HomeInteresting9 érdekesség a bolygónkról, amit nem mondtak el az iskolában.

9 érdekesség a bolygónkról, amit nem mondtak el az iskolában.

Az univerzum sok rejtélyt tartogat még számunkra. Amikor a földről és a bolygókról tanultunk az iskolában, olyan dolgokat nem mondtak el nekünk ami érdekes lehetett volna minden diák számára. Például sokan nem tudják, hogy a Földet még Kék bolygónak is nevezik. Bár a tudósok úgy vélik, hogy nem mindig volt kék. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket olvashatunk ebben a cikkben.

1. Tudósok azt gondolják, hogy a Hold a Föld része volt egykor. Ám egy másik nagy tárgyával való ütközés során levált a Földből egy nagyobb darab. Ez lett a Hold.

2. Mi azt érzékeljük, hogy a mágneses mezőnk állandó. De valójában nem így van, mindig változó.Évről évre a mozgás sebessége növekszik. Ám ha eléri a csúcspontot, le fog lassulni.   

3. A föld felszíne nem egyenletes. Ezért vannak tömeg különbségek is a felszínen. Ez a különbség gravitációs ingadozásokhoz vezet. Ez érzékelhető a kanadai Hudson-öbölben is. A gravitáció itt alacsonyabb, mint más helyeken.

4. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a Földnek olykor 2 holdja is van. Ezek ideiglenesen tartózkodnak a légterünkben. A mágneses mezőnknek köszönhetően nagy aszteroidák kerülnek a légterünkbe, amelyek olykor mint egy holdként érzékelhetünk. 

5. A holdon is léteznek rengések. Nem olyan gyakoriak, mint a bolygókon, de sokkal mélyebbek. Ezek a magból indulnak ki. 

6. Földünkben annyi arany található, hogy ha befednénk vele a bolygónkat akkor 1,6 méteres réteget képezne a felszínen. 

7. A Maryland Egyetem tudósa azt feltételezi, hogy 4 milliárd évvel ezelőtt bolygónk nem kék, hanem lila volt. Az ókori mikrobák más molekulákat használhattak a napfény „feldolgozására” a klorofill helyett. Ezektől a molekuláktól  lila színűnek tűnnek a mikrobák, így a Föld is annak tűnt. 

8. A 15. században észlelt napsugarak, okozták az úgynevezett jégkorszakot. Napjainkban a tudósok ugyanezt a napsugárzást észlelik. Ezért úgy gondolják, hogy hűvös fázisba kerülünk. Ami 2019- ben újabb mini jégkorszakot eredményezhet a Földön.

9. A tudósok felfedeztek egy új lakható bolygót. A HD 904790 névre hallgató bolygót nagy valószínűséggel az emberiség fogja lakni a jövőben. A bolygó ugyanabban a galaxisban található, mint a Föld, és számos kiemelkedő tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például a kivételes légkör, az éghajlat, a természeti erőforrások és még az édesvíz is felelhető. Egyetlen probléma, hogy 300 000 évig tartana az odaút. 

Most Popular

Recent Comments