HomeInterestingA helyes gyermeknevelésben segít, a 20 év tapasztalattal rendelkező pszichológus!

A helyes gyermeknevelésben segít, a 20 év tapasztalattal rendelkező pszichológus!

“Minden probléma a gyermekkorból származik” – ez a kifejezés már régóta porondon van. A szülők azt gondolják, hogy jól nevelik a gyerekeiket, ha gondoskodó apák és szerető anyák “ártalmatlan” kifejezéseket mondanak nekik. De ez tévedés, ugyanis messzemenő következményei vannak az efféle hozzáállásnak. Natalia Barabash, tanár és pszichológus közel húsz éve dolgozik gyerekekkel és szüleikkel, és bizony sok érdekes történetet halott már tőlük, amit most le is írt nekünk, természetesen név nélkül. Elhoztunk néhány példát tőle, melyek azok a mondatok és cselekvések, melyeket soha nem szabad kimondanunk, se tennünk, ha szellemileg és mentálisan egészséges gyermekeket szeretnénk felnevelni.

Te vagy az én kis vizilovam!

Amikor a gyermekedet egy élőlényhez hasonlítod, aki nem annyira szép, de számodra aranyos, és úgy is szánod a gyermekednek, az nem jelenti azt, hogy nem teszel a gyermek lelkébe kárt. Ő ezt felnőtt korára úgy fogja értelmezni, hogy a testalkata hasonlít ahhoz az élőlényhez. Ezáltal étkezési problémák alakulhatnak ki benne.

“Te lány vagy, vagy fiú?”

Nem szabad megdorgálnod azért a lányodat, mert fiúsan viselkedik, fiús dolgokkal szeret foglalkozni, sőt, úgy ül, mint egy fiú. Ezzel csak azt éri el a szülő, hogy a lány gyermek valóban fiúnak fogja magát érezni. Úgy fog felnőtt korában viselkedni, és még az öltözködése is inkább olyan lesz.

 

Ha nem tanulsz rendesen, egy vesztes leszel.”

Hiába szeretne jól teljesíteni a gyerek, ha az ő eredményei nem felelnek meg a te elvárásodnak. Egyre jobban sulykolod belé, ha nem tanul, és nem kap jó jegyeket, egy senki lesz. Ő saját magát beskatulyázza és elhiszi, hogy nem képes jobb eredményt elérni, ezért mentális problémákkal fog küzdeni felnőtt korában.

Miért nem ütöd meg?

Ne sulykold szülőként azt a gyerekedbe, hogy üssön meg mást, mert az kihat majd felnőtt korára is. Ha kikényszeríted belőle, hogy minden egyes alkalommal üsse meg azt, aki megbántotta, vagy akkor, ha nem úgy viselkedik, ahogy neki tetszik, mindenkivel ezt fogja csinálni, még a feleségével is.

“De okos vagy.”

Minden olyan dicséret, ami “de” -vel kezdődik, nagyon veszélyes. Ezzel, elmondod gyermeked erősségeit, de ugyanakkor azt fogja napról napra érezni, hogy, ha bármit mond az a szülőnek akkor is okos dolog lesz.

A felnőtt személy, akit a gyermekkorban a szülők “de” segítségével dicsérnek, nagyon könnyen tudálékos emberekké válnak.

“A legfontosabb dolog egy lány számára, hogy sikeresen feleségül menjen.”

Ezzel a mondattal, csak azt váltjuk ki a lányban, hogy sehogy máshogy nem érvényesülhet, csak, ha feleség lesz, és mindent megtesz, amit egy feleségnek meg kell tenni. Ha a férj nem is bánik úgy vele, ahogy megérdemelné, a nő akkor sem fogja elhagyni, mert fél, hogy csalódást okoz. Ez az oka a sok családon belüli problémának.

“A legfontosabb dolog egy gyereknél a fegyelem.”

Nos, először is, mindkét nemű gyermeknek szüksége van szeretetre és megértésre. Sok szülő gondolja úgy, hogy ahhoz, hogy “férfit” neveljen a fiából elengedhetetlen a keménység és a szigor, ez pedig kegyetlenséggé alakul át a gyermek szemében.

Lehetetlen felsorolni mindazokat a szülői beállításokat, amelyek aláássák a gyermek pszichéjét. Valójában semmi másra nincs szüksége a gyereknek, csak logikus gondolkodásra, egészségre és boldog gyermekkora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments