HomeInteresting8 pazar tudományos kísérlet, amivel elkápráztathatod gyermeked

8 pazar tudományos kísérlet, amivel elkápráztathatod gyermeked

Korábban a tanárok a fizika és kémia órákon különféle kísérletekkel igyekeztek felkelteni a gyerekek figyelmét és szemléltetni ezzel a tananyagot. Ma már ez kevésbé jellemző, így a gyerekek nem is rajonganak ezekért a látványos dolgokért. Cikkünk kísérletei természetesen nem helyettesítik az iskolai tananyagot, de rendkívül érdekesek és izgalmasak. Ha megmutatod ezeket a gyermekednek, talán ő is több kedvet kap ahhoz, hogy megismerkedjen a tudomány világával.

Ceruzatrükk

Szükség van hozzá egy műanyag tasakra, néhány darab ceruzára és vízre. A tasakot töltsd meg vízzel és zárd össze a száját. A ceruzákat gyors és határozott mozdulattal szúrd át a tasakon. Hihetetlennek tűnhet, de a víz nem folyik ki a ceruzák okozta lyukakon.

Kilyukaszthatatlan lufi

Lufira és rajzszögekre van szükséged ehhez a kísérlethez. Első lépésben tegyél az asztalra egy rajzszöget, majd arra egy lufit, hogy gyermeked láthassa, hogy az milyen könnyen kipukkan. A többi rajzszöget helyezzük egymás mellé, minél közelebb, majd tegyünk rá egy lufit. Bárhogy nyomkodjuk a lufit, az egy rajszöges mutatvánnyal ellentétben, nem fog kiduranni.

Színes káposzta trükk

Négy vízzel teli pohár és néhány káposztalevél kell ehhez a kísérlethez. A vízzel teli poharakba öntsünk különböző színű ételfestékeket, majd helyezzük bele a káposztaleveleket, szárral lefelé. A színes víz néhány óra alatt megszínezi a káposztákat.

Tűzálló lufi

Kell hozzá két lufi, víz, gyufa és egy gyertya. A lufit fújjuk fel, tegyük a gyertya fölé, így megmutathatjuk, milyen könnyen kidurrantja a tűz. Egy másik lufit töltsünk meg vízzel és úgy helyezzük a gyertya fölé. Hihetetlen, de a lufi nem fog kipukkanni.

Lebegő tojás

Kell hozzá két tojás, két üvegpohár, víz és só. A vízzel feltöltött poharakba tegyük bele a tojásokat. Az egyik pohárba szórjunk sót, így a tojás elkezd felemelkedni.

Saját avokádó fa

Ehhez a kísérlethez kell egy avokádó mag, négy fogpiszkáló és egy pohár víz. A képen látható módon szúrjuk az avokádóba a fogpiszkálókat, majd tegyük bele a vízbe úgy, hogy a gömbölyű vége beleérjen. Néhány nap elteltével a saját kis avokádófánk ki fog fejlődni belőle.

Kristályos cukorka

Kell hozzá két pohár víz, öt pohár cukor, pár darab fa pálcika, néhány üvegpohár, egy edény, pár ruhacsipesz és ételszínezék.

A pálcikákat merítsük a vízbe és forgassuk meg őket a cukorban úgy, hogy a külsejükre egy kevés ráragadjon. Tegyük fel a vizet forrni, majd adjuk hozzá a cukrot és várjuk meg, míg összeforr. A poharak aljára tegyünk pár csepp ételszínezéket és öntsük rá a cukros vizet. A cukros pálcikákat a ruhacsipeszek segítségével rögzítsük a poharak tetején úgy, hogy a színezett cukros vízbe a cukorba mártott végük lógjon bele. Néhány hét múlva a cukor kikristályosodik és cukorkák fejlődnek a pálcikákon.

Az árnyék nélküli gyufaláng

Kell hozzá pár gyufaszál és egy lámpa. A kísérlet rendkívül egyszerű. Gyújtsunk meg egy szál gyufát, helyezzük el azt 10-15 centiméterre a faltól és egy zseblámpával világítsunk rá. Ennyi az egész, ugyanis ezután láthatjuk, hogy a gyufalángnak nincs árnyéka.

Most Popular

Recent Comments