HomeInteresting14 lenyűgöző tény, amiről nagyon kevesen tudnak

14 lenyűgöző tény, amiről nagyon kevesen tudnak

Nagyon sok olyan dolog van még a Földön, amiről nem tudunk, például, hogy a kutyák sokkal közelebbi rokonságban állnak a medvékkel, mint a hiénákkal, vagy, hogy az Egyesült Államokban található Wyoming nevű államban csupán kettő darab mozgólépcső található, illetve, hogy a Wi-Fi sugárzás mennyire káros az egészségre. Persze ezeken kívül még számos érdekes tényt rejteget a világunk, amelyből a legérdekesebbeket összegyűjtöttük nektek, hogy ti magatok is megtudjátok, amiről csak nagyon kevés embernek van információja.

Amikor a gízai piramisokat építették, a bolygón még éltek a mamutok.

A három legnagyobb piramist még Kr.e. 2600 és 2500 között építették. A mamutok pedig 3600 évvel ezelőtt haltak ki. Így az állítás megállja a helyét.

Wyomingban összesen kettő darab mozgólépcső található.

Ez a 10. legnagyobb állam az Egyesült Államokban és körülbelül 560.000 ember lakja. A két mozgólépcső Casper városában található. Kezdetben a helyi repülőtérre is akartak egyet, ám mivel csak egy szintesre építették, ezért nem volt rá szükség.

A kutyák genetikailag sokkal közelebb állnak a medvékhez, mint a hiénákhoz.

A tudósok felfedezték, hogy a kutyák és a medvék közös ősökkel rendelkeztek. Azért nem állhatnak közelebb a hiénákhoz, mert ők valójában a macskafélék családjába tartoznak.

Amerikában, sokkal több könyvtár található, mint McDonald’s az egész világon.

Az „American Library Association” adatai alapján Amerika egész területén 119.847 könyvtár található, míg McDonald’s-ból „csak” 36.000 van az egész bolygón.

A Googolplex valójában olyan hatalmas szám, hogy még az univerzumban sincsen annyi részecske.

Edward Kasner, amerikai matematikus volt az, aki feltalálta ezt a számot csupán szemléltetésképpen. A googolplex a legnagyobb elnevezésű szám a tíz hatványai közül. Ha le szeretnénk írni, akkor az első egyest googol darab nulla követné, ami pontosan annyi, mint tíz a googolodikon.

Összehasonlításképpen, ha ki akarnánk számolni a googolplexet, akkor a 10-es után összesen 100 darab nullát kellene írnunk. Az univerzumban ismert részecskék száma pedig annyi, ha egy 10-es érték után leírnánk 81 darab nullát.

Amennyiben egy 52 lapból álló kártyapaklit megkeversz, akkor nagy valószínűséggel te vagy az egyetlen, aki azt a sorozatot először és utoljára kikeverte.

Az 52 lapból álló kártyapaklit összesen 80.658.175.170.943.878.571.660.636.856.403.766.975.289.505.440.883.277.824.000.000.000.000 módon lehet kikeverni. Pontosan emiatt nagyon csekély az esély arra, hogy ugyanazt a sorozatot bárki még egyszer kikeverje.

A koreai emberek természetüknél fogva kevesebbet izzadnak.

Legalábbis erre a következtetésre jutottak a Bristol Egyetem tudósai egy tanulmány keretein belül, ahol ez az állítás a koreai származású emberek 99,994%-ra igaz volt, mivel kevesebb izzadságmiriggyel rendelkeznek. Pontosan ennek köszönhető, hogy nagyon nehéz dezodorhoz jutni Koreában.

Az emberi ujjak képesek mikroszkopikus részecskéket is érzékelni.

Igaz, a svéd tudósok adatai szerint ez csak teljesen sík felületen lehetséges. Viszont, ha ujjaink bolygó méretűek lennének, akkor különbséget tudnánk tenni házak és autók között.

Florida lakossága több, mint amennyien Kanada egész területén élnek.

Floridában 39,5 millió ember él, míg Kanada egész területén „csak” 35,1 millió.

Stevie Wonder, Saddam Hussein, és a The Jackson 5 tagjai is birtokolták már Detroit város kulcsát.

Ha a vezetőség úgy dönt, hogy átadja a város kulcsát, azzal elismerik az illető érdemeit. 1974-ben Stevie Wonder kapta meg, mert egy Detroit-ban alapított lemezkiadónál vette fel a dalait.

1980-ban Saddam Hussein kapta meg, mert rengeteg pénzt adományozott a helyi gyülekezetnek.

2018-ban pedig a The Jackson 5 tagjai kapták meg, mert a „Detroit Weekend” nevű zenei fesztiválon zenéltek.

A Las Vegas-i Bellagio szállodában több szoba található, mint amennyien az olaszországi Bellagio városban laknak.

Az 5 csillagos szálloda, még 1998-ban épült és 3950 szobát foglal magába, így a 11. legnagyobb szállodának számít a világon. Ezzel szemben Bellagio városában csak 3820-an laknak.

Az emberi testben nagyjából ugyanannyi sejt és baktérium található.

Izraeli és kanadai tudósok szerint egy átlagos felnőtt ember testében 30 billió baktérium és 39 billió sejt van.

A zsiráfoknak és az embereknek ugyanannyi nyakcsigolyája van.

Míg a madarak, a hüllők és a kétéltűek különböző számú nyakcsigolyákkal rendelkeznek, addig az emlősöknek ugyanannyi van. Emiatt lehetséges, hogy a zsiráfoknak és az embereknek is 7-7 nyakcsigolyája van.

A Wi-Fi jele képes befolyásolni az agyat.

A tudósok többször végeztek kutatást ebben a témában, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Wi-Fi sugárzása képes megváltoztatni agyunk RNS szerkezetét. Az azonban nem derült ki, hogy ennek mi az oka, ám egyes tudósok úgy gondolják, hogy ez a sugárzás rákos megbetegedések kialakulásához vezethet. Mások szerint viszont bizonyos neurodegeneratív betegségeket idézhetnek elő, ami az agy idegsejtjeinek működését érintheti. Egyetlen dologban azonban egyetértettek, mégpedig, hogy valamilyen kárt okoz a fejben.

Érdekes tények nem?

Most Popular

Recent Comments