HomeInterestingA 9 leghíresebb márka alapítói, akik a háttérből irányítják a világot

A 9 leghíresebb márka alapítói, akik a háttérből irányítják a világot

A világszerte ismert márkák alapítói legtöbbször előszeretettel élvezik a hírnévvel járó csillogást és számos alkalommal láthatóak magazinok címlapjain. Ám vannak olyan neves cégalapítók is, akik ezzel szemben szívesebben maradnak távol a reflektorfénytől. Sikertörténeteik azonban ugyanolyan látványosak és inspirálóak.
Az alábbiakban róluk lesz szó, akik a háttérbe vonulva irányítanak hatalmas „cég birodalmakat”.

1. Phil Knight – Nike

A fiatal Phil Knight és Bill Bowerman nagyon szerettek futni, azonban az Egyesült Államokban akkoriban (’60-as évek) kapható futócipők minősége nem volt számunkra elég jó. Idővel egyre nehezebbé vált a beszállítókkal való együttműködés, ezért Phil és Bill úgy döntött, hogy saját cipőt készít. 1978-ban hozták létre a Nike márkát. Érdekes, hogy Knight eleinte nem szerette a Nike szót, teljesen más nevet szeretett volna adni a cégnek. Egyébként a története olvasható a Show Dog című könyvében.

2. Howard Schultz – Starbucks

A Starbucks 1971-ben nyílt meg Seattle-ben, ekkor még kávébabokkal és berendezésekkel foglalkozott. 1987-ben, amikor a céget Howard Schultz megvásárolta, kávézóvá alakította át. A férfit az olasz eszpresszó bárok hangulata inspirálta és biztos volt abban, hogy az eszpresszó alapú italokat népszerűvé teheti az Egyesült Államokban. Igaza lett! Sőt, azóta a Starbucks szinte minden országban jelen van.

3. Amancio Ortega – Zara

Amancio a ’70 -es években kezdett az üzleti tevékenységbe. Eleinte a feleségével együtt, otthon a szobájukban készítettek hálóingeket és fürdőköpenyeket. Miután az egyik hatalmas rendelésüket visszamondták úgy döntöttek, hogy saját márkát alapítanak. 1975-ben nyitották meg első üzletüket La Coruña-ban, Spanyolországban. Az üzlet nagyon jól ment és a cég úgy döntött, hogy követi az instant divatot, miszerint minden második héten új és divatos ruhák jelennek meg az üzletekben.

4. Per Enevoldsen és Winnie Enevoldsen – Pandora

1982-ben az Enevoldsen házaspár egy kis ékszerüzletet nyitott Koppenhágában. Eleinte Thaiföldről importáltak ékszereket, amiket aztán eladtak. 1987-re olyan nagy lett a cég, hogy úgy döntöttek, saját tervezésű ékszereket fognak készíteni. 2000-ben elkészítettek egy úgynevezett „charm” karkötőt, amivel a vásárlók képesek voltak saját ékszereket tervezni maguknak azáltal, hogy a meglévő karkötőkre ezeket a „charmokat” aggatták. Azóta a vállalat egyre csak nő és az Enevoldsen család ma már Dánia egyik leggazdagabb családja.

5. Michele Ferrero – Ferrero

1957-ben Michele családi vállalkozást örökölt, ami csokoládégyártással foglalkozott. Új termékeket szeretett volna létrehozni, ezért megkérdezte a helyi asszonyokat, milyen édességeket szeretnek ők és gyermekeik. Így hozta létre a népszerű Kinder meglepetés csokitojást. Úgy gondolta, hogy mivel a gyerekek és a felnőttek is szeretik a csokit és a tejet, ötvözi ezt a kettőt. Ő alkotta meg a Ferrero Rocher és Raffaello édességeket, valamint mindenki kedvencét a Nutella-t.
Michele észrevette, hogy az amerikai nők nagyon figyelnek az alakjukra, létrehozta számukra a Tic Tac-ot, amiben csak 2 kalória van.

none of your business (@nyota_james) által megosztott bejegyzés,

6. René Lacoste – Lacoste

Egy francia teniszező alapította a márkát. Az 1920-as években az emberek hosszú ujjú ingben teniszeztek. 1926-ban a teniszező René Lacoste egy rövid ujjú pólót varrt az egyik versenyre. Rene-nek „aligátor” volt a beceneve, mivel mindig „elpusztította” versenytársait. Így jelent meg egy apró krokodil az ingen és így ez lett a cég logója. 1933-ban alapított egy céget, amely tenisz-, golf- és vitorlázóingeket gyártott.

7. Ole Kirk Christiansen – Lego

Az 1930-as évek elején Ole Kirk megnyitotta a vasalódeszkákat és létrákat gyártó cégét, de hamarosan fából készült játékokat kezdett készíteni. A „Lego” szó 2 dán, „láb” (játék) és „jó” (jó) szóból állt össze. 1947-ben a játékokat műanyagból kezdték gyártani és olyan speciális részekkel rendelkeztek, amelyek lehetővé tették, hogy összekapcsolják egymással – így jelent meg a Lego, amelyet ma ismerünk. Érdekes, hogy a Lego elemei minden tekintetben összeegyeztethetők egymással: a forma és a design megváltoztak, de a rögzítőelemek mindig ugyanazok voltak.
Ole 66 éves korában elhunyt és 4 fia örökölte a céget.

Martin Braumann (@martin.braumann) által megosztott bejegyzés,

8. Larry Page és Sergey Brin – Google

A céget a Stanfordi Egyetem 2 hallgatója alapította, Larry Page és Sergey Brin, 1998-ban. A Google nevét az angol világ googol-jából készítették, ami 100 nullával rendelkező számot jelent.

9. Kevin Systrom – Instagram

A népszerű szolgáltatást egy másik Standfordi hallgató, Kevin Systrom hozta létre. A srác imádta a fotózást, még Firenzébe is elment, hogy tanuljon róla. Egy tanár egy Holga kamerát mutatott neki, amely retro stílusú és négyzetes képeket készített. Az oldal annyira népszerű és sikeres lett, hogy az elindítását követő második évben a Facebook 1 milliárd dollárért vásárolta meg. Függetlenül attól, hogy szeretjük vagy sem, az kétségtelen, hogy hatalmas ötlet volt!

Kevin Systrom (@kevin) által megosztott bejegyzés,

Most Popular

Recent Comments