HomeInterestingA 28 éves svéd lány hatalmas karriert érhetne el modellként, ő mégis...

A 28 éves svéd lány hatalmas karriert érhetne el modellként, ő mégis a kamionozást választotta

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kamionozás, ám Magyarországon eddig csak férfi kamionsofőröket láthattunk az utakon. Viszont Svédországban a nők körében is kapós ez a típusú munka. Nem olyan régen az egyik legismertebb női sofőrrel készítettek egy interjút, amiben tüzetesen elmondta, hogyan és miért választotta ezt a hivatást, sőt azt is, hogyan viszonyulnak hozzá férfi kollégái.

Köztudott, hogy Svédország tele van gyönyörű nőkkel. De mégis az egyik legismertebb Angelica Larsson egy 28 esztendős lány, aki 153 centis magasságával bizony kamionsofőrként tevékenykedik. Rengeteg rajongója szerint amilyen tökéletes alakja van akár modell is lehetne, de ő inkább a vezetést választotta. Már nyolc esztendeje dolgozik sofőrként, amit nagyon imád.

A lány akkora népszerűségnek örvend, hogy több mint 125 ezren követik mindennapjait az Instagram nevű közösségi oldalon. Ez azért számít nagy szónak mert ezzel jó pár hazai hírességet megelőzött, akik a médiának köszönhetik hírnevüket.

Honnan jött az ötlet, hogy ilyen munkát vállalj? – kérdezték az interjúban Angelica-t.

”Az igazság az, hogy nekem eredetileg CNC-s végzettségem van, viszont az akkori gazdasági válság miatt képtelen voltam elhelyezkedni. Muszáj volt valamit kezdenem magammal és úgy döntöttem, hogy megszerzem kamionra a jogosítványt. Mivel mindig szükség van ilyen emberekre ezért ez tűnt a leglogikusabb döntésnek.

2011-ben kaptam munkát, de még csak Svédországon belül utaztam, viszont nagyon érdekeltek a kamion túrák, mert így lehetőségem lenne megismerni a világot. Mivel édesapám munkagépkezelő, így nem állt a családunktól távol ez az irány. Nem olyan rég a bátyám is úgy döntött, hogy apánk nyomdokaiba lép és gépkezelő lesz.

Most melyik cégnél dolgozol? Melyek azok a kamionok, amikbe szívesen beülsz?

Jelenleg a Lastbilsstation Sundsvall-nál dolgozom, de előtte billencses teherautókon dolgoztam, viszont azt nem tartottam annyira izgalmasnak. Annál a cégnél, aminél jelenleg dolgozom, Scania és Volvo márkájú teherautók vannak. A Scania előtt nagyon szerettem a Volvo Euro V típusú kamionját, viszont az új generációs Scania mind kívül mind belül nagyon jó. Már minden úton kipróbáltam legyen az esős, havas vagy száraz és eddig nagyon jól szuperált.

Hogy állnak hozzád a férfi nemű munkatársaid? Keresik a lehetőséget, hogy tudjanak neked segíteni?

Mindegyik munkatársam nagyon kedves hozzám, de nem igazán kérek segítséget, mert már ők is tudják, hogy jól kezelem mind a targoncát, mind a félpótkocsit. Ha esetleg valami nehezet kell emelnem, akkor természetesen kérek segítséget, mert egyedül nem tudom megcsinálni. Az az érzésem, hogy szimpatizálnak azzal a helyzettel, hogy egy lány ugyanazt a munkát csinálja, mint ők.

Úgy hallottuk az amerikai Cummins vállalat meghívott, és lehetőséged volt egy vadonatúj Kenworth T660-st vezetni. Milyen volt?

Azért elég ijesztő volt ilyen teherautót vezetni, mert Texasban a kamionosok 120km/h-val is mehetnek az utakon. Nálunk Svédországban, a maximális megengedett sebesség 80km/h, ha nincs tréler vagy félpótkocsi. Bízom benne, hogy egyszer majd lehetőségem lesz velük dolgozni, akár Amerikában akár Európában.

Nektek mi a véleményetek róla? Jó lenne ha ilyen sofőrök lennének Magyarországon?

Most Popular

Recent Comments