HomeInteresting9 hétköznapi dolog, amikről nem is gondoltuk volna mennyire érdekesek

9 hétköznapi dolog, amikről nem is gondoltuk volna mennyire érdekesek

A legtöbb ember azt gondolja már nem érheti őket meglepetés, szinte mindent tudnak a világról, de ez nem igaz. Például biztos, hogy tudtad, hogy a gyümölcsökön, zöldségeken lévő matricák nem csak azt hivatottak jelölni, hogy mely országból származnak, hanem azt is, hogy milyen termesztésű. De hasonló érdekes információt rejt egy teljesen átlagosnak gondol fából készült vállfa is, mely nemcsak a ruhák tárolására, de a molyok elijesztésére is alkalmas. Mostani posztunkban ezeken kívül más tárgyakat, eszközöket, dolgokat mutatunk be nektek, melyek valódi funkciójáról biztos nem hallottál.

1, Számok a gyümölcs- és zöldségmatricákon

Azok a matricák, amik a zöldségeken és a gyümölcsökön találhatók nemcsak a származási országot hivatottak megmutatni, hanem a rajta szereplő számoknak is van célja. Ezeket a számokat árkeresési kódoknak (PLU) hívják.

Ha a számsor 5 jegyből áll és 9-el kezdődik, akkor a terméket organikusan termesztették;
Ha 4 jegyből, ami 3-al vagy 4-el kezdődik akkor a terméket hagyományosan termesztették;
Ha 5 jegyből áll és 8-al kezdődik, akkor a terméket genetikailag módosították.

2, Kefék a mozgólépcsőkön

Sokan vannak, akik ezeket a keféket a cipőjük tisztításához használják, azonban nem ez az eredeti funkciójuk hanem, hogy megakadályozzák, hogy a ruhát vagy a cipőfűzőt a lépcső becsípje.

3, A Google Assistant Harry Potter varázslatokkal vezérelhető

Ha mindig is ki akartad próbálni milyen érzés lehet varázsolni, akkor van egy jó hírünk az Androidos készüléket birtoklók számára. A Google Assistant képes reagálni a „Lumos Maxima” varázsigére, ami bekapcsolja a telefon vakuját, a „Nox” jeligére pedig kikapcsolja. Ha kimondod azt a varázsigét, hogy „Silencio” akkor pedig minden értesítést és jelzést kikapcsol.

4, Golflabdákon lévő kör formájú mélyedések

A golflabdákon nem véletlenül vannak kisebb kör alakú mélyedések. Kiderült ugyanis, hogy az ilyen labdák sokkal tovább tudnak repülni, mint a sima minta nélküliek. Szóval annak érdekében, hogy jobban szálljanak telerakták őket ilyen kerek bemélyedésekkel.

5, Chipses zacskó színes körmintái

Egyesek azt hiszik, hogy ezek a színes karikák a termékek előállítását hivatottak felfedni. A zöld a szerves módon, a fekete a géntechnológiával módosított eljárásokat jelöli. A valóság azonban az, hogy ezek a titokzatos karikák úgynevezett „folyamatvezérlő javítások”. A termelőknek ellenőrizniük kell, hogy minden adat megfelelően került-e kinyomtatásra, illetve azt jelölik még, hol kell a zacskókat elvágni.

6, Gyűrűs jack dugó

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a jack dugókon vagy 2 vagy 3 gyűrű található. Ennek fő célja az elektromos impulzusok elválasztása információ átadás során. Például egy fülhallgatóknál az egy darab gyűrű csak egyhangú információt fog átadni, vagyis mindkét fülhallgatóba ugyanaz és ugyanúgy fog szólni. A 2 gyűrű 2 jelet továbbít, ami sztereó hangzást biztosít. A 3 gyűrűs fülhallgatókban pedig általában mikrofon is van.

7, Betűk és számok a kozmetikai termékeknél

A legtöbb kozmetikai terméken 12M vagy 24M jelzés található, viszont sokan nem tudják, hogy ezek mit is jelentenek. Ez a kis ábra a szavatossági időt jelzi, vagyis ha „12M” jelölést látsz az azt jelenti, hogy 12 hónapig jó a termék, ha „24M” akkor 24 hónapig.

8, Az iPhone készülék korábbi műveleteinek törlése

Amikor iPhone jegyzetek írása során nem várt helyesírási hibák alakulnak ki, vagy csak szimplán vissza akart vonni egy szót, mert nincs rá szükséged, akkor a telefon megrázásával el tudod tüntetni a kívánt szavakat.

A „Visszavonás megrázással” funkciót úgy tudod aktiválni iOS 13, iOS 12 vagy régebbi oprendszeres készüléken, ha a következőt teszed: Beállítások -> Általános -> Kisegítő lehetőségek -> Érintés -> Visszavonás megrázással.

Nézd meg, hogy ez a funkció be van-e kapcsolva, ha nincs akkor aktiváld.

9, Fából készült vállfák

A fából készült vállfák sokkal tartósabbak, mint a műanyagok, mert a nehéz téli kabátok elbírása sem okoznak nekik problémát. A jó minőségű vállfák cédrusfából készülnek, melyek távol tartják a molyokat és egyéb kártevő rovarokat a drága kabátoktól. Ezen kívül eltávolítja a kellemetlen szagokat a szekrényből is, így búcsút inthetsz a szekrény szagú ruháknak.

Te tudtad ezeket?

Most Popular

Recent Comments