HomeInteresting8 tény a japán nők életéről, amik a nyugati kultúra képviselőinek furcsák...

8 tény a japán nők életéről, amik a nyugati kultúra képviselőinek furcsák lehetnek

Sokan nem tudják, hogy a felkelő nap országában élő nők miken is mennek keresztül nap, mint nap. A nők szerepe a modern Japánban elég sokrétű, és annak ellenére, hogy még mindig patriarchális rendszer uralkodik itt, egyre több változást vezetnek be, hogy a nők és a férfiak egyenlő jogokban részesüljenek. Ám ennek ellenére is még mindig vannak olyan szabályozások és tilalmak, melyek csak a női nemet érintik és a külföldiek számára ez nagyon érdekes lehet. Mostani posztunkban 8 tényt, hoztunk el a japán nők életéről, ami a nyugati kultúra képviselőinek nagyon furcsa lehet.

1, Nem hordhatnak szemüveget

Japánban elég szigorú öltözködési szabályok vannak. A hölgyek csak és kizárólag fekete kabátban, fehér ingben, fekete szoknyában és kis sarkú cipőben mehetnek dolgozni. Azonban az utóbbi időben nagyon sok cég kezdte el betiltani a szemüvegek viselését.

A vendéglátással kapcsolatos munkahelyek azok, melyek nem engedélyezik ennek viselését, melynek oka az, hogy a szemüveg elrejti az adott hölgy szemét és sminkjét ez pedig ront a megjelenésen. A vállalatok úgy gondolják, hogy szemüveg nélkül sokkal vonzóbbak a nők, és pozitív hatással vannak a cég presztízsére is. A szabályozás csak a nőket érinti.

2, Csak nőket szállító eszközökön utaznak

A japán tömegközlekedésben gyakran fordult elő olyan eset, mikor a férfiak elkezdték zaklatni a nőket. Amikor a férfiakat érintő panaszok száma megugrott, akkor a kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy ezt visszaszorítsák. A nők saját metrókocsikat kaptak, melyek többnyire hátul helyezkednek el, és ide csak és kizárólag nő szállhat fel. Ha valamilyen oknál fogva férfiak is felszállnának, azokat bírsággal büntetik. Kivételt képeznek ez alól a fogyatékossággal élő férfiak és gyerekek.

3, Szakmai megkülönböztetés

A japán nők sokkal nehezebben szereznek munkát, mint a férfiak. Még abban az esetben is, ha egy nőnek sokkal több tapasztalata van az adott területen, akkor is inkább a férfiakat veszik fel. Ebből kifolyólag a tisztességesebb munkát mindig a férfiak kapják. Viszont, ha még is úgy alakulna, hogy felveszik az adott céghez, akkor is sokkal kevesebb fizetésben részesül, mint férfi kollégái. Ha pedig teherbe esnek biztosra vehetik, hogy kirúgják őket.

Ha az adott hölgy még nem áll házasságban, a cég azzal is elutasíthatja a jelentkezését, hogy még nem házas, és biztos, ha férjhez megy, akkor felmond. A munkáltató a megjelenéséből is eldöntheti, hogy kívánja-e foglalkoztatni, vagy sem.

4, A nők kezelik a családi költségvetést

A nők esküvő után ott hagyják a munkahelyüket, ugyanis a családi költségvetés teljes egészében az ő nyakukba zúdul a gyereknevelés és a háztartás vezetése mellett. Még abban az esetben is ő kezeli a pénzügyeket, ha csak a férj dolgozik. Előfordul, hogy a férfi nem lát semmit abból a pénzből, amit havi szinten megkeres, mert egyből a felesége bankszámlájára kerül a pénz. A férfiak annyi pénzt kapnak, amennyit a feleség odaad nekik „zsebpénz” gyanánt.

5, Nehéz egyedülálló anyának lenni

Japánban külön törvények vonatkoznak az egyedülálló édesanyákra. Tény, hogy a válás vagy a házasságon kívül született gyermekek száma meglehetősen alacsony, de az utóbbi időben egyre több és több ilyen fordul elő. Ha a nő amiatt maradt egyedül, mert a férje elhunyt egy baleset következtében, azt nagyobb eséllyel támogatják.

Ha egy nő elválik, vagy egyszerűen nem tudja megmondani ki a gyereke apja, azt súlyos pénzbírsággal büntetik. Ilyen esetekben az egyedülálló anya valószínűleg nem fog rendes munkát kapni. Megpróbálhatja elérni az állami támogatásokat, hogy ki tudja fizetni a számláit, és, hogy némi ételt tehessen az asztalra, de ennek összege nagyon kevés.

Ezek az anyák és gyermekeik nem engedhetik meg maguknak, hogy drága holmikat vásároljanak maguknak gondolunk itt mobiltelefonokra, számítógépekre, utazásokra…stb.

6, Egy nőnek akkor is gyengébbnek kell mutatnia magát a férfitól, ha valójában nem az

Sajnálatos módon a japán nők nem lehetnek okosabbak, erősebbek, és gyorsabbak, mint a férfiak, még akkor sem, ha valójában ez mind igaz rájuk. A lányok nem beszélhetnek hangosan, arrogánsan, vagy udvariatlanul, ugyanis ezt csak a vezető pozícióba tartozók tehetik meg vagyis a férfiak.

Sőt, nem hívhatja fel magára szándékosan a férfiak figyelmét sem a megjelenésével, sem pedig a tetteivel. Nem hívathatják meg magukat kávéra, és nem ölelkezhetnek, vagy csókolózhatnak az utcán.

7, Egy nő nem vehet részt a szumó birkózásban

Bár a történelem bizonyítja, hogy a nők is részt vettek a szumó birkózásban az ókorban és a középkorban, ám ezt ma már nem tehetik meg. A kör alakú küzdőteret a japánok szent helynek tekintik, amit a nők nem érinthetnek meg és nem is léphetnek át, mivel az ősi időkben tisztátalan lénynek tekintették őket.

Ezenkívül a nők sem bíróként, sem jelzőlányként nem vehetnek részt a sportággal kapcsolatos tevékenységekben. Sőt, 100 évvel ezelőtt még a lábukat sem tehették be oda, ahol zajlott a verseny, mert „mérgező” megjelenésűnek tekintették őket, akik károsíthatják a birkózok fizikai képességét. Ma már nem ennyire szigorúak a szabályok. Ma már részt vehetnek nézőként a versenyeken.

8, A nők nem csinálhatnak szusit

A Japánban található éttermek vezetői szerint a nők nem alkalmasak arra, hogy szusi készítő szakácsok legyenek. Állítólag ennek az az oka, hogy a nők a menstruáció ideje alatt hormonális változásokon mennek át és ilyenkor a kezük vagy melegebb vagy hidegebb, ez pedig nagy mértékben befolyásolja a szusi állagát és ízét is.

Na mi a véleményetek?

Most Popular

Recent Comments