HomeHome6 tuti módszer, hogy hogyan takarékoskodj úgy,hogy ne kelljen semmiről sem lemondanod!

6 tuti módszer, hogy hogyan takarékoskodj úgy,hogy ne kelljen semmiről sem lemondanod!

Sokan sokféleképpen bánunk a fizetésünkkel, a pénzünkkel. Van, aki első nap már elkölti a nagy részét, és van, aki szépen gyűjtöget, és rakja félre. Ez úgy 18-20 évesen rendben van, de bizonyos kor felett már érdemes takarékoskodni. Érdemes az embernek kicsit átgondolnia a hó elején a költéseit, kiadásait, mire mikor kell nagyobb összeget félretenni. Sokszor szoktunk hallani másoktól a bármikor bármi történhet mondatot, ami tényleg igaz. Itt nem kell feltétlenül lehető legrosszabbra gondolni, de bármikor tönkremehet a mosógép, és venni kell helyette egy másikat. Persze, ezek a kiadások mindig a lehető legrosszabbkor jönnek, ezért érdemes minden hónapban valamennyit félretenni. Most bemutatunk pár költségvetési trükköt, amit ki lehet próbálni.

1.

A 20/80 módszer

 • Legelső körben fizessünk ki minden csekket, adósságot, banki kölcsönt.
 • Fektessük be pénzünk 20%-át egy vállalkozásba, vagy rakjuk félre – ez lesz az összeg, amit nem tudunk elkölteni
 • A maradék 80%-ot pedig költsd, amire szeretnéd

Ne feledjük, fontos félrerakni, ha elsőre soknak tűnik az a 20% próbálkozzunk 10-el esetleg 5-el. Ez egy szokás kialakításában fog segíteni.

 

 

2.

Ez a módszer úgy működik, hogy:

 • 60% -csekkek, fizetnivalók (a legfontosabb költségek)
 • 10 % – a nyugdíjmegtakarításhoz
 • 10% – a nagybevásárlásokra
 • 10% – az esetleges nem várt költségekre
 • 10% – a szórakozásra

A főbb költségekbe tartoznak a csekkek, élelmiszerek vásárlása. A hosszú távú vásárlásokhoz tartozik a felújítás, esetleg autóvásárlás. A ritkán felmerülő költségek lehetnek esetleg orvos látogatás, vagy drágább ajándék.

 

3.

Ennek a módszernek a lényege, hogy a fizetésed 10-%át rakod félre. Normál esetben ez nem igazán befolyásolja mindennapi életed. A legjobb ha ezt az összeget egy bankba helyezzük el.

 

 

4.

Ennek a módszernek a lényege, hogy két részre osztja fel a pénzt. Az első csoportba tartoznak a mindennapi szükségletek, a második rész pedig a bankba kerül. Amikor a készpénzzel mész a bankba, annak csak a felét rakd fel. Ha úgy van, ezt megismételheted mégegyszer. Ez azoknak a legjobb módszer, akik nem tudják számon tartani a kiadásaikat.

 

5.

A 4-boríték módszer:

 • Tudnod kell először is mennyi a fix havi jövedelmed
 • Ezután,hogy mennyit költesz vásárlásokra vagy megtakarításra
 • Majd milyen fix költségeid vannak havonta
 • Ha ez mind megvan, az összeget oszd el 4 részre, hetekre lebontva. Ezt a pénzt az adott héten úgy költjük el, ahogy akarjuk,de figyeljünk a költségvetésre.

 

6.

A nagyi módszere

Ez a módszer nagyon egyszerű. Készítsünk borítékokat felcímkézve (pl . nagybevásárlás,csekkek, ruhanemű stb.). A jövedelem több borítékra oszlik,és annak megfelelően mit kell kifizetni, úgy veszünk ki belőle. Pl. ha élelmiszerre kicsit kevesebbet számoltunk és több kell, nyúljunk a szórakozás borítékhoz. Ne feledjük, ha lehet ne a kötelező kifizetnivalókat hagyjuk a végére. Állítsunk fel a borítékok között proritást.

 

Most Popular

Recent Comments