HomeInterestingEgyre több a felelőtlen anyuka, aki terhessége alatt is dohányzik. Milyen anya...

Egyre több a felelőtlen anyuka, aki terhessége alatt is dohányzik. Milyen anya az ilyen?

A legújabb tanulmányok szerint sajnos egyre több terhes nő dohányzik. Eszerint 2016-ban a 25-29 év közötti nők mintegy 8,2%-a, a 20-24 év közötti nők 10,7%-a, illetve a 15-19 év közötti nők 8,5%-a dohányzott a terhességük alatt, ami több az előző évekhez képest.

A terhesség alatti dohányzás hatásairól Dr. Mary Jane Minkin-t kérdezték, aki szülészeti és nőgyógyászati klinikai professzor a Yale Egyetemen.

– Dr. Minkin, a CDC jelentése szerint a terhesség alatti dohányzásnak számos negatív hatása van a csecsemőre nézve, beleértve az alacsony születési súlyt, koraszülést és különböző születési rendellenességeket. Mit érdemes még tudniuk a terhes nőknek a dohányzásról?
– A terhesség alatti a dohányzás rossz – ez nem kérdéses. A születési rendellenességekre vonatkozó adatok önmagukban kevesek, de számos más, vitathatatlan adat áll rendelkezésre, amely évek alatt halmozódott fel.
Például a dohányzó terhes nők esetében lényegesen nagyobb a kockázat arra, hogy nem fejlődik úgy a baba, mint a nem dohányzó anyáknál, ugyanis a dohányzás szűkíti az ereket, amelyek oxigént szállítanak a magzat számára. A dohányzó terhes nőknél szignifikánsan nagyobb a kockázata az idő előtti születésnek, illetve a bölcsőhalálnak.

– Ha egy dohányos véletlenül esik teherbe, van biztonságos mód arra, hogy ne egyik napról a másikra kelljen letennie a cigarettát?
– Vannak adatok, amik azt mondják, hogy a nikotin az előbb említett problémák fő okozója. Ám vannak olyanok, akik azt állítják, hogy a különböző nikotin-tapaszok egy fokkal jobbak, mint a dohányzás, de ez egyáltalán nincs alátámasztva.
Tehát, a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzik az anya terhessége alatt, hiszen azzal nem csak a saját életével játszik.

Most Popular

Recent Comments