HomeInteresting12 hétköznapi dolog amit nap mint nap látsz, de nem tudod a...

12 hétköznapi dolog amit nap mint nap látsz, de nem tudod a valódi funkcióját

Azt hitted, hogy csak dísznek van a címke a narancson? Legtöbbször a gyártót és a származási helyet tüntetik fel rajta plusz egy számkódot. Ha a számkód 4 számjegyű és az első 4, akkor azt jelenti, hogy a gyümölcsöket Peszticidek-kel permetezték. Ha 5 számjegy van, és az első 9, a gyümölcsöket ökológiai módon termesztik. Ha 5 számjegy van, az első pedig 8, a gyümölcsöt genetikailag módosították.

Szerinted miért lyukas a fánk? Manapság már bármilyen formájú és méretű süteményt meg lehet sütni, de régen még az is problémát okozott, hogyan süssék meg úgy, hogy a szélei is és a közepe is egyenletesen megsüljön. Ezért találták ki ezt a formát így már könnyedén egyenletesre süthették.

Miért van a kocsi szélvédőjén az a fekete sáv illetve az a sok apró kis fekete pont? Lényegében ez egy kerámia bevonat más néven raszterezés aminek az a feladata, hogy megvédje a ragasztóanyagot az UV-sugárzás, káros, öregítő hatásától. Hogy miért pontokkal oldják meg, az szintén optikai esztétika, a pöttyök finomabb átmenetet biztosítanak, mintha egy sima fekete sáv lenne oda húzva.

Mire jó egy napszemüveg? Nem csupán egy divatos kiegészítő, amivel a tűző nap sugaraitól védhetjük meg a szemünket. Napszemüvegeket használnak az északi sarkvidéken is, hogy megvédjék a szemüket a hó fakító fehérségétől. Különösen elterjedt volt a 12. században a kínai bírák körében is, hogy eltakarják a valódi érzelmeiket.

Miért vannak margók a füzetben? Nem csupán azért, hogy a tanárok ide írhassák le a megjegyzéseiket… Az igazság az, hogy a múltban rengeteg egér és patkány rágta meg a füzeteket ami gyakran fontos információk elvesztésével járt, ezért kezdték el üresen hagyni a füzetek szélét, hogy ha megrágja egy rágcsáló akkor se vesszen el egy betű se.

Miért ilyen egy golflabda? Az első golflabdák teljesen sima felületűek voltak, de azt vették észre, hogy a legjobb golflabdák a régi, használt labdák és még évek múltával is azokat használják. Ezt észrevették a gyártók is és elkezdtek mesterségesen „öregített” labdákat gyártani.

Minden lakat alján van legalább egy lyuk de van amikor több is, vajon mik lehetnek ezek? A lakatokat gyakran használják kültéren és bizony ott ki vannak téve az időjárás viszontagságainak és egy idő után elkezdhet megszorulni vagy akár teljesen beszorulni. Ezért van ez a kis lyuk, ezen keresztül meg tudjuk olajozni.

Minden fülhallgató csatlakozója 2 vagy 3 részre van osztva, bizony ez se a dizájn miatt van így. Minden egyes rész külön funkciót tölt be az egyik a jobb oldali fülünkben lévő hangokért felelős a másik pedig balért míg a harmadik ha van a mikrofonból származó hangokat továbbítja.

Miért recés a fémpénzek oldala? Régebben minden pénzérme aranyat vagy még gyakrabban ezüstöt tartalmazott. Amíg a pénzben arany és ezüst volt felbukkant a csalók is akik úgy próbáltak meg extra haszonra szert tenni, hogy minden egyes érme oldaláról lefaragtak egy keveset, ami a későbbiekben nem tűnt fel senkinek de aki nagyban tudta csinálni annak egész szép kis summa maradt meg a végére. Ezért vezették be a recés oldalú pénzeket, így hamar észre lehetett venni ha valaki lefaragott az oldalából.

Miért nem jó ha rendszeresen leszedet a körömágyról a bőrt? Azért mert ez zárja le az ujjunk és körmünk közötti részt, hogy ne mehessen be alá semmilyen baktérium vagy szennyeződés. Ha nem szedetjük le akkor kisebb a körömgomba kialakulásának az esélye is.

Mi lehet ez az R betű egy körben amit annyi helyen láthatunk? A bekarikázott R-betű jelentése: „Registered Trademark” a regisztrált, lajstromozott védjegyet jelöli az ilyen jel akkor használatos, ha a hatáskörrel rendelkező védjegyhivatal (Magyarországon az Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) azt lajstromozta és nyilvántartásba vette.

Hogyan lehet biztonságosan letörni az elhasználódott pengét egy ilyen tapétavágó késről? A válasz egyszerűbb mint gondolnád, egyszerűen húzd le a végén lévő „kupakot” ennek a belsejében lesz egy bevágás azt húzd rá az elhasználódott pengére és törd le vele.

Most Popular

Recent Comments