyeket fizikailag képtelenek vagyunk meglátni.

Amint fent említettük, és a videóból is kiderült, ez az egyik legkorszerűbb eszköz. A svájci kutatók azt is elmagyarázták, hogy mivel kicsi és könnyen szállítható, nincs szükség autóra vagy teherautóra a kutatás során, csak egy tudósra és egy hátizsákra. A következő cél a kígyó szenzorainak korszerűsítése, így egy nap képes lesz felismerni a nehezebb fémeket is.

Most Popular

Recent Comments