HomeInteresting4 jel, ami neked is segít megérteni a kisbabákat.

4 jel, ami neked is segít megérteni a kisbabákat.

Minden szülőben van egy kis félsz, az újszülött gyermekük egészségével és jólétével kapcsolatban. Az első időszakban megpróbálják kitalálni, hogy gyermekük mit is akar pontosan, ám ez nem megy olyan egyszerűen, mint ahogy azt gondolják. Ahhoz, hogy dekódolni tudják a kicsik sírásait és mozdulatait, tisztában kell lenniük azzal, milyen stílusban, hanglejtésben kiabál a baba. Mai cikkünk pontosan ezzel a céllal jött létre, hogy segítsünk a kezdő szülőknek megérteni kisgyermekeiket az első néhány hónapban.

A sírások jelentései.

A kisbabák az első négy hónapban csak sírással tudják kifejezni az igényeiket. Viszont minden sírás más dolgot fejez ki, amit a szülők egy bizonyos idő után nagyon ügyesen dekódolnak. Íme néhány példa.

A hívó sírás: Ez akkor fordul elő, mikor a kisbaba már egy ideje egyedül van és azt akarja, hogy a szülei foglalkozzanak vele. A pici 5-6 másodpercen keresztül folyamatosan sír, majd legalább 20 másodpercig szünetet tart, mintha várná, hogy anyja megjelenjen. Amennyiben nem történik semmi a baba folyamatosan ismétli ezt a fajta sírást.

Éhséget jelző sírás: Ugyanúgy kezdődik, mint a hívó sírás, ám, ha a szülő nem veszi fel és nem eteti meg a picit, akkor a sírás folytonos lesz, ami egy idő után hisztérikussá válik.

Fájdalmat jelző sírás: Ez a fajta sírás nagyon hangos és monoton, ám amikor a fájdalom erősebb lesz, a stílusa átvált hisztérikusba. Ha beteg, akkor is egyenletesen sír, csak akkor nem olyan hangosan, mert szegénynek nincs annyi ereje, hogy magasabb hangon „kiabáljon”

Az élettani hatásokat jelző sírás: Ez lehet belső gáz, vizelés, vagy székletürítés miatt, ugyanis kezdetben a gyermek nem érti ezeket a dolgokat, emiatt pedig kényelmetlenül érezheti magát. Ezt általában nyafogó hangokkal próbálja a tudtodra adni.

Álmosságot, fáradtságot jelző sírás: Amikor a baba valamilyen oknál fogva nem képes elaludni, akkor sértő hangon kezd el nyafogni, majd ásítani. Ezt követően pedig megdörzsöli a kis szemét és a fülét.

Kényelmetlenséget jelző sírás: A baba sírása általában ingerelt és váltakozó, néha pedig olyan hangot hallat, mint aki meg van sértődve. Ezzel azt próbálja jelezni, hogy fázik vagy esetleg melege van az adott ruhában, valamint ideje megnézni a pelust.

A hangok jelentései.

 

Priscilla Dunstan, egy ausztrál gyermekorvos, aki már több, mint 20 éve végez tanulmányokat a gyermekkorban kiadott hangokkal kapcsolatban. A különböző nemzetiségű babákat általában 3-4 hónapos korig tanulmányozta. A doktornő arra a következtetésre jutott, hogy az elsődlegesen kiadott hangok minden babánál ugyanolyanok, majd 4 hónapos koruk után kezdenek el sajátos hangokat kiadni, melyek sokkal jobban passzolnak az igényeikhez.

Priscilla olyan iskolát alapított, ahol megtaníthatja a szülőknek, mit is akarnak jelenteni a babák sírásai. Úgy gondolta, hogy ha a szülők időben megértik a gyermekeik sírását, akkor sokkal egyszerűbben és nyugodtabban el tudják őket látni.

Íme egy lista a babák által kiadott hangok jelentéséről:

„Neh” – „Éhes vagyok!” Ez a hang akkor keletkezik, ha a baba a nyelvét a szájpadlására tolja, amivel aktiválja a szopó reflexet.

„Eh” – „Büfizni fogok!” Ez a hang akkor fordul elő, mikor a felesleges levegő elhagyja a baba nyelőcsövét és megpróbál büfizni.

„Oh” – „Álmos vagy fáradt vagyok!” A baba akkor képez ilyen hangot, mikor a fáradtságát akarja kifejezni.

„Heh” – „Kényelmetlenül érzem magam!” Amikor a pici valami miatt kellemetlenül érzi magát, akkor ezt a fajta hangot adja ki úgy, hogy közben a kezeit és a lábait is mozgatja.

„Eairh” – „Fáj a hasam a gázok miatt!” A hangok kissé eltorzulnak és nyögésszerűvé válnak, miközben megpróbál megszabadulni a felesleges gázoktól.

A mozdulatok jelentései:

A testbeszéd sokat elárul a baba jóllétéről:

Ívelik a hátukat: Általában az egy-két hónapos babák csinálják ezt a mozdulatot, ami annak a jele lehet, hogy valamije fáj, vagy tele ette magát. Refluxra utalhat, ha a kisbabád gyakran csinálja ezt evés közben. Amennyiben már elmúlt két hónapos a fáradtság és a rossz hangulat jeleként is csinálhatja.

Fejforgatás: Ez a baba nyugalmát kifejező mozdulat, amit akkor csinál, ha épp aludni készül.

Megfogta a fülét: Ez a mozdulat a legtöbb esetben csak azt jelenti, hogy elkezdte felfedezni a saját kis testét. Amennyiben ehhez a tevékenységhez sírás is társul, valamint gyakran megismétlődik akkor fordulj orvoshoz.

Ökölbe szorított kéz: Ez annak a jele, hogy a pici éhes. Ha sikerül időben észrevenned, akkor elkerülhetsz egy felesleges sírásrohamot.

A lábuk emelgetése: Ez a kólika és a hasfájás jele lehet. Ilyenkor a baba megpróbálja elnyomni a fájdalmat.

Rángatózó karok: Ez a mozdulat azt jelenti, hogy a baba megijedt. Előfordulhat, hogy hangos zaj, erős fény, vagy hirtelen ébredés miatt alakult ki ez a reflex. Ebben az esetben a babát meg kell vigasztalni.

A gyermekorvosok azt tanácsolják a szülőknek, hogy gyakran beszéljenek a gyermekeikhez, mutassanak meg nekik tárgyakat és dolgokat a környezetükben még akkor is, ha nem értenek belőle semmit. Ez a tevékenység segíteni fog nekik abban, hogy sajátos hangokat és gesztusokat fejlesszenek ki, amivel megpróbálnak majd kommunikálni a családjukkal, rokonaikkal, ezen kívül pedig jobban fognak tőle fejlődni.

Hasznosnak találtad a cikket?

Most Popular

Recent Comments