HomeInteresting8 egyszerű trükk, hogy megszabaduljunk a stressztől.

8 egyszerű trükk, hogy megszabaduljunk a stressztől.

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét.Ezért a pszichológusok ajánlják, hogy ha úgy érezzük sok a stressz akkor próbáljunk mielőbb megszabadulni tőle. Erre 8 egyszerű trükköt ajánlanak.

1. Írd ki magadból a problémát. A kreatív folyamat megtisztítja elménket. Eltereli gondoltainkat, és nyugodt állapotot teremt.  Akár a gondjainkról írunk, vagy akár fantáziánkat szabadon engedve ragadunk tollat.

2.A főzés és az előkészületek is remek feszültségoldó hatással bír. Amikor azon gondolkodunk mit és, hogy főzzünk elterelődik a gondolatunk. Ilyenkor a folyamat amíg előkészülünk és elkészítjük az ételt egy természetes nyugtatóként hat. A gond elszáll az étel viszont jól fog esni. 

3. Végezzünk izom gyakorlatokat. Feszítsük meg az öklünket, majd lazítsuk el.  A feszítés tartson legalább 10 másodpercig, majd lazítsunk ugyan eddig. Ez feszültséglevezetésként szolgál. 

4.A negatív helyzet pozitív reakciója segít elkerülni a stresszt. Meg lehet tanulni a rossz élményeket jól lereagálni. Azzal ha ingerülten reagálunk egy egy helyzetre, csak a saját idegeinket készítjük ki. Ha valami rossz történik attól, hogy idegesek leszünk nem lesz jobb. 

5. Csináljunk nyugodt perceket. A cél, hogy agyunk kikapcsoljon. Üljünk le és ne gondoljunk semmire. Nagyon jó trükk, hogy egy gumit teszünk a csuklónkra és ha azt vesszük észre, hogy gondolkodni kezdünk egyszerűen megcsípjük vele a kezünket. Ez tuti segít elterelni a gondolatokat. 

6.Enged magad kikapcsolódni. Legyen minden nap 1 óra ami rólad szól, és azt csinálod amit szeretsz. Legyen az bármi. Élj a hobbidnak és ne gondolj semmire. Ez is segít a napi gondokat elfeledni. 

7. Ujjunk segítségével simítsuk az ajkunkat erőteljes mozdulatokkal, többször egymás után. Ez az érintés az ajkak felületén található idegeket stimulálja, amelyek a paraszimpatikus idegrendszerre tett hatásának köszönhetően segít megnyugodni.

8. Ha stresszes helyzet áll elő, sokszor a leghatékonyabb ha valami homlok egyenest mással kezdünk foglalkozni. Ha mondjuk ülő munkát végzünk, induljunk el és sétáljunk egy nagyot. Végezzünk házimunkát,  álljunk neki mosogatni, stb… 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments