HomeInterestingA szigorú gyermeknevelés lehet a sikeres felnőttkor titka? Íme az igazság!

A szigorú gyermeknevelés lehet a sikeres felnőttkor titka? Íme az igazság!

Először is a legfontosabb dolog, amit meg kell értsünk az az, hogy a szigorúság NEM EGYENLŐ az agresszióval. Ez két teljesen külön dolog. Az agresszióval semmilyen értelmes eredményt nem lehet elérni. A szigorúság nem azt jelenti, hogy megvonjuk tőle a szeretetet.

A gyerekek nevelésén múlik a jövőjük és ezzel együtt az egész életük is. Ezért rendkívül fontos az, hogy tudatosan és jól neveljük őket. Ez a későbbi sikereik titka lehet… és persze a szülőké is.

Egy gyermeknek muszáj hallgatnia a szüleire és egyébként a felnőttekre. Ezek az adottságok gyermekkorban alakulnak ki és végigkísérik az életüket.

Olyan adottságok, mint például az önfegyelem. Ez egy határozottan jó képesség, amitől remek tanuló és dolgozó ember válhat a gyerekből. Az élet néha mindenkit fenékbe billent, néha elbukunk, néha összetörik a szívünk, de ha tudod, mi az önfegyelem, akkor mindig kimászol a gödör legaljából is.

Előbb leszel független. Könnyebben megoldod a dolgaidat egyedül. A szigorú szülők megtaníthatnak arra, hogyan gondoskodj magadról. Minden szülő azt szeretné, ha a gyereke egészséges lenne és szépen viselkedne. A szigorú szülők képesek arra, hogy megértessék a gyerekeikkel, mennyire fontos az egészséges életmód, hogy mennyire károsak bizonyos szerek és a túl sok szeszes ital fogyasztás. Időt és energiát fektetnek abba, hogy a legjobbat hozzák ki gyermekeikből. Ez néha azt eredményezi, hogy túl sokat agyalnak. Az, hogy néha túlgondolnak dolgokat, nem feltétlenül negatív tulajdonság. Segít abban, hogy racionálisan és felelősségteljesen elvégezhessék a feladataikat, amíg mások esetleg henyélnek. Gyakran a helyes döntéshez vezet az, hogy jól megrágjuk a kérdést.

Ne felejtsük el, hogy mi is a siker egyik alappillére. A motiváció! Szigorúbb szülők esetén megfigyelhető, hogy a gyerek legnagyobb motivációja az volt, hogy megfeleljen nekik. Ez felnőttként is megmarad bennünk. Az akarat, hogy kiharcoljuk az elismerést, amihez tenni kell. Sokat. Ez így megy a nagy világban is. Nem bírják elviselni ha csalódnak bennük.

Bizonyos szabályok segíthetnek abban, hogy indokolatlan követeléseik legyenek.

Persze óvatosan mindezzel! Nagyon könnyen el lehet csúszni! A gyerekek megszegik a szabályokat, de a büntetést mindenáron el szeretnék kerülni. Ha úgy érzik, annyi a szabály körülöttük, hogy nem maradt semmi mozgásterük, akkor kitörnek valamerre, ezt pedig hazugságokkal fedezik. Tudják, hogy hiába próbálnák meggyőzni szüleiket arról, hogy az is fontos, amit ők, gyerekek szeretnének. Tesztekkel vizsgálták a gyerekek két csoportját: az egyik csoport tagjai normális iskolába jártak, míg a másikak nagyon szigorúba. Az eredmények azt mutatták, hogy a szigorú iskola tanulói gyorsan és ügyesen hazudtak, míg a másik csoport tagjai sokkal kevesebbet lódítottak, és azt is nehezebben. Persze a hazugság nem feltétlenül annak a jele, hogy a gyerekből bűnöző lesz. Egy rafinált gyorsan pörgő agy ha jó célokra van fordítva, bizony megválthatja a világot… de a saját sorsát biztosan.

Továbbá arra is figyelni kell, hogy a gyerek csak úgy tanulhat a szülőktől, ha példát mutatnak neki. Agyuk úgy van „megalkotva”, hogy előbb fogják fel a látott cselekedeteket, viselkedést, mint a szavakat. Szívesen utánozza azt az embert, akire felnéz. Ha nincs ilyen az életében, akkor keres magának egyet a TV-ből. Fontos, hogy jó példát mutassunk neki, így könnyebb a helyes úton tartani.

A szülőknek igényesnek kell maradniuk, ezzel jó példát mutatva nekik. A statisztikák szerint az igényesebb szülők gyermekei magabiztosabbak és precízebbek. Könnyebben beszélnek idegen nyelveket és jobban tanulnak.

A serdülőkor mindig is egy kritikus időszak. Nem feltétlenül jó, ha eltiltjuk mindentől, ami nekünk nem tetszik. Egy kis hajfesték…egy ronda cipő még nem a világ vége. Ha eltiltjuk ezektől, akkor majd felnőttkorában akar kísérletezni. Jobb ha ezeken gyermekkorában túlesik. Legfeljebb fogja a fejét a régi fotókat látván. 🙂

Beszélgessünk vele az élet fontos dolgairól, más emberek életéről. Magyarázzuk el a gyereknek és meséljünk neki az életünkben történt fontos dolgokról, de ne terheljük őt a problémáinkkal. Legyünk jó példa a gyerek számára.

Most Popular

Recent Comments