HomeInteresting8 egészséges élelmiszer, amit egyáltalán nem szabad túlzásba vinni

8 egészséges élelmiszer, amit egyáltalán nem szabad túlzásba vinni

Mivel a mediterrán jellegű étrend egészségesebbnek bizonyult, így az emberek előszeretettel próbálják azt követni. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy megpróbálják egészségesen tartani magukat, és ehhez nemcsak az aktív életmód segíti hozzá őket, hanem a megfelelő étrend követése is. Viszont sajnos még az úgynevezett szuperételek sem tudják tartani a kiegyensúlyozott étrendet, sőt a megfelelő tápanyagokat és vitaminokat sem.

Mai cikkünkben olyan ételeket hoztunk el, amiket nem szabad túlzásba vinni.

1, Sárgarépa

A sárgarépa tele van béta-karotinnal, mely A-vitaminná alakul át a szervezetben. Viszont a túl sok béta-karotin karotenémiát okozhat, melynek egyik tünete, hogy a bőr sárgás árnyalatú lesz. Ahogy a szervezet feldolgozza a karotint, úgy tűnik el a sárga szín is. Fontos megjegyeznünk, hogy ez nem okoz semmilyen kárt.

2, Kombucha tea

Az ételvilágot meghódító kínai ital emésztéskönnyítő hatással rendelkezik és fokozza a bél baktériumait. Viszont eme tea egy úgynevezett FODMAP nevű vegyületet tartalmaz, ami az élesztő erjedésének mellékterméke. Nagy mennyiségben fogyasztva puffadást és emésztési zavarokat okozhat.

3, Víz

A túl sok víz fogyasztás elektrolit-egyensúlyhiányt okoz, ami azt jelenti, hogy mikor a vesék már nem képesek több folyadékot feldolgozni a szervezet lecsökkenti a nátriumszintet. Szélsőséges esetekben akár víz is felhalmozódhat az agyban, amitől megduzzad és nő a nyomás. Ez azért probléma, mert a koponya megakadályozza ezt a növekedést. Annak ellenére, hogy ez egyébként nagyon ritka, több sportolónál is észrevették, akik egy hosszú edzés után rehidratációt éreztek.

4, Avokádó

Az avokádó nagyon sok vitamint és rostot tartalmaz, sőt csökkentheti a rossz koleszterin szintet is. Egyetlen avokádó 240 kalóriát foglal magába, mely egy átlagos ember kalóriabevitelének körülbelül 10% -20% -át teszi ki. Ha túl sok kalóriát viszel be, akkor az artériák eltömődhetnek. Nyers állapotban csak egy felet szabad enni belőle.

5, Cékla

A céklában nagyon sok vitamin, ásványi anyag és salétrom-oxid található. Utóbbit a szervezet nitrátokká alakítja, ami csökkenti a vérnyomást. Van még egy anyag, ami nemcsak bennük, de a húsokban is megtalálható, ez pedig nem más, mint a nitrózaminok, amik növelik a betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek tükrében nem célszerű sokat enni belőlük.

6, Tengeri alga, moszat

A tengeri moszat B12-vitaminban gazdag, ami tökéletesen tudja helyettesíteni a húst a vegán és a vegetáriánusok étrendjében. Ez bekerült a szuperételek kategóriájába, ugyanis jód és rosttartalma miatt segíthet a fogyásban. Viszont a túl sok jód pajzsmirigy problémákhoz és súlygyarapodáshoz vezethet. A tengeri alga is tartalmazhat nehézfémet, mindegy, hogy az hol nőtt.

7, Szója és származékai

A szója gazdag B-vitamin, rost, kálium, magnézium és fehérjeforrás. Úgynevezett teljes fehérjének hívják, mert mind a 9 nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza, amit a szervezet önmagától nem képes előállítani. A pajzsmirigy problémával rendelkezőknek azonban vigyázni kell, mert a szója befolyásolhatja a női betegek hypothyreosis kezelésére használt hormongyógyszert.

8, Chia mag

A chia mag hivatalosan is a szuperételek kategóriájába tartozik mivel magas az Omega-3 zsírsav tartalma. Ez állítások szerint jótékony hatással van a szívre és az érrendszerre. Viszont a chia magban található Omega 3 sokkal nehezebben szívódik fel a szervezetben, mint például a lazacé. Ahhoz, hogy egy szinten legyen a hallal, 100 grammot meg kellene belőle enni, ám ez 500 kalóriát tartalmaz, vagyis megegyezik egy gyorséttermi hamburger kalóriamennyiségével.

Hasznosnak találtad a cikket?

Most Popular

Recent Comments