HomeInteresting10 mértékegység a világból, amit jó eséllyel nem ismersz!

10 mértékegység a világból, amit jó eséllyel nem ismersz!

Kilométer, liter, kilogramm, deka, centi, kilométer/óra…mértékegységek amelyeket ismerünk és napi szinten használunk is.

De gondoltál már arra, hogy egy-egy történet mesélésénél milyen jó is lenne olyan érzékeléseket is pontosan kifejezni, hogy valaki mennyire bűzlött, vagy hogy egy sérülés pontosan mennyire is fájt?

Ha erre azt mondod, hogy: “Ezt nem lehet egyértelműen meghatározni!”…akkor tévedsz, hiszen ezek behatárolására is létezik már mértékegység.

Alábbi cikkünkben olyan különleges mértékegységeket mutatunk nektek, amelyekről több, mint valószínű, hogy még nem hallottatok. Kezdjünk is bele!

1. Peninkulma

A finnek nem csupán a jól megszokott európai méterben vagy kilóméterben számolnak, van egy saját hosszúság mértékegységük, a peninkulma.

A peninkulma az a távolság, amilyen messziről a kutyaugatást még hallani lehet. Egy peninkulma napjainkban 10,7 kilométernek felel meg. Van egy olyan érzésünk, hogy a mérést az ország legészakibb pontján végezhették, hiszen tényleg csak a kies tajgán/tundrán képzelhető el akkora csend, hogy ilyen távolságból is meg lehet hallani a kutyaugatást.


2. Pony/Póni

A póni Amerikában elterjedt térfogat mérésre használt mértékegység, az alkoholos italok adagolásánál használták.
1 póni = 29,5 ml.
(Az elnevezés olyan alapon jöhetett létre, ahogy a magyar szlengben használt ‘féldekás, rakéta, ampulla, tüske, csavaros kifli’ kifejezések. 🙂 )


3. Del

Neked melyik fájt jobban? Az, mikor kiment a vállad, vagy az, amikor eltört a kezed? Képzeld a fájdalom intenzitásának kifejezésére is létrehoztak egy mértékegységet, neve a del, melynek elnevezése a latin fájdalom, azaz a dolor szóból ered.

A nők a szülés alatt 57 del fájdalmat éreznek, amely érték -tanulmányok szerint- felér 20 csont egy időben való eltörésének kínjával.

4. Wheaton

A Twitter követők számát wheatonben is mérik, a mértékegység nevét Wil Wheaton színészről kapta, értéke fél millió. Érdekesség, hogy Wil Wheatonnek 5,6 wheaton követője van.5. Kandela, jele: cd

Az SI-mértékegységek sorában is megtalálható mértékegység, a szórt fény erejének meghatározására szolgál.
Egy gyertya kb. 1 cd-vel, a bronzvasárnapi adventi koszorú ebből következően 3 cd-vel világít.


6. Szamárerő

Mivel a lovakhoz hasonlóan egyes országokban szamarakat is befognak teherhordásra, így a szamaraknak is van teljesítmény mértékegysége, ez a szamárerő.
1 szamárerő = 0,33 lóerővel.

7. ASTA-szám és Scoville skála

Az ASTA-szám nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent. Magyarul, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb a ASTA értékkel rendelkezik.
Csoportosítás: több mint 120-as érték: különleges minőségű, 120-100 között: csemege minőségű, 100-80 között: édes-nemes minőségű, 80-60 között: rózsa.

A Scoville skálán a paprikák erősségét mérik.
Az értékek 1-16.000.000-ig terjednek, természetesen a 16 millió a tiszta kapszaicint -erősségért felelős vegyületet- jelöli.
A mi hegyes erős paprikánk, körülbelül 1000-2500-as érték között mozog, a jalapeno 2500-8000 között, míg a legerősebb címet a Pepper X nevű paprika birtokolja, a maga 3.180.000-res értékével. Valami pokoli cucc lehet!

8. Warhol

A híresség alapegysége, nevét Andy Warholról kapta. Aki egy kilowarhol híres, az 15 ezer percre (körülbelül 10,41 napra) válik híressé, aki pedig 1 megawarholos, az 15 millió percig, azaz több mint 28 évig élvezheti a sikert és csillogást.

9. Gallon

Amerikai filmekben már hallottunk róla, mégse tudjuk, pontosan mennyi is egy gallon?
Alapjáraton két gallonfajtát különböztetünk meg, a britet és az amerikait. A (brit) birodalmi gallon 4,54 liter, míg 3,78 liternyi üzemanyagot/folyadékot jelent.


10. Olf

A szag (pontosabban a szagkibocsátás) mértékegysége, mely egy dán professzor, doktor P. Ole Fanger nevéhez kapcsolható. Egy olf erősségű szag megegyezik egy átlagos felnőtt személy szagkibocsátásával, aki irodai vagy más egyéb könnyű, ülő munkát végez megfelelő léghőmérséklet mellett, 1,8 m² bőrfelülettel rendelkezik és heti 5 napon fürdik.

Amíg egy dohányos értéke, 25 olf, addig egy sportolóé 30…a márványé viszont elenyésző, 0,01 olfnyi.


Reméljük cikkünk elnyerte tetszésed és ismerőseiddel is megosztod azt!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments