HomeInteresting8 titok, amit a kávézók sosem mondanának el nekünk

8 titok, amit a kávézók sosem mondanának el nekünk

Kevesen tudják, de a leghíresebb és legnagyobb kávézóknak mind-mind megvannak a maguk marketing és pszichológiai trükkjeik, amiket szinte észrevehetetlenül vetnek be annak érdekében, hogy az emberek minél több pénzt költsenek náluk. Természetesen nem mondható el egytől-egyig mindegyikről, hogy ugyanezeket a módszereket használják, az alábbiakban csupán a legelterjedtebbeket említjük meg.

1. A székek kényelmetlensége

Ha eltűnődtél már egy kávézóban azon, hogy hogy lehetnek annyira kényelmetlenek a székek, nos a válasz egyszerű: szándékosan, ugyanis nem érdeke a kávézónak, hogy túl sok időt töltsenek ott a vendégek. Számukra az a legjobb, ha folyamatosan cserélődnek.

2. Limitált kiadású termékek

Ez egy pszichológiai módszer. Az emberekben van egyfajta félelem attól, hogy lemaradnak a limitált kiadású termékekről, vagy akciókról. Ennek a trükknek tipikus jellemzője, hogy ezekre általában még inkább rá szoktak segíteni a különböző TV-s, illetve rádiós reklámokkal.

3. Pszichológiai árak

Habár ezt a trükköt már szinte mindenki ismeri, hiszen nem csak a kávézók használják előszeretettel, mégis mindmáig rendkívül jól működik. A lényege, hogy általában 95, vagy 99 végződéssel szabják az árakat, tehát fizetéskor felfelé kell kerekíteni. Érdekes módon, habár ezzel tisztában vagyunk, mégis kevésbé érezzük drágának, mintha a végső, kerekített összeget írnák ki.

4. Speciális világítás

Sokszor megfigyelhető, hogy a bejárat és környéke egy kicsit sötétebb, mint a pult, ami jobban ki van világítva. Ennek a figyelemfelkeltésen kívül az is szerepe, hogy a pult környékén jobban érezze magát a vásárló.

5. Túlpörkölt kávészemek

A túlpörkölt kávészemek ideálisak az erős, intenzív aromájú kávékhoz. Ezt azonban a legtöbb ember nem kedveli, ezért helyette inkább egy kevésbé erős, ám annál drágább terméket fog választani.

6. A kasszák elhelyezkedése

A pénztárakat nem csak a praktikusság miatt helyezik el a kávézó kijáratától a lehető legmesszebb, ugyanis így, ha valaki fizetni szeretne, végig kell sétálnia a hangulatos asztalok mellett, amitől előfordulhat, hogy meggondolja magát az illető és ahelyett, hogy távozna, inkább még fogyaszt valamit.

7. A különlegesség érzése

A kávézók is előszeretettel használják azt a trükköt, hogy túlárazzák a termékeiket. Ezáltal azt sugallják, hogy az ő termékük prémium, exkluzív és, hogy nem való mindenkinek. Emiatt a vásárlók is ugyanezt az egyediséget fogják érezi, amikor a termékeiket fogyasztják.

8. A brand építése

Tipikus példa erre a napokban világhírt kapott Trónok harca baki, amikor is véletlenül előhagytak egy kávés poharat. Ez szinte azonnal úgy terjedt el, hogy a Starbucks-hoz kötötték, pedig mint utólag kiderült, nem is Starbucks-os kávé volt. Ezzel a bakival a becslések szerint közel 2,3 milliárd dollár értékű ingyenreklámot csináltak a kávézónak.
A lényeg itt az, hogy a Starbucks olyan sikeresen felépítette a brand-jét, hogy sok országban a nevük egyenesen a kávéval egyenlő… és persze fordítva.

Mit gondolsz ezekről? Írd meg hozzászólásban!

 

Most Popular

Recent Comments