HomeInteresting7 dolog, ami jelzi, hogy a párod manipulálni próbál, de így védheted...

7 dolog, ami jelzi, hogy a párod manipulálni próbál, de így védheted meg magad ellene

A kapcsolatokban alkalmazott manipuláció az egyik módja annak, hogy az egyik fél megmutassa hatalmát és ellenőrzés alatt tartsa a partnert. Azonban meg lehet tanulni és ki is lehet védeni ezeket a dolgokat, ha nem akar valaki áldozatául esni a partnerének. Fontos azonban tudni, hogy nem szabad agresszívan fellépni a másik fél ellen, hanem óvatosan és udvariasan kell megközelíteni a dolgokat. Mai cikkünkben bemutatjuk nektek, hogy mely jelek számítanak manipulálásnak és mit kell tenni azért, hogy ezt megelőzd.

1, Túlterhelnek téged tényekkel és személyes statisztikákkal

Ezt lelki terrornak hívják. Bizony nemcsak az számít lelki terrornak, mikor szavakkal bánt, hanem az is, mikor sok érdekes információval traktálja tele a fejed, valamint bemutatja mennyire okos és értelmes. Ebben az esetben a másik fél sokkal kevesebbnek érzi magát.

Hogyan kerülhető el:

Először is meg kell érteni, hogy a partner bizonyos területek tényleg jó lehet, viszont ez másokban félelmet kelthet. Próbálj közös beszélgetést kezdeményezni. Ne hagyd, hogy úgy állítson be, mintha ostoba lennél.

2, Valamivel mindig bűntudatot kelt

“Igen, örültem, hogy találkozhattunk a barátaiddal, de egy kicsit unatkoztam.” Ez mondat tökéletes arra, hogy bűntudaton keltsen benned. A manipulátorok mindig megpróbálják bebizonyítani, hogy ők tökéletesek és jobb munkát végeznek, mint bárki más.

Hogyan kerülhető el:

Összpontosíts a manipulátorra, ne pedig a bűntudatra. Nyugodtan fel teheted neki a kérdést, hogy a legközelebbi ilyen alkalommal szeretne-e veled menni. Ha nem, akkor menj egyedül. Ne feledd, jogod van boldognak lenni, ha pedig akkor vagy boldog és vidám, ha a barátaiddal vagy akkor tedd azt.

3, Nem ad időt a döntésre

Úgy tűnik mintha adna gondolkodási időt pedig nem, főleg akkor, ha valami sürgős teendője van. Ha ez a helyzet sűrűn előfordul, azt nagyon bosszantó lehet egy idő után.

Hogyan kerülhető el:

Ne feledd el, hogy van saját személyes határod, és azt senkinek sem szabad átlépni, még akkor sem ha az illető a párod. Sose magyarázkodj, amiatt, amit fizikailag képtelen vagy megtenni. Ha a párod szeret akkor nem is fogja tőled elvárni, hogy tedd meg azokat a dolgokat.

4, A negatív humor manipuláció is lehet

Van olyan manipulátor, aki szeret másokat “viccesen” kritizálni, amit persze ő nem gondol komolyan, holott a háttérben van igazságtartalma az egésznek. Ezzel csúnyán megalázhat téged. A napi szintű szarkazmus egy lassan ketyegő bombához hasonlít, ami egy idő után felrobban.

Hogyan kerülhető el:

Ne lásson a manipulátor sírni, és mindig légy vele hűvös. Próbáld figyelmen kívül hagyni, amit mond és válaszolj kimért hangon ne pedig dühösen.

5, Arra kényszerít, hogy azt csináld amit akar

Ebben az esetben nincs helye a kompromisszumnak. Az egyetlen dolog, amit megtehetsz, az, hogy megpróbálod megbántani a partnert. Ne feledd, hogy csak az ő kívánságai fontosak, a tieid viszont nem.

Hogyan kerülhető el:

Először is meg kell próbálni elemezni, hogy valóban érdekli-e a te vágyad vagy csak kihasznál.
Ne félj megmondani a partnernek, hogy más terveid vannak vagy más véleményed van. Minden helyzetből ki lehet hozni a kompromisszumot, a lényeg, hogy ne add fel.

6, Hallgatás alkalmazása probléma esetén

A csend a passzív manipuláció egyik formája. Ha veszekedtek, és a partnered nem válaszol az üzenetedre vagy a hívásodra, akkor sem, ha együtt éltek, akkor ezzel próbál manipulálni, mert tudja, a végén úgy is beadod a derekad.

Hogyan kerülhető el:

Ne keverd össze a csendet a szégyenkezéssel. Próbáld meg kitalálni mit érezhet a partner, majd mond el a véleményed. Mond meg neki, hogy oké, hogy elveszettnek érzi magát és emiatt nem akar beszélni, de te is az vagy. Ahelyett, hogy csöndben ültök inkább próbáljátok megoldani a problémát.

7, A partner próbál rávenni téged valamire

A kényszer a dominancia jele. Először kis dolgokkal próbálkozik, majd szép lassan kezd el nőni. Például a partnered kezdetben elmondja, mit kellene viselned, majd szép lassan minden felett át akarja venni az irányítást.

Hogyan kerülhető el:

Ezt azonnal fel kell ismerni, nem szabad hagyni, hogy a párod bármiben is befolyásoljon. A határok felépítéséhez kérheted pszichológus segítségét. És mindenekelőtt jobb, ha a partnernek nem dühből válaszolsz.

Ti tapasztaltatok már ilyeneket?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments