HomeInterestingEgy thai focicsapat és edzőjük 17 napig raboskodott a föld alatt! Szinte...

Egy thai focicsapat és edzőjük 17 napig raboskodott a föld alatt! Szinte semmi esélyük nem volt, de egy csoda folytán megmenekültek!

Örömhír érkezett Thaiföldről, ahol sikeresen befejeződött a focicsapat megmentése. A gyerekeket egy nagyon bonyolult rendszerű barlangból kellett kiszabadítani. A thai haditengerészet és búvárok készségeinek valamint bátorságának köszönhetően, mind a 12 fiút és az edzőt biztonságosan felhozták a felszínre.

De néhány nappal ezelőtt felröppent a hír, hogy néhány gyerek és az edző elmentek kirándulni Khao Luang barlangjába, ami a thaiföldi Chiang Rai-i hegyi parkban található, ám a vártnál korábban megkezdett esőzések miatt csapdába estek.

A csoportnak nem volt esélye maguktól kijutni a barlangból, mert túl mélyre mentek, és az efféle helyzetek kezelésében nem volt tapasztalatuk.

Reuters (@reuters) által megosztott bejegyzés,

Néhány nap alatt megtalálták a fiúkat és az edzőjüket, azonban nem tudtak egyből feljutni a felszínre, mert az esőzések a barlang folyosóinak jelentős részét elmosták.

Először, a mentők megkezdték a víz kiszivattyúzását, valamint táplálékot, takarókat és oxigént juttattak a barlangba. Ám ez nehéz és rendkívül veszélyes feladat volt – a barlang folyosói helyenként 40 cm szélesek voltak, és tele volt vízzel.

A barlang elárasztott folyosói nagy kihívásnak bizonyultak még a katonai búvároknak is. Az erős áramlatoknak köszönhetően, teljes sötétség és keskeny területek, járatok alakultak ki.

Végül, úgy döntöttek, hogy anélkül fogják kihozni a gyerekeket, hogy arra várnának a víz elkezdjen apadni. Mindegyik fiút két búvár kísérte: egyikük oxigénnel ellátott tartályt vitt, hogy a gyerek tudjon lélegezni a maszkból.

Körülbelül 100 búvár, vett részt a megmentési műveletben, köztük külföldiek is voltak. A „Thai Navy SEAL” feltett egy képet a Facebookra, ahol mindenki, aki részt vett a megmentési műveletben állatok formájában ábrázoltak.

A gyerekek közül sokan nem tudtak úszni vagy merülni. Szóval el lehet képzelni, mennyire nehéz lehetett nekik ezt megtenni.

Sajnos akadt egy áldozata a mentőexpedíciónak. Az egyik megmentő, a 38 éves Saman Kunan, életét vesztette, miközben oxigént szállított a barlangba. Neki sajnos nem volt elég oxigénje, és ennek eredményeképpen elvesztette eszméletét, és már nem tudtak rajta segíteni. Ez a hős feláldozta életét, hogy megmentsen 13 embert.

Emberek ezrei imádkoztak a thai tinédzserek megmeneküléséért, kérésük meghallgatásra talált. Mind a 12 fiú és az edző biztonságosan kijutott a barlangból. A művelet 3 napon át zajlott.

Jelen pillanatban kórházban vannak és az életük már nincs veszélyben. Az egészségügyi intézmény hivatalos képviselői szerint a tinédzserek erős immunrendszerrel és fizikummal rendelkeznek, ezért hamar fel fognak épülni.

Ezek a thai emberek éppen ünnepelik a focicsapat szabadulását.

A thaiföldi hadsereg nem teljesen érti, hogyan sikerült ilyen összetett műveletet végrehajtaniuk. Talán a tudomány, a csoda vagy talán mindkettő erejét összevetve sikerült megvalósítani a küldetést.

Bármi is legyen, köszönjük a megmentőknek az odaadást és a szakmaiságot. A jövőben még több ilyen embert, és kevesebb ilyen esetet kívánunk.

Most Popular

Recent Comments