HomeInteresting15 kérdés, ami sok embert foglalkoztat, de nincs aki megválaszolja.

15 kérdés, ami sok embert foglalkoztat, de nincs aki megválaszolja.

Az élet nagy kérdései, mindig ott motoszkálnak bennünk, de nem tudjuk, hogy mi rá a válasz. Azt sem tudjuk, hogy kitől lehetne megkérdezni, ki az aki értelmes és érthető magyarázatot tudna adni rá?! Íme egy két nagyobb kaliberű tudományos magyarázat, amik a mindennapokban felmerülhetnek.

1. A kancsóból szinte lehetetlen anélkül kiönteni a vizet, hogy ne folyna mellé.

Miért?

Ezt nevezik Coandă-hatásnak. Ennek a hatásnak a lényege, hogy a környezetéhez képest nagyobb sebességű folyadék- vagy gázsugár követi a közeli konvex felületet,ami ez által szinte hozzátapad jelen esetben a kancsóhoz. Tehát követi a test formáját.

2.A tipikus esete annak, mikor tévé előtt szinte lehetetlennek tűnik az ébren maradás. Mikor lefekszünk, akkor jön a krónikus álmatlanság.

Miért?

Tévénézés közben az agy minimálisan kezd működni. Ennek eredménye kép az agy alvás közeli állapotot él meg. Ilyenkor elég egy pillanatra becsukni a szemünket, és már alszunk is. De ezt a folyamatot megszakítjuk ha felkelünk, hogy bebújjunk az ágyunkba. Ilyenkor a test, és az agy újra működésbe lép, és aktivizálódik. Jönnek a gondolatok amitől az agy újra életre kel. Ettől érezzük úgy ,hogy kiment az álom a szemünkből. 3. A bőrünk folyamatosan hámlik. Akkor miért nem kopnak ki a hegek, vagy a tetoválások?

A bőr felső rétege az epidermisz ami folyamatosan cserélődik. De a hegek és a tetoválások a bőr mélyebb rétegeiben van, a dermiszben. Ezek cseréje jóval lassabb folyamat. Ezért van az, hogy a hegek évek múltán halványodnak minimálisan és, hogy a tetoválások is fakulnak kicsit.

4.Egy magzatnak is működik az anyagcseréje, és ha igen akkor hogy?

A várandóság 8. hetétől működik egy embrió anyagcseréje. Legalább is vizeletet termel, amit a magzatvízbe ürít. Ami semmi problémát nem okoz, ha a baba lenyeli. Csak abban az esetben ha a szülés alatt esetleg a baba tüdejébe jut. 

5.Az űrhajósok milyen időzónát használnak?

Ezt egy nemzetközi megegyezés alapján mérik. Ez az úgynevezett koordinált világidő az UTC. Mindenki aki az űrbe lép olyan időzónát használ ami az Egyesült királyságra is vonatkozik.   

6.A DJ-k miért egy előre legyártott mixet játszanak le a fellépéseik során?

A világhírű lemezlovasoknak, fellépéseik során minden eszköz a rendelkezésükre áll, hogy ott helyben is akár össze tudnának rakni egy több órás mixet. Ám ezt legtöbbjük előre elkészíti, és helyben csak különböző effektekkel dobják fel.

7. Miért van az, hogy az állatoknak nem káros, ha a tavakból isznak, de az emberek rögtön betegek lesznek?

Az emberek immunrendszere olyan szintem megváltozott az évezredek alatt, hogy már nem tud ilyen szintű akadályokkal megküzdeni. Átalakult, és már más fajta betegségek ellen küzd. Ennek ellenére az állatoknak sem tesz jót. Ők is különböző betegségeket kapnak ez által. Egy koszos víz számukra is rejteget betegséget. Például parazitákat szereznek.

8.  Mi a sírás? Miért van az, hogy a szomorúságtól sírni kezdünk, és az orrunk is folyni kezd?

A könnyek akkor jelentkeznek, ha valami nagyobb érzelmi löket ér minket. Ez a szervezetünk természetes fájdalom csillapítása. A könnyben leu-enkefalin található. Ezek távozásával érezzük a megkönnyebbülést egy sírás után. Az érzelmi reakció beindítja az idegrendszerünk erre hivatott részét ,a limbikus rendszert, pontosabban a hipotalamuszt, az pedig az acetilkolin nevű neurotranszmitteren keresztül beindítja a könnygyártást. Az orrfolyás pedig akárcsak a könny, szintén ennek a folyamatnak a mellékterméke.

9.Ha a túlsúly, káros akkor miért érzünk késztetést az evésre?

Az étkezés nem káros a szervezetünkre, ha megvan a kellő mozgás. Régen is az emberek rengeteget étkeztek, de több volt a napi mozgásuk. A megváltozott élet miatt alakult úgy, hogy vigyáznunk kell arra, hogy mikor, mit, és mennyit eszünk mert szervezetünket leterheljük.

 

10. Miért van az, hogy képesek vagyunk akár 3 kilométert is lesétálni, de 15 percnyi egy helyben állás nehezünkre esik?

Ezeknek a kérdéseknek a vénák működése ad választ. Séta közben, a mozgásnak köszönhetően a vér szabadon áramlik az erekben. Míg az egy helyben állás során a vér felhalmozódik a vénákban, melynek köszönhetően zsibbadást, fájdalmat érzünk a lábainkban. 

11. Lehetséges e, hogy berúgunk ha pezsgőben fürdünk.

Igen minden gond nélkül. De félre értés ne essék, nem a bőrünkön keresztül fog létrejönni ez a folyamat. Az alkohol folyamatosan párolog. Egy pezsgős vízben ülve tehát folyamatosan alkoholos levegőt szippogatunk. Ennek köszönhetően a nyálkahártyán keresztül felszívódik és ivás nélkül is becsíphetünk. 

12. Van e szívdaganat? És ha van miért ritka?

Igen ez egy létező betegség. Mivel a szív is sejtekből áll ezért ő is képes a rosszindulatú burjánzásra. Mivel a szív mezodermális eredetű, ezért rákja a szarkómák közé tartozik.

13.Miért dupla u az angolban a dupla v?

Az angol nyelvben nagyon gyakran használják a W- t. De mivel az angolok a rómaiaktól vették át a latin ábécé betűit; ezek között azonban nem szerepelt a „W”. Ezért írásban a fenti hangot két egymás után írt „U” betűvel jelölik. Ennek oka, hogy hangzásában valahol a v, és az u hang között ejtik. 

14. A robotok, miért nem tudják bepipálni a nem vagyok robot négyzetet?

Amikor erre a kockára kattintva kipipálod az üres négyzetet, nem csak egyszerű mozdulatot végzel. Ezzel  egyidejűleg adatokat küldesz a Google-nak, amit a pillanatok tört része alatt kielemez, és ezzel be tudja azonosítani, hogy te egy élő személy vagy.

15. A pingvinnek miért nem fázik a lába?

A pingvinek ugyan úgy mint a jegesmedvék képesek szabályozni a véráramot a lábukban, az ütőerek átmérőjének változtatásával. Hidegben kisebb a véráram, melegben nagyobb. ennek eredménye, hogy kevésbé érzékelik az időváltozást. 

 

Most Popular

Recent Comments