HomeInteresting7 súlyos következmény, amit a túlzott só fogyasztás idéz elő!

7 súlyos következmény, amit a túlzott só fogyasztás idéz elő!

A legfrissebb táplálkozási irányelvek szerint naponta 2300 mg nátriumot (1 tk.) kell bevinni a szervezetünkbe. Becslések szerint azonban a napi átlagfogyasztásunk közelebb áll a 3,400 milligramm nátriumhoz (kb. 1 és 1/3 tk.) A túlzott mértékű sóbevitel hypernatremiát okozhat (túl sok nátrium van a vérben), és idővel súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Erről készítettünk egy listát, amire nagyon oda kell figyelni, ha el akarod kerülni ezeket a következményeket.

Lábdagadás, vizesedés.

Ha az erek beszűkülnek, a lábad feldagad, ami valószínűleg azért történt, mert túl sok sót eszel. A lábdagadás, vagyis a láb ödémásodása azért jelentkezhet, mert a folyadék felgyülemlik a láb szöveteiben.

Túlzott szomjúság.

Ha túl sok sót eszel, a szervezetnek több folyadékra lesz szüksége, hogy az izmok és egyéb szervek megfelelően működjenek. Így lehet a nátrium-víz arányt korrigálni, és az ivóvíz a legjobb mód arra, hogy a szervezet újra normális állapotba legyen.

Ne felejtsd el, ha nem iszol elegendő vizet a szervezet kényszerítheti magát hogy a folyadékot a sejtekből vonja el, emiatt kiszáradhatsz.

Víztelenítés

Általában a szervezetben a nátrium felhalmozódása komoly változásokat idéz elő a vizelés során, ami két okból következhet be:

Sok sófogyasztás miatt a vesék túlóródást végeznek annak érdekében, hogy eltávolítsák a szervezetből. Ez vesebetegséghez vezethet, ami általában gyakoribbá teszi a vizeletet, ha átlátszó vagy teljesen tiszta vizet lát.
Ha túl sok nátrium van a szervezetben, az olyan folyadékok elvesztésével járhat, amelyek gyakran kiszáradáshoz vezetnek. Ha jelentős a vízveszteség a szervezetben, a vizelet kimenete csökken és sűrű és sötétsárga lesz .

Fájó csontok.

A sóbevitel káros lehet a csontoknak. Ha túl sokat eszel belőle, akkor a vesék nem tudják teljesen kiüríteni, és ez nagymértékben növeli a kalciumveszteséget. A krónikus kalciumhiány gyengébb csontokat eredményez, és fogakkal járó problémákat okozhat valamint csontritkulás kialakulásához is vezethet.

Izomgörcsök.

A megfelelő nátrium-kálium-egyensúly fenntartása kulcsfontosságú az egészség szempontjából, mivel ezek a kémiai elemek felelősek az izmok összehúzódásáért. Ha az egyensúly felborul a sótartalék túlzott használatával vagy túl sok sós ételt fogyasztasz, görcsöket, szorongást és fájdalmat tapasztalhatsz az izmokban.

Tartós fejfájás.

A tartós só fogyasztás miatt összeszűkülnek a fejedben lévő erek, ami migrént eredményez. A vérerek ezen terjeszkedése magas vérnyomást okoz, és ennek eredményeként súlyos fejfájást vált ki.

Kognitív problémák.

A magas sótartalom által okozott magas vérnyomás károsíthatja az agyi artériákat. Ez befolyásolhatja a gondolkodás képességét, és nehezebbé teszi a napi feladatokra való koncentrálást.
Emellett az állandó kiszáradás rossz memóriához, fáradtsághoz és lassú reakcióidőhöz vezethet.

Most Popular

Recent Comments