HomeÉtelek16 asztali illemszabály, amit a legtöbb magyar ember nem ismer

16 asztali illemszabály, amit a legtöbb magyar ember nem ismer

Gondolom mindenki volt már étteremben. Most itt nem a McDonald’s-ról van szó, persze azért ott sem viselkedhetünk kedvünk szerint. Az éttermeknek megvannak az alapvető illemtani szabályai. Ezeket érdemes elsajátítani. Egyrészt mutat egyfajta intelligenciát, amely jól jöhet egy randin vagy egy állás interjún. Másrészről meg az étterem személyzetét sem fogjuk kiidegelni a viselkedésünkkel. Bemutatjuk nektek az alapvető illemtani szabályokat, amiket mindenkinek tudnia kell.

Mikor ehetünk a kezünkkel?

Alapvetően tilos kézzel hozzáérni az ételhez, de vannak kivételek. Ha az étterem szolgál fel külön kézmosó vizet, akkor bizony kedvünkre rámarkolhatunk a csirkecombra. Viszont elvárják, hogy használjuk ezt a speciális citromos-vizet az étkezés után.

Hogyan üljünk?

Fontos az asztaltól való megfelelő távolság. Nem érhet hozzá a hasunk az asztalhoz.

Pohár

Soha nem illik színültig tölteni a poharat. Legfeljebb a háromnegyedéig szabad.

Rúzsnyomok

Sok étteremben nem papír, hanem vászonból készült szalvétákat biztosítanak. Ezt alapvetően a térdünkre kellene helyezni, de megtörölhetjük vele a szánkat is. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk rúzsnyomokat rajta. Erre használjuk a papírszalvétákat.

Rúzsnyomok a poharakon

Ilyenkor ivás előtt célszerű letörölni a rúzst a szánkról egy papírszalvéta segítségével. Hátha megsértődik a személyzet.

Hogyan együnk tésztát?

Semmiképpen sem kézzel. 🙂 A jobb kezünkben tartjuk a villát, míg a balban egy kanalat. Biztos láttuk már filmekben is ezt a módszert. A kanál segít abban, hogy könnyebben a villára tekerjük a tésztát. Ennek segítségével nem fogunk úgy kinézni, mintha egy tornacipő lógna a szánkból.

„Jó étvágyat!”

Ez a franciáktól ered. Az etikett szerint csak annak kell ezt kívánnia, aki készítette az ételt. Egy étteremben ez ugyebár a séf. Vannak, akiket a hétköznapokban is zavar az ilyen. Pláne egy cég étkezőjében, ahol minden falat után megjelenik egy kolléga, aki „jó étvágyat” kíván nekünk. Idegesítő tud lenni…

Kés, villa

Nem feltétlenül kell minden esetben használnunk a kést. Ha a villával vágunk fel egy fasírtot, az semmilyen illemtani szabályt nem sért meg.

Az étlap helyes tartása

Merthogy van ilyen is. Először is nem illik elemelni az asztaltól. Hozzá kell érnie. Ennek elsősorban az az oka, hogy az éttermek nem szeretik, ha egy darab újságlapként tekintenek az emberek az étlapra.

Szálka, mag

A szálkát, vagy a gyümölcs magjait nem köpjük ki a tányérra és semmiképp sem a kezünkkel szedjük ki azokat. Ezeket az evőeszközre köpve helyezzük a tányérra. Ebből csak az képez kivételt, amit a kezünkkel tettünk a szánkba.

Hogyan vágjuk fel a húst?

Csak annyi húst szabad felszeletelni, amennyit épp megeszünk. Az egész húst semmiképp sem vágjuk fel előre. Ez egyrészt illetlenség, másrészről meg így kihűl az étel.

A kenyér…

A kenyeret nem harapjuk és nem vágjuk fel késsel-villával. Letörünk belőle egy darabot és úgy vesszük a szánkba.

Hogyan együnk szendvicset?

Hát ez a helyzettől függ. Ha kis katonákra van osztva egy koktélpartin, akkor természetesen kézzel. Viszont ha egy étteremben kapjuk főétel gyanánt, akkor ugyanúgy a hozzá illő evőeszközzel, mint bármelyik másik ételt.

Koktélparadicsom

Ezt a kisebb zöldséget nem szokás harapni. Egybe illik bevenni a szánkba és megenni. A paradicsom leve könnyen kifröccsenhet, ami nem feltétlenül gusztusos. Felvágni sem szokás.

Citrom és a halak

A tengeri ételekhez rendszerint kapunk citromot. Kagylót nem is eszünk enélkül. Ezt óvatosan kell csinálni, ugyanis könnyedén átspriccelhetünk vele a szembe lévő ember tányérjára, vagy ruhájára. Ezt mindenki szeretné elkerülni gondolom. Egyik kezünkkel préseljük a citromot míg a másikkal tartsunk egy kanalat elé. Vagy akár a puszta tenyerünket.

Étkezés végével, hogyan helyezzük el a kést és a villát?!

Ez az egyszerű módja annak, hogy a személyzet tudtára adjuk, hogy mennyire ízlett az étel.

Most Popular

Recent Comments