HomeInteresting4 dolog, ami miatt nem fog sokáig tartani a párkapcsolatunk!

4 dolog, ami miatt nem fog sokáig tartani a párkapcsolatunk!

Egyes tudósok hajthatatlanul kapaszkodnak abba a ténybe, miszerint érzéseink valamint a szeretet fejlődésének logikája összeköthető a testünk biokémiai folyamataival. Hiába szeretnénk ezt az euforikus érzést mindörökre megtartani, ha testünk és szervezetünk egyszerűen nem képes megbirkózni vele.

Euforikus érzések.

Tudósok szerint, a szenvedély okozta eufória majdhogynem olyan érzés, mint, amit a szenvedélybeteg emberek éreznek, mikor újabb adaghoz jutnak. Ez amiatt van, mert az agy valamint a mellékvesék noradrenalin hormont kezdenek el termelni. Ha valaki szerelmes akaratlanul is azt kezdi el érezni, hogy többet szeretne a párjával lenni.

Óriási hormonkoktél van a testünkben, mikor szerelmesek vagyunk.

A szerelem kialakulásánál megannyi kémiai folyamat játszódik le agyunkban, ennek köszönhető az is, hogy nem ismerjük fel a párunk hibáit. Folyamatosan az az érzés tör ránk, hogy csak a párunk mellett jó lenni, emiatt érzelmileg is függni kezdünk tőle.

Az oxitocin nevű hormon szerepet játszik abban, hogy szerelmünkhöz érzelmileg kötődünk. Amennyiben a hipotalamusz elegendő mennyiségű oxitocint termel, a stressz szint elkezd csökkenni, a vágy pedig intenzívebb lesz.

A vazopresszin hormon befolyásolja a hűséget, az oxitocin pedig az odaadást.

A dopamin jelentős szerepet játszik abban, hogy boldogok legyünk. Kellemes érzések társulnak hozzá. Akkor érezzük eme hormon hatását, ha étkezünk vagy beleszeretünk valakibe.

A szerotonin felel az élvezetekért, örömért, javítja a fizikai együttlét által generált érzések minőségét.

A kortizol, más néven stressz hormon, rendkívül magas értékeket produkál egyes kapcsolatok kezdeti fázisában.

Testünk verejtékei termelik a feromonokat nőknél, férfiaknál egyaránt. Ez magától értendően hat a szaglórendszer receptoraira.

Eme koktél rengeteg fiziológiai reakciót vált ki, például fokozott izzadás, heves szívverés, pupillatágulás, alvászavar vagy étvágytalanság.

A szerelem nem tart örökké.

A másik iránt érzett szerelmünk, sajnálatos módon csak átmeneti kémiai folyamat. Maximum 3 évig tart ki ez az állapot.

Nagyjából 3 év múlva idegvégződéseink érzéketlenné válnak, és nem tudnak több ilyen hormont termelni. Az agyi funkciók stabilabbak lesznek, és a hormonok képesek lesznek megállítani az egymás iránt érzett kötődést.

A kapcsolatok előre meg vannak írva?

A szerelem eleinte elég stresszes a testünknek. A valódi szerelem elképzelhető, hogy akkor indul be, mikor ennek az érzelmi koktélnak a hatása teljesen elmúlik.

Tudósok szerint, ha már elég hosszú ideje élünk együtt a párunkkal az az oxitocinnak és vazopresszinnek köszönhető. Ha az emberek megölelik egymást vagy csókolóznak az oxitocin emelkedni kezd.

Összefoglalva: a gyengédség, törődés, és az érintések együttes ereje közrejátszik abban, hogy hosszú kapcsolatod legyen valakivel. Ezeket pedig kiegészíti még a figyelem, hála, és kompromisszum.

Most Popular

Recent Comments