HomeInteresting9 fontos dolog, amit a nyelved elárul az egészségi állapotodról

9 fontos dolog, amit a nyelved elárul az egészségi állapotodról

A testünk folyamatosan küldi a jeleket, ha valami nem tetszik neki. Súlyos betegségekről és problémákról árulkodik, amikre gyakran ügyet sem vetünk. Egy rendkívül hasznos érzékszervünk is pontosan ezt teszi. Ez pedig nem más, mint a nyelvünk. Egészségünkkel kapcsolatban számtalan információval szolgál, amiről nem árt, ha tudomást veszünk és odafigyelünk rá.

A betegségek akkor támadnak meg minket, ha szervezetünkben valami nem működik megfelelően. A reggeli rutin fogmosás előtt vagy után meg is győződhetsz róla, hogy minden rendben van-e. Figyelj és olvasd a hibákat, gondokat, amiket a nyelved tolmácsol neked.

Eper piros színű nyelv

Az eper piros szín vitaminhiányt jelez. A fényes és piros nyelv a vas és a B12-vitamin hiányára figyelmeztet. Az ízlelőbimbók kilapulásával a nyelv felülete sima tapintású lesz. Komolyabb problémák esetén erős fájdalom is felléphet, például, ha fűszeres ételt vagy forró italt fogyasztunk. Ebben az esetben változtatnunk kell étrendünkön és felkeresni egy orvost.

Fekete vagy barna plakk vagy lerakódások

Első ránézésre a fekete vagy barna plakk rendkívül ijesztő hatást kelthet. A legtöbb esetben azonban, csupán a rossz szájhigiénia, a dohányzás, túlzott kávé vagy fekete tea fogyasztás jele. Ez a kellemetlen szagok forrása. Az első lépés a rossz szokások felhagyása, valamint minden fogmosásnál a nyelv alapos átdörzsölése is megszüntetheti a problémát.

Sok fehér lerakódás

A nyelven található bőséges, túrószerű lerakódás az élesztő vagy Candida-fertőzés jele, melynek oka a Candida albicans gomba túlzott elszaporodása. A gomba kialakulásának okai különbözők lehetnek, mint például antibiotikumok szedése, cukorbetegség, gyenge immunrendszer vagy magas vérnyomás. A problémával célszerű orvoshoz fordulni.

Barázdált nyelv

A repedezett nyelvnek az öregedés is lehet az egyszerű magyarázata, hiszen velünk együtt nyelvünk is öregszik. Maguk a redők ugyan nem jelentenek komoly problémát, de felületes fogmosás esetén fertőzések is kialakulhatnak. A gombafertőzés a barázdákban súlyos fájdalmat és égő érzést okoz. Ugyanakkor egy rosszul behelyezett fogimplantátum is kiváltó ok lehet. A probléma gyógyszerrel egyszerűen kezelhető.

Apró fehér pöttyök

Ezek a kis pöttyök az irritált bőr jelei, mint például egy fog, ami folyamatosan érintkezik nyelvünkkel. A dohányosok esetében pedig, a fokozott sejtnövekedés okozza a problémát. A sejtek 5-17 százaléka rákmegelőző állapotra utaló sejt. Ha a pöttyök néhány héten belül nem tűnnek el, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Piros pöttyök és hólyagok

A vörös foltok és hólyagok, amelyek hosszú ideig nem hagyják el nyelvünket, súlyos betegségre utalnak. Mindenképpen orvoshoz kell velük fordulni, ugyanis ezek a nyelvrák tünetei.

Égő érzés

Leggyakrabban a menopauzában lévő nőknél beszélhetünk hormonális változásról. Orvoshoz kell fordulni, ha ezzel a problémával találjuk szemben magunkat. A másik ok a nem megfelelő fogkrém használata lehet, ha allergiás vagy bizonyos összetevőkre.

Gödröcskék és maszatosnak tűnő nyelv.

Ez a jelenség ritkán fordul elő és egyáltalán nem veszélyes. Amennyiben nem érzel fájdalmat, aggodalomra semmi okod, de, ha téged megnyugtat, kivizsgáltathatod a problémát.

Fájdalmas sebek

Ha a nyelveden fájdalmas sebek jelennek meg, nagy az esélye annak, hogy szájpenészről van szó. A leggyakrabban a gyerekeknél fordul elő, de a felnőttek húsz százaléka is érintett a problémában. A fekélyek és sebek a gyenge immunrendszer és a stressz jelei, amik általában két héten belül el is tűnnek. A megoldás a nyugalom és a pihenés lehet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments