HomeInteresting12 székletfajta, ami jelezheti, hogy a szervezetben valami nem stimmel!

12 székletfajta, ami jelezheti, hogy a szervezetben valami nem stimmel!

Mint azt minden ember tudja, a rendes, normális végterméknek barnás színe van, illetve állaga nem túl kemény, de nem is túl lágy. Ám, ha más színű és állagú székletet tapasztalunk minden egyes ürítés után, érdemes utánajárni, hogy mi lehet a kiváltó ok. Cikkünk segíthet abban, hogy megtudd, milyen végtermékeket lehet megkülönböztetni, illetve milyen tünetek bújhatnak meg a háttérben.

Ezért összegyűjtöttünk 12 féle és fajta végterméket, melyek jelezhetik, ha valami nem stimmel az emberi szervezetben.

Először is a színe:

Fehér színű végtermék.

A nagyon világos, majdnem szürkés fehéres színű széklet abban az esetben üti fel a fejét, mikor az epeváladék nem képes eljutni a vastagbélig. Ez a szervezet megbetegedése vagy hibás működése esetén ütközik ki. Ha ilyen végterméket tapasztalsz, nem kell kétségbe esni. Ezeket a tüneteket egyes élelmiszerek elfogyasztása után is tapasztalhatjuk, vagy akkor, mikor túlzásba visszük a savlekötő gyógyszerek szedését.

Zöld színű végtermék:

Zöld színű végtermékkel abban az esetben találkozhatsz, ha az ételek sokkal gyorsabban haladnak át a bélrendszeren, mint általában. Ilyenkor nem tudja zöldről barnára változtatni színét. Ez előfordulhat hasmenést követően, szóval nem kell megijedni, ha ilyenkor zöld árnyalatú székletet látsz. (A spenót is okozhatja ezt a fajta problémát)

Sárga színű végtermék:

A sárgás árnyalatú széklet fő oka, lehet, hogy a zsír és az epefesték nem bontódik le. Ez az állapot akkor a legjellemzőbb, ha a megszokottnál jóval feszültebbek, stresszesebbek vagyunk. Mivel ilyenkor gyorsan átmegy a beleken, ezért nem tud kapcsolatba lépni a barna színért felelős stercoblin nevű pigmenttel.

Fekete színű végtermék:

A sötét árnyalatú széklet utalhat fekélyre és tumorra is, főleg abban az esetben, ha nagyon kellemetlen szag társul hozzá. Ha viszont, vastartalmú étrend kiegészítőket szedsz, akkor is tapasztalhatsz ilyen székletet, de ebben az esetben semmi ok az aggodalomra, ez normális folyamat, csak annyi a különbség, hogy ennél nem számíthatsz furcsa, kellemetlen szagra csak színelváltozásra.

Piros színű végtermék:

A gyomor ki tudja választani a vörös színű pigmenteket, melynek köszönhetően tapasztalhatsz pirosas színű székletet. Viszont, abban az esetben, ha nem ettél, vagy ittál, vörös árnyalatú ételeket, italokat, az jelentheti azt is, hogy aranyered van, esetleg a vastagbeled gyulladt be, vagy legrosszabb esetben rákos megbetegedés áll a háttérben.

Másodszorra pedig az alakja:

Apró bogyók:

Az ilyen típusú végtermék annak a jele lehet, hogy kevés a szervezetedben a rost. Annak érdekében, hogy javíts ezen a helyzeten, sok rostban gazdag ételt kell fogyasztanod.

Bogyós végtermék, mely egyben van:

Ennek a típusnak a hátterében is a rost hiány húzódhat meg. Ám mindemellett kiválthatja a túl sok antibiotikum szedés, illetve a testmozgás hiánya is. Ennek kiküszöbölése érdekében, több rostos ételt kell enned, valamint többet kell mozognod, mint eddig.

A normálisnak mondott székelt formája tökéletesen egyben van és egy kissé dombormintázatú.

Puhának látszó, keskeny és sima felületű végtermék:

Az ilyen típusú székletnél érdemes egy kiegyensúlyozottabb étrendet felállítani. Fontos, hogy kerüljük a stresszt, ebben az esetben a probléma magától megoldódik.

Puhának látszó bogyós végtermék:

Egy nagyon enyhe hasmenés jele lehet. Ennek orvoslására, több székletkeményítő ételt kell fogyasztani.

Enyhe hasmenés:

A túlzott rostbevitel okozhat ilyen fajta székletet. Fontos, hogy ebben az esetben sokat igyál, mert a hasmenés kiszáradást eredményezhet. Ha a probléma 2 napon belül nem normalizálódik, mindenképpen menjünk orvoshoz.

Erős hasmenés:

Ez a típusú széklet több mindentől is kialakulhat, például ételmérgezéstől, bakteriális fertőzéstől, bizonyos gyógyszerek szedésétől… stb. Ebben az esetben is fontos a folyamatos folyadékutánpótlás. Ha a széklet nem akar változni két nap után sem, menjünk orvoshoz.

Most Popular

Recent Comments