HomeInteresting18 egyszerű, de nagyszerű dolog, amivel az emberek egy lépéssel közelebb kerülhetnek...

18 egyszerű, de nagyszerű dolog, amivel az emberek egy lépéssel közelebb kerülhetnek a bolygó megmentéséhez

A világon összesen 11.258 tudós látja úgy, hogy az éghajlatváltozás egyre nagyobb és nagyobb károkat okoz a bolygóban. Egy jelentés szerint a Föld óriási környezeti válsággal néz szembe, mely sürgős intézkedéseket igényel. Már csak azért is fontos, hogy lépéseket tegyünk az ügy érdekében, hogy ne szenvedjünk semmilyen hátrányt az elkövetkezendő években. Első sorban fontos lenne, hogy a világ különböző országaiban működő gyárak redukálják a szén-dioxid-kibocsátást, valamint az erdő irtást. Sajnálatos módon a Föld hőmérséklete rohamosan emelkedik, ám nem csak ez a probléma, hanem az éhezés is, ugyanis egyre kevesebb település földje lesz alkalmas a különböző élelmiszerek termesztésére. Nagyon sok helyen pedig mind a mai napig kidobják a még fogyasztható ételeket, ami igazi pazarlás. Akadnak olyan alapítványok, szervezetek, melyek nagy erőkkel próbálják minimalizálni a bolygót károsító hulladékok mennyiségét.

Mostani posztunkban olyan lehetőségeket és megoldásokat hoztunk el, mellyel egy lépéssel közelebb kerülünk a bolygó megmentéséhez.

1, Csehországban sampon- és tusfürdő-töltőgépeket helyeztek ki, ahol az emberek újratölthetik kiürült flakonjaikat, ahelyett, hogy újat kellene vásárolniuk.

2, Egy üzlet, mely műanyag palackok felhasználásával készít ruhákat. Annak érdekében, hogy az emberek megértsék, hogyan is készül, levezették a folyamatokat.

3, 2016-ban egy olyan törvényt vezettek be Franciaországban, mely tiltja a még le nem járt élelmiszerek kidobását. Ehelyett eladományozhatják és támogathatnak jótékony célokat.

4, Dániában olyan üzlet nyílt, mely hamarosan lejáró és sérült csomagolású élelmiszereket lehet venni 30-50% kedvezménnyel. A befolyt összeget, jótékony célokra fordítják.

5, Így néz ki kb. 140 ezer forintnyi élelmiszer, melyet ahelyett, hogy kidobtak volna inkább rászorulóknak adták. Több, mint 400 ételt kaptak a rossz körülmények között élő emberek, hogy ezzel is segítsék őket.

6, Japánban a KitKat csomagolópapírját már olyan anyagból készítik, amivel elfogyasztás után lehet origamizni.

7, Az Adidas évente 11 millió újrahasznosított műanyagból készít cipőket és dob piacra. Minden egyes pár 11 műanyag palackot foglal magába.

8, Statisztikai adatok alapján évente 56 millió használt kávékapszulát dobnak el. A „Startup Velosophy” olyan kerékpárokat készít, melyhez újrahasznosított Nespresso kávékapszulákat használnak fel.

9, Egy egyetemi hallgató zseniális ötlettel állt elő, amivel tartósabb „műanyag” evőeszközöket lehet csinálni. A képen látható villához, vizet és burgonyakeményítőt használt fel, melyek 2 hónap alatt maguktól lebomlanak. A hallgatónál tervben van, hogy edényeket és csomagolóanyagokat is készít belőlük.

10, Egyes élelmiszerboltok banánleveleket használnak a műanyag csomagolások helyett.

11, Egy tartály, mely lehetővé teszi, hogy újra meg újra feltöltsék az emberek kiürült vizes palackjaikat.

12, Bizonyos szupermarketekben még a szőlőket is papírdobozokban és zacskókban árusítják a műanyag dobozok helyett.

13, Egy mozi, mely a megmaradt pattogatott kukoricát egy helyi farmnak gyűjtik össze.

14, Egyes európai áruházak lézerjelzésekre cserélték le a gyümölcsökön lévő matricákat

15, Egy belga üzletben a műanyag flakonos szappanok és samponok helyett, szilárd állagú készítményeket lehet venni.

16, Finnországban egy speciális faforgácsból készítenek kozmetikai tégelyeket, melyek biológiailag le tudnak bomlani.

17, Falevelekből készített konfetti, ami környezetbarátabb alternatívaként szolgál minden család számára.

18, Látszik, hogy a világ változik. Egy évvel ezelőtt az emberek furán néztek rám mert hálós vagy szövet szatyrot vittem magammal a bevásárlások során. Ma mindenki azt kérdezi tőlem, hol vettem őket.

Te környezettudatos vagy? Hogyan csökkented az ökológiai lábnyomod?

Most Popular

Recent Comments