HomeInteresting7 ok, ami jól mutatja, hogy miért különlegesek a kék szemű emberek

7 ok, ami jól mutatja, hogy miért különlegesek a kék szemű emberek

A szemünk színe annyira egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Nincs a földön két ember, akiknek teljesen egyforma lenne a szemük színe. Az emberi szem színe több géntől is függ. A közhiedelemmel ellentétben a szemünk színét nem a szüleinktől örököljük, hanem a szüleink szeme színének keveréke. Hogy végül pontosan mi sül ki belőle az pusztán a véletlen műve. Ha úgy alakul, hogy kék színt kapsz az élettől, akkor igazán szerencsés lehetsz, ugyanis azoknak, akinek kék színű a szeme, nagyon különlegesek.

Hogy miért?

Alapjában véve nincs olyan, hogy kék pigment. A kék szín valójában a fény tükröződésének az eredménye úgy, mint az óceánok és a tengerek esetében. A fény eléri az íriszt majd az visszatükrözi. Abból a fényből alakul át, ami eléri a szemet ezért bizonyos tónusú fényektől változhat. Továbbá sminkkel is tudjuk befolyásolni, hogy milyen színűnek tűnjön. Kékesebb, szürkésebb, zöldesebb. Egy picit lehet rajta “igazítani”.

Körülbelül 6-10.000 évvel ezelőtt mutálódhatott a melanin szintje bizonyos emberek esetében így a barna színből kék lett. Ezt a tulajdonságot továbbadták a DNS-ükben így az ő leszármazottaik a ma élő kék szemű emberek is.

A legtöbb embernek barna színű a szeme. Az emberek csupán 8-10%-nak kék a szeme. A legtöbb kék-szemű Európában él. Ezen belül is a finneknél a leggyakoribb.

Szinte képtelenség megmondani, hogy egy újszülöttnek milyen színű lesz a szeme mire eléri az 5 éves kort. Az újszülötteknek nincs melanin az íriszükben. 6 hónapos korukban kezd meghatározódni a testük melanin tartalma. Ez alapján alakul ki a szemük színe is, mely még hároméves korukban is változhat.

A kék-szeműek sokkal érzékenyebbek a fényre. Nekik különösen figyelniük kell a napra. A kék-szeműeknek nincs elegendő fényelnyelő pigmentjük a szemükbe így a fény könnyebben éri el az íriszt, mely károsíthatja a szemüket.

A tudósok próbáltak különbségeket találni a különböző szemszínű emberek között. Egy szülészeten vizsgálódtak és arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akiknek kék szemük van, jobban viselték a vajúdás alatti fájdalmat, mint azok, akiknek barna vagy zöld szemük volt. A tudósok szerint elképzelhető, hogy a melanin-szint összefüggésben áll a fájdalomtűrő képességünkkel.

Tanulmányok szerint a kék-szemű embereket sokkal vonzóbbnak és kedvesebbnek éreznek az embertársaik. Kifejezőbbek és magabiztosabbnak érezhetjük őket. Fogékonyabbak a testmozgásra és a kalandokra.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments