HomeInteresting6 fő érzés, amivel a legtöbb embert manipulálják.

6 fő érzés, amivel a legtöbb embert manipulálják.

Igazából bármelyik ember képes lenne másokat manipulálni, ha úgy tartaná kedve. Bizonyos érzelmekre gyakorolt hatással bármit el lehet érni és ezzel a helyzettel nagyon sokan élnek is. Minden ember legalább egyszer élete során kipróbálta már milyen ebben a szerepkörben lenni, még akkor is, ha ez neki fel sem tűnt. Aki viszont megrögzött manipulátor és ezzel a módszerrel akarja megtartani párját, az mindenre képes. Úgy vezet az orrodnál fogva, hogy észre sem veszed. Ma összegyűjtöttük azt a 6 érzelmet/érzést, amivel a leggyakrabban próbálnak hatást gyakorolni másokra.

A bűntudat

Nagyon gyakori probléma a párkapcsolaton belül. Ő nagyon-nagyon szeret téged, lehozná neked a csillagokat is az égről, csakhogy vele legyél és vele foglalkozz. Ha kedved támad elmenni a barátnőiddel/haverjaiddal valahova, mindig ártatlan kutyus szemekkel néz rád, ami annak a jele, hogy már megint elhagyod, mit fog ő csinálni egyedül. Próbál szép dolgokat mondani, hátha meggondolod magad és mégis otthon maradsz vele, de ez általában nem működik. Ezt a módszert csak is egy manipulátor alkalmazza.

Sajnálkozás

A legtöbb ember nagyon lusta ebből kifolyólag persze semmi sem akarnak csinálni. Elhúzódik a munka, felgyülemlenek a ház körüli és házon belüli munkák, amit persze egymaga nem tud megcsinálni, mert hát az nagyon sok. Ilyenkor elkezdi sajnáltatni magát, hogy mennyi munka és teendő vár még rá, amivel azt reméli , hogy felkelsz a kanapéról és segítesz neki elvégezni őket. Általában ezt hatalmas sóhajokkal mondja, mint aki nem is akar élni.

Félelem

Az egyik legaljasabb manipulálási módszer, ha valakiben félelmet ébresztünk. Az emberek félnek bizonyos dolgokat elveszíteni és ilyenkor gőzerővel hajtanak azért, hogy megtartsák azokat, amiket mindennél jobban szeretnek, például egy tárgyat vagy akár embert is. Sokan ezt a gyengeséget használják ki. Adolf Portmann pedagógus úgy gondolta, hogy céljaink elérése érdekében félelmet kell kelteni másokban. Ezt sokan alkalmazzák párkapcsolat alatt is.

Önbizalomhiány

Többször hangoztatja a párod, hogy ő ezért meg azért tesz dolgokat, mert fél, hogy elveszít? Elvárja, hogy ne legyenek barátaid csak azért, mert őt megcsalták, ne menj nélküle bulizni, mert fél, hogy elhagyod? Ezek tipikus manipulációs helyzetek. Ha te is tapasztalsz efféle dolgokat, akkor bizony egy manipulátorral élsz együtt. Szerinted az önbizalomhiány egy jogos érv, hogy efféle buta dolgokat csináljon. Nyilván te megérted, csak nem mindegy, hogy empátiából adódóan fogadod el, vagy azért mert bűntudatot kelt benned.

Nemi sztereotípiák

Megpróbálja bevetni ellened a nemi sztereotípiás kártyákat. Ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja és saját magad hozol döntéseket, úgy, ahogy neked jó, általában azt vágja a fejedhez, hogy a nőknek/férfiaknak ilyet nem illik csinálni mert megbélyegeznek… bla bla bla. Azért mert a régi időkben voltak bizonyos szabályok az nem jelenti azt, hogy most is van. Ez vonatkozik a döntésekre, öltözködésre, étkezésre… stb. Ha állandóan a saját nemedre vonatkozó dolgokat hozza elő, akkor bizony manipulál.

Naivitás

Hatalmas lelkesedéssel ránt magával bizonyos bele dolgokba, persze te naivan elhiszed, hogy amit ő csinál az neked is jó. Optimizmusával és elszántságával 5 másodperc alatt meggyőz, ám ez nem a te érdekes, hanem az övé. Konkrétan az orrosnál fogva veszed mégsem tűnik fel. A manipulátorok szeretik giccsesen tálalni eléd az ötleteiket és szinte esélyt sem adnak arra, hogy átgondolhasd akarod-e vagy sem. Ha nem veszed időben észre igazi papuccsá válsz.

Jelenlegi vagy egykori kapcsolataidnál észrevettél hasonlót?

Most Popular

Recent Comments