HomeFunny12 dolog a múltból, amire ma már furcsa szemmel nézünk

12 dolog a múltból, amire ma már furcsa szemmel nézünk

A régi dolgokra ma már kicsit furcsán nézünk, mivel megszoktuk, hogy manapság, ha valami elromlik, tudunk helyette venni. Régen nem volt ekkora választék, és talán az emberek is jobban megbecsülték a dolgokat, mint ma. A nők nagy része jelenleg, ha észreveszi, hogy kilyukadt a harisnyája egyből kidobja, míg nagyanyáink ezeket előszeretettel stoppolták be. Mosolyoghatunk rajta, de talán lehetne inkább követendő példa az újrahasznosítás, vagy az, hogy kicsit jobban megbecsüljük dolgainkat.

1.Bevett szokás volt régen, hogy az ablakokat újságpapírral mosták meg a háziasszonyok. Manapság erre már különböző, finom anyagú törlők vagy papírtörlők állnak rendelkezésre, amik abszolút nem karcolják meg az ablaküveget.

2.Jól tudták már régen nagyanyáink, hogy hogyan tudják minél tovább eltárolni a hagymákat. A lehető legjobb szolgálatot pedig egy használaton kívül harisnya tette, ahol remekül szellőzött a hagyma, így nagyon sokáig nem kezdett el megromlani.

3. Minden magyarnak van egy zacskóval teli zacskója. De régen ezt még magasabb szintre emelték, ugyanis kimosták őket, így többször fel tudták használni. Így nem volt meglepő, ha egy ilyen erkélyt láttunk.

4. Nagyanyáink azt is tudták, hogy hogyan kell nyalókát készíteni, amihez a legjobb szolgálatot a kávéskanál tette. Bár most mosolyoghatunk rajta, de rendkívül találékony asszonyok voltak.

5. A régi fedők még nem olyanok voltak, mint manapság. Átforrósodtak és így könnyen égethették meg vele kezüket, ezért parafadugót raktak bele, ami által könnyen meg tudták emelni és ellenőrizni, hogy hol tart az ebéd.

6. Ha valami kilyukadt, nem dobták ki, hanem befoltozták, vagy lebontották és újrakötötték. Mindenre volt valami ötlet, amivel nemcsak pénzt spóroltak meg, de akár új ruhadarabot is tudtak belőle készíteni.

7. Sokszor futott fel régen is a nők lábán a harisnya, de ahelyett, hogy kidobták volna, megvarrták. A cérna helyett pedig a saját hajszálukat használták, ami vékonyabb volt mint a cérna, és texturában pedig nem sokban különbözött a nejlontól.

8. A Kombucha tea manapság elég nagy népszerűségnek örvend, és sokan fogyasztják is. Nagyanyáink már akkor is tudták kedvező és egészséges hatásait, így általában otthon készítették el.

9. Mivel a legtöbb helyen sajnos nem volt még hűtő, így a tejet sem tudták sokáig tárolni. Ezért otthon, szigorú felügyelet mellett készítettek sűrített tejet, amit hosszabb ideig el tudtak tárolni.

10. Régen a csipketerítőket és ruhákat mindig kifőzték az asszonyok. Ma már ez furcsának tűnhet, de azért évtizedekkel ezelőtt nem nagyon tudták még, mi az a mosógép.

11. Ó azok a régi zörgők „szúnyoghálók”. Majdnem minden ház ajtaján megtalálható volt, és egy kisebb szélben pedig összekeveredtek a szálak. Ennek továbbfejlesztett verziója a fagolyós volt, ami folyamatosan kopogott, vagy zörgött.

12. A szappanokat sem dobták ki, hanem egy tálba gyűjtötték össze, amit külön válogattak. Egy részéből szabó szappan lett, míg a másik feléből ugyancsak szappant csináltak a háziasszonyok.

Most Popular

Recent Comments